Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Модуль №3. Оскарження та перегляд судових рішень



Тема №24. Апеляційне провадження.

План практичного заняття:

1. Право апеляційного оскарження рішень і ухвал суду першої інстанції та процесуальний порядок його реалізації.

2. Прийняття апеляційної скарги до розгляду і підготовка розгляду справи апеляційним судом.

3. Розгляд справи судом апеляційної інстанції.

4. Повноваження суду апеляційної інстанції.

5. Рішення та ухвали апеляційного суду.

Основні поняття: апеляція, апеляційне провадження, апеляційна скарга.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

Подружжя Кравчиків пред'явило позов до гр-на Тарасюка про визнання дійсним договору довічного утримання та про визнання права власності на жилий будинок. Позивачі зазначали, що на прохання гр-ки Кальченко, сестри відповідача, яка потребує стороннього догляду, була укладена угода про довічне утримання.

За цією угодою подружжя Кравчиків зобов'язалося утримувати гр.-ку Кальченко, а остання передала їм у власність жилий будинок. Договір не був нотаріально засвідчений, але його умови були повністю виконані (що підтвердили свідки у судовому засіданні).

У зв'язку з тим, що відповідач звернувся до нотаріуса із заявою про право власності в порядку спадкування на майно померлої гр-ки Кальченко, позивачі просили визнати дійсним договір довічного утримання і на його підставі визнати за ними право власності на будинок. Позов був задоволений.

Гр-н Тарасюк звернувся до апеляційного суду зі скаргою.

Якою має бути відповідь суду апеляційної інстанції? Відповідь обґрунтуйте.

Задача 2.

Гр-ка Марченко К. пред'явила позов до своїх доньок Світлани й Галини про визнання недійсним договору дарування жилого будинку. Позивачка зазначала, що на вимогу відповідачів, які обіцяли не порушувати її права володіння і користування будинком, допомагати по веденню домашнього господарства, вона оформила договір дарування їм будинку. Відповідачі не виконували своїх зобов'язань (відповідачі цей факт заперечували). Посилаючись на те, що угоду було укладено помилково, позивачка просила задовольнити її позов. Суд відмовив у позові.

Марченко К. подала апеляційну скаргу.

Якими мають бути дії апеляційного суду? Відповідь обґрунтуйте.

Задача 3.

Рішенням місцевого суду відмовлено в позові гр-на Шляпченко Г.Д. до підприємства “Перемога” про поновлення на роботі.

В апеляційній скарзі Шляпченко Г.Д. просив рішення місцевого суду скасувати і ухвалити нове – поновити його на посаді водія. Додатково він зазначав, що по найму працював у відповідача водієм, був звільнений за прогул без поважних причин. В день, коли він був відсутнім на роботі – хворів. Просив місцевий суд витребувати із лікарні лист непрацездатності, проте в задоволенні клопотання йому було відмовлено. Лист непрацездатності йому не видали.

Чи має право апеляційний суд витребувати лист непрацездатності? Чи має апеляційний суд право скасувати рішення місцевого суду і ухвалити нове?

Задача 4.

Апеляційний суд розглянув цивільну справу за апеляційною скаргою гр-на Гречко С.С. на рішення місцевого суду у справі за позовом гр-на Гречко С.С. до гр-на Петренко Б.А. про відшкодування шкоди, спричиненої внаслідок ДТП.

При апеляційному розгляді справи було встановлено, що суд першої інстанції розглянув справу за відсутності гр-на Гречко С.С. Даних про повідомлення позивача належним чином про час і місце розгляду справи не було.

Як в даному випадку повинен діяти суд апеляційної інстанції?

Задача 5.

Місцевий суд задовольнив позов гр-ки Калініном А.І. до гр-на Калініна П.П. про розірвання шлюбу. В рішенні суду вказано, що причиною розпаду сім’ї є постійне зловживання відповідачем спиртними напоями, бійки та скандали, неповажне ставлення до дружини.

Гр-н Калінін П.П. подав апеляційну скаргу на це рішення, пояснюючи, що проти рішення суду про розірвання шлюбу він не заперечує, але вважає неправильними мотиви, якими керувався суд, задовольняючи позов. Крім того, у справі немає ніяких доказів, що підтверджували б зловживання відповідачем спиртними напоями та негативну поведінку в сім’ї.

Суддя ухвалою відмовив у прийнятті скарги. В ухвалі зазначалося, що гр-н Калінін П.П. проти рішення суду заперечень не має і по суті згоден з рішенням.

Чи правильно вчинив суддя?

Завдання для індивідуальної роботи:

Фабула завдання:

Гр-ка Омельченко В.П. звернулась до суду з позовом до гр-ка Тимошенко Н.М. та ін. про примусовий обмін житлового приміщення. Позивачка зазначала, що в установленому порядку вселилась до відповідачів у трикімнатну квартиру. Оскільки з ними не досягнуто згоди про обмін займаного приміщення, просила суд провести це в примусовому порядку згідно з представленим нею варіантом для неї і дитини однокімнатну квартиру, а для відповідачів – двокімнатну.

Рішенням місцевого суду Шевченківського району м. Києва позов задоволено. Задовольняючи позов гр-ки Омельченко В.П., суд виходив з того, що житлові права відповідачів запропонованим варіантом не порушуються.

Гр-ка Тимошенко Н.М. з таким рішенням суду не погодилась і в апеляційній скарзі зокрема вказала на те, що при запропонованому позивачкою варіанті поділу істотно погіршуються її житлові права, бо за станом здоров’я вона не може проживати в запропонованій квартирі. Згідно з рішенням суду вона має переселитись до квартири, що знаходиться на 12-му поверсі 12-ти поверхового будинку.

Відповідно до роз’яснень, що їх надав Пленум Верховного Суду України у п.12 Постанови № 2 від 12 квітня 1985р. “Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України”, суд має всебічно враховувати інтереси і заслуговуючи на увагу доводів сторін, зокрема, вік, стан здоров’я та інші особливі обставини, що перешкоджають користуванню жилим приміщенням, яке надається в порядку обміну.

Цих обставин суд І-ї інстанції також не перевірив, тому відповідачка просить суд апеляційної інстанції скасувати рішення суду І-ї інстанції і направити справу на новий розгляд.

Складіть проект апеляційної заяви та апеляційної скарги. Інші необхідні дані для складання процесуального документу виберіть на свій розсуд.

Завдання для самостійної роботи:

1. Суть і значення апеляційного оскарження і перевірки рішень і ухвал суду першої інстанції.

2. Визначте коло осіб, які мають право апеляційного оскарження рішення, ухвали суду першої інстанції.

3. Строк апеляційного оскарження.

4. Порядок розгляду справи апеляційною інстанцією.

5. Визначте особливості рішення, ухвали апеляційного суду.

6. Окрема ухвала апеляційного суду.

Контрольні питання:

1. Визначте коло осіб, які мають право апеляційного оскарження рішення, ухвали суду першої інстанції.

2. Визначте особливості апеляційної скарги.

3. Які мають права сторони в апеляційному провадженні?

4. Визначити об'єкт оскарження в апеляційному порядку:

5. Охарактеризуйте повноваження суду апеляційної інстанції при розгляді справи.

6. Який порядок розгляду справи в суді апеляційної інстанції?

7. Які ухвали можна оскаржити окремо від рішення суду першої інстанції?

8. Визначити особливості рішення, ухвали апеляційного суду?





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 703 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...