Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сила шашки



Вивчення цієї тем не викликає ніяких труднощів у дітей, так як йде мова про прості початкові поняття, які виявляються досить важливими при подальшому розумінні стратегії шашкової гри. Сила шашки залежить від її положення на шашковій дошці. Поля на яких знаходяться шашки діляться на два види: центральні, бортові. Так, наприклад, шашка с5 належить до центральних шашок. Ця шашка знаходиться у центрі дошки, вона сильніша від шашки a1, яка знаходиться на борту(куті) дошки. Поля a5, a7, h4, h6 називають бортовими полями, бо вони контролюють по два поля. Пропонуємо дітям показати ці поля. Шашка на полі a3 контролює поля b2, b4, шашка на полі h4 – поля g3, g5, шашка на полі h6 - поля g5, g7, шашка на полі a1 - поле b2, шашка на полі h2 – поле q3. Шашки на полях a1 і h2 – це відсталі бортові шашки, які контролюють лише одне поле. Центральна шашка на полі с5 контролює вже чотири поля b4, b6, d4, d6. Центральна шашка чи їх група часто утримує цілу групу шашок суперника. Перевагу має і шашка, яка знаходиться ближче до дамкових полів. Ця шашка може швидко перетворитися у дамку, а значить, отримати ще більшу силу. Розставимо таку позицію: білі – шашки с3, f4 (2), чорні - шашки a3, a5, h4, h6(4). Дві білі шашки утримують чотири шашки чорних. Неважко побачити, що у цій позиції чорні можуть розраховувати тільки на нічию.1… a3-b4. Краще, що можуть чорні зробити, це пожертвувати шашку. Віддача шашки назад нічого не дає, так як білі, йдучи назустріч, займають опозицію. Інша жертва дозволяє білим захопити велику дорогу, чорні виграти не можуть. 2. c3:a5 a3-b2 3. a5-b6 b2-c1. Інакше шашку не знищити. 4. b6-a7 c1:g5 5. a7-b8. Чорним необхідно зайняти велику дорогу, але тоді білі утримують дамкою двійник, не пропускаючи чорні шашки в дамки. Виникає нічийне закінчення. Розглянемо таку позицію: біла – шашка c5 (1), чорна – шашки a5, a7 (2). Шашка с5 називається коловою шашкою або просто колом. Вона не дає можливості ходити двом шашкам суперника. Інша позиція: білі – шашка с5 (1), чорні - шашки a7, e7(2). Тут також одна шашка не дає розвиватися двом шашкам суперника. Вона називається тичковою шашкою або тичком. У позиціях: біла - шашка f6 (1), чорні – шашки d8, h8 (2); біла - шашка d6 (1), чорні - b8, f8 (2), біла шашка f6 (d6) називається рожоном. Знання про кол, тичок і рожон необхідні будуть при вивченні стратегії шашкової гри.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 248 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...