Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Полімери



· Будова і властивості полімерів.

· Класифікація полімерів

· Практичне використання полімерів

Будова і властивості полімерів. У практичній діяльності людини великого значення набули аморфні речовини, які називають полімерами (мал. 48). Полімери— природні та штучні сполуки, молекули яких складаються з великого числа повторюваних однакових або різних за будовою атомних групувань, з'єднаних між собою хімічними або координаційними зв'язками в довгі лінійні або розгалужені ланцюги. Структурні одиниці, з яких складаються полімери називаються мономерами. Відносна молекулярна маса полімерів може змінюватися від декількох тисяч до мільйонів.

До них належать такі природні речовини, як бавовна, шерсть, дерево, шкіра, натуральний шовк, каучук, ебоніт тощо. Величезну кількість полімерних матеріалів видобувають штучно: віскозний шовк, синтетичний каучук, целофан, органічне скло, поліетилен, пластичні маси, штучні волокна, епоксидні смоли та ін. До природних полімерів належать і біополімери: білки, нуклеїнові кислоти. Із біополімерів побудовано клітини всіх живих організмів.

Класифікація полімерів. В основу класифікації полімерів закладені різні ознаки: походження, склад, методи утворення, структура, галузі використання. Так за походженням полімери поділяються на:

- природні або натуральні, до яких відноситься велика група (білки, крохмаль, целюлоза, натуральний каучук, природний графіт та ін.).

- синтетичні — утворені синтезом з мономерів (поліетилен з етилена, полістирол із стирола). Це ведуча група, тому що синтез дозволяє цілеспрямовано регулювати склад і властивості синтетичних полімерів.

- штучні — утворюються з природних полімерів шляхом їх хімічної модифікації (наприклад, при взаємодії целюлози з азотною кислотою утворюється нітроцелюлоза).

Практичне використання полімерів. Природні та штучні полімери відіграють велику роль у сучасній техніці. Без полімерів уже не може обійтися жодна галузь техніки, тим більше нової.

Полімери – основа гуми, лаків, фарб, клеїв, іонітів тощо. Завдяки введенню до полімерів домішок, можна створювати речовини з дуже цінними якостями: високою твердістю, легкістю, вогнестійкістю та ін.

пластики ПВХ пластикати ПВХ вініпласти
оргскло фторопласт поліуретан

Мал. 48. Деякі види полімерів





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 2268 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...