Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика трудових процесів і їх суть



Трудовий процесце матеріально і технічно обумовлений, організований процес прикладання людиною розумових і фізичних зусиль для одержання корисного результату.

Трудові процеси розрізняють за такими ознаками:

· За характером предмета і продукту праці:

- речово-енергетичні: характерні для робітників;

- інформаційні: характерні для спеціалістів.

· За функціями: трудові процеси робітників, технічних виконавців, фахівців, керівників, а також основні та допоміжні трудові процеси.

· За мірою механізації праці:

- ручні: здійснюються за допомогою нескладних ручних інструментів, що приводяться в дію м’язовою силою працівника або додатковим джерелом енергії;

- машино-ручні: перетворення предмета праці здійснює виконавчий механізм машини, але переміщення предмета праці щодо інструменту або навпаки виконує працівник;

- машинні: участь працівника в перетворенні предмета праці полягає в установленні і знятті виробу, управлінні роботою устаткування;

- автоматизовані й апаратурні: працівник здійснює контроль, настройку, наладку устаткування, зміну інструментів, забезпечення запасів предметів праці.

Трудовий процес підрозділяється на такі елементи:

· Стадії виробничого процесу.

· Операції – це основний елемент трудового процесу, закінчений цикл діяльності працівника або групи працівників на одному робочому місці та над одним предметом праці.

За трудовою ознакою операція підрозділяється на:

- Трудовий прийом – це певне поєднання трудових дій і рухів працівника, які безперервно наступають один за одним і мають конкретне цільове призначення.

- Трудова дія – це логічно завершена сукупність трудових рухів, що виконуються без перерви робочими органами людини з метою виконання певної частини трудового прийому і які мають приватне цільове призначення.

- Трудовий рух – це одноразове переміщення робочих органів людини під час виконання трудової дії.

Метод праці - це спосіб здійснення трудового процесу, певна послідовність і склад операцій та прийомів.

Ефективність будь-якого трудового процесу залежить від прийомів і методів праці, які застосовуються на підприємстві. Прийоми і методи праці слід вважати раціональними, якщо їх вживання дає ефективні результати роботи при забезпеченні високої якості продукції. Встановленню обгрунтованих співвідношень між мірою праці та мірою витрат на цю працю сприяє її нормуванню.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 3059 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...