Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види і тривалість циклів



Економічні цикли суттєво відрізняються один від одного за тривалістю та амплітудою коливань.
Основними ознаками, які характеризують економічні цикли, є тривалість циклу, а також його рушійні сили, які зумовлюють механізм його походження.
Короткі цикли (3 — 4 роки) - пов'язані з відновленням економічної рівноваги на споживчому ринку. При формуванні тривалого дефіциту здійснюється перепрофілювання виробництва, створюється нова структура економіки, нова пропорційність. Досліджували короткі цикли американці Уеслі Мітчелл (1874 - 1948) і Джозеф Кітчин (1861 - 1932). Економісти монетаристської школи короткі або малі цикли визначають як грошові цикли.
Середні цикли (промислові) (8-12 років) - пов'язані зі зменшенням попиту на устаткування і споруди. Сам попит, його величина і направленість залежать від впровадження нових технічних та технологічних засобів виробництва, що відбувається через механізм переливу капіталу з наступним інвестуванням. Причини виникнення середніх циклів уперше описав французький економіст Клемент Жугляр (1819 - 1908).
Довгі цикли (Кондратьева) (45 - 60 років) - їх головна рушійна сила - радикальні зміни у технологічній базі суспільного виробництва, його структурна перебудова. Автором цієї теорії був російський економіст Микола Кондратьєв (1892- 1938).
М. Кондратьєв у великих циклах (хвилях) виділяв дві фази:
I фаза - висхідна хвиля (25 - 30 років) - це довгострокове піднесення, що виникає на базі нових наукових відкриттів, змін технології. її супроводжують значні соціальні коливання (війни, революції);
II фаза - низхідна хвиля (20 - 25 pp.), криза виникає тоді, коли стара структура економіки приходить у конфлікт з потребами нової технології, але ще не готова до змін.
Піднесення першого циклу він пов'язував з промисловою революцією в Англії; піднесення другого - з розвитком залізничного транспорту; третього - з винаходами та впровадженнями електроенергії, телефону, радіо; четвертого - з автомобілебудуванням. П'ятий цикл сучасні економісти пов'язують з розвитком електроніки, генної інженерії, мікропроцесорів.
Хвилі великих циклів Кондратьєва впливають і на інші цикли. Якщо хвиля висхідна, то інші цикли характеризуються незначними депресіями і інтенсивними піднесеннями. Якщо хвиля низхідна, то відбуваються зворотні явища.
Також іноді виділяють ще аграрні, сировинні, електроенергетичні, екологічні кризи.

Промисловий цикл і його фази.

Економічний цикл включає в себе 4 фази:
1. Криза. Характеризується різким скороченням всіх параметрів економічного розвитку, а саме:

- збільшується маса нереалізованої продукції

- зменшується прибутковість підприємств

- збільшується позиковий відсоток < p> - зменшуються кредити

- розвиваються кризи платежів

- масове банкрутство підприємств

- збільшується безробіття

- зменшуються котирування цінних паперів

- знецінюється основний капітал
2. Депресія. Нижча точка спаду економіки.

- зменшуються темпи спаду економіки

- підходять до кінця нереалізовані товарні запаси

- загасає зниження споживчого попиту

- скорочується масове безробіття

- знижуються ціни
3. Пожвавлення. (Відновлення)

- збільшення обсягу виробництва до передкризового стану

- збільшення попиту на фактори виробництва

- збільшення попиту на споживчі товари і послуги < p> - оновлення основного капіталу

- зростання цін

- деяке зниження безробіття
4. Підйом.

- триває безперервне зростання обсягу виробництва

- масове оновлення основного капіталу

- збільшення сукупного попиту

- зростання цін

- збільшення доходів

- зниження безробіття

27. Зміст, структура і типи економічної системи. Національні моделі господарювання.

Економічна система - це форма організації економіки, господарський механізм, завдання якого полягає в тому, щоб знаходити шляхи і методи ефективного використання обмежених (рідкісних) виробничих ресурсів. Функціонує економічна система з допомогою таких економічних інститутів, як власність, грошова система, урядові органи, податки, гроші, доход, планування, виробництво, прибуток тощо. Таким чином, економічна система трактується як комплекс економічних інститутів, набір яких приблизно однаковий у будь-якій системі.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1108 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...