Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Семінар №13



Теми №№12–14 «Держава в країнах західної цивілізації
в епоху становлення громадянського суспільства»

(2 год.)

Заняття є контрольно-перевірочним, проводиться у формі тестування. Зміст тестів див.: Бостан Л.М., Бостан С.К. Історія держави і права зарубіжних країн. Навчальний посібник для студентів, курсантів, слухачів. —К.: Центр учбової літератури, 2008.— С.426–440.

СЕМІНАРИ №14–15

Тема № 15: «Історико-правові засади буржуазного права — права нового типу»
(4 год.)

План

1. Історичні витоки буржуазного права.

2. Програмні документи періоду перших буржуазних революцій ХVІІ — ХVІІІ ст. як джерело вивчення історії становлення права нового типу — буржуазного права.

Методичні рекомендації

Зазначене семінарське заняття є першим в переліку семінарів, присвячених історії права зарубіжних країн в епоху громадянського суспільства. За своїм змістом воно має методологічне значення для наступних семінарів, оскільки передбачає, що в процесі роботи над матеріалами (студенти мають визначити й засвоїти те, що надало праву саме нової якості — його принципи, основні риси, основні тенденції розвитку, без чого неможливо скласти грамотне, чітке уявлення про історію галузей права на новому етапі розвитку, про що піде мова далі.

Підготовку до семінару треба розпочати зі звернення до конспекту лекцій, матеріалам навчального посібника (т.15).

Працюючи над першим питанням плану, слід виходити з того, що становлення сучасного права — це досить тривалий за часом історичний процес, який розпочався ще в раннє середньовіччя, проходив еволюційно і мав своїми витоками рецепійоване римське право, міське право, міжнародне право. Залучивши вже відомий матеріал з історії права попередньої епохи, коротко схарактеризуйте ці джерела і спробуйте відповісти на запитання, чому саме вони стали тим ґрунтом, на якому формувалося право нового типу.

Важливу роль в становленні права нового типу відіграли перші буржуазні революції (ХVІІ–ХVІІІ ст.). Поклавши початок перевороту в галузі економіки й політико–державних структур, вони започаткували й новий правовий порядок, котрий ґрунтувався на визнанні людей вільними від народження, рівними перед законом — принципах, покладених в основу нового, юридичного, світогляду. Тому для розкриття другого питання слід обов’язково звернутися до програмних документів перших буржуазних революцій, серед яких Велика Хартія вольностей 1215 р., Habeas Corpus Act 1679 р., Біль про права 1689 р. (Англія); Декларація незалежності 1776 р, Конституція 1787 р., Біль про права 1791 р. (США); Декларація прав людини і громадянина 1789 р. Конституція 1791 р.; революційного законодавства (Франція) і на конкретних прикладах показати особливості процесу правотворення в кожній країні, назвати і розкрити ті нові риси, яких воно набувало, а саме, поява нового засобу існування правових систем — системи законодавства і системи права; домінування в правових системах конституційного права; закріплення основних його принципів — верховенства права, верховенства закону, індивідуалізму, свободи, рівності, законності.

Контрольні завдання:

Виконати завдання модулю (теми) №15 (див.: Бостан Л.М., Бостан С.К. Історія держави та права зарубіжних країн. Навчальний посібник для студентів, курсантів, слухачів. —К.: Центр учбової літератури, 2008.—С.447–448).





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 283 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...