Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Варіант 1. 1. Об’єкт і предмет вивчення політології



1. Об’єкт і предмет вивчення політології. Її функції та методологія.

2. Поняття, основні ознаки та функції держави. Теорії походження держави.

3. Типи політичної культури.

4. Сучасні тенденції в розвитку політичного лідерства. Політичні лідери України.

Розкриваючи перше питання, потрібно чітко сформулювати, що е об’єктом політології і визначити предмет її вивчення. Потім розкрити основні функції політології: теоретико-пізнавальну, методологічну, аналітичну, регулятивну та прогностичну тощо. Завершити питання необхідно характеристикою методів, які використовує політологія для дослідження політичних явищ і процесів (історичного, інституційного, системного, порівняльного та ін.). Висновки.

Відповідь на друге питання слід розпочати з визначення поняття «держава». Потім розкрити її основні ознаки: наявність публічної влади, суверенітет, громадянство, територія, монополія влади на видання законів, встановлення обов’язкових податків. Загальноприйнятим у політології є поділ функцій держави на внутрішні та зовнішні. Назвіть їх та охарактеризуйте. Проаналізуйте існуючи теорії походження держави. Висновки.

Стосовно третього питання, то слід вказати на те, що критеріїв типологізації політичної культури безліч. Бажано дати їх загальну характеристику. На одному з критеріїв необхідно зупинитися докладніше. Так, американські політологи Г. Алмонд і С. Верба визначили патріархальну, підданську і активістську політичні культури як чисті типи. Проаналізуйте їх. Висновки.

У четвертому питання розкрийте сучасні тенденції у розвитку політичного лідерства: стрімке зростання відповідальності політичних лідерів за долю людей, за сучасне й майбутнє народів і держав, якими вони управляють; концентрація активності лідерів на економічних і соціальних проблемах; звуження меж влади політичних лідерів, професіоналізація лідерів та ін. назвіть політичних лідерів сучасної України. Висновки.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 410 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...