Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Imperativus praesentis et futuri activi



дієсловo esse та похідні від нього

ΠImperativus praesentis et futuri activi

(наказовий спосіб теперішнього і майбутнього часів)

Наказовий спосіб (імператив) теперішнього часу утворюється від основи інфекта і має форми другої особи однини і множини. Форма другої особи однини дієслів 1, 2, 4 дієвідмін співпадає з основою інфекта (див. Lectio VII), а дієслів З дієвідміни утворюється шляхом приєднання до основи інфекта закінчення : accusa! "звинувачуй!", doce! absolve! рипі!

Форма другої особи множини утворюється шляхом приєднання до основи інфекта дієслів 1, 2, 4 дієвідмін - te, а 3 дієвідміни -ite: accusate! "звинувачуйте!", docete! absolvite! punite! Форма заборони утворюється за допомогою слова noli для однини і nolite для множини: noli accusare! "не звинувачуй!", nolite accusare! "не звинувачуйте!".

Наказовий спосіб майбутнього часу має форми другої і третьої особи однини і множини. Вони утворюються від основи інфекта: у другій і третій особі однини шляхом приєднання до неї закінчення -to; у 2 особі множини -tote; у 3 особі множини -nto. При цьомуу 3 дієвідміні перед закінченнями -to, -tote з'являється єднальний голосний –і, а перед -nto - єднальний голосний –u. Єднальний голосний -u з’являється і в 4 дієвідмі­ні перед закінченням -nto. Наприклад: accusato! "ти повинен звинувачувати!", accusatote! "ви по­винні звинувачувати!"; accusato! "він повинен звинувачувати!", accusanto! " вони повинні звинувачувати!".

CF!

Infinifivus Singularis Pluralis
accusare accusa! accusаte!
punire puni! punite!
defendere defende! defendite!
esse es! este!
capere cape! capite!

 Часи системи інфекта дієслова «esse»

У латинській мові, як і в англійській, німецькій, французькій мовах, форми дієслова esse "бути" чітко розрізняються за особами і числами.

Усі форми дієслова "бути" дуже часто вжи­ваються в латині, їх важко розпізнати за слов­никовими даними і тому вони мають бути яко­мога швидше вивчені напам’ять.

.

 
 


£ Наказовий спосіб теперішнього часу дієслова "esse":

Ø 2 особа однини – еs! "будь!";

Ø 2 особа множини – este! "будьте!";

£ Наказовий спосіб майбутнього часу дієслова "esse":

Ø 2 особа однини – esto! "хай ти будеш!";

Ø 2 особа множини – estote!! "будьте!";

Ø 3 особа множини – sunto! "хай вони будуть!".

£ Дієслова, похідні від "esse":

Від дієслова esse за допомогою префіксів утворюється ряд похідних дієслів: abesse "бути відсутнім", adesse "бути присутнім", deesse "не вистачати, бракувати ", interese "перебувати се­ред когось, брати участь", obesse "шкодити", praeesse "бути попереду, очолювати", prodess e "бути корисним, допомагали".

При їх відмінюванні змінюється лише сама дієслівна основа (тобто дієслово esse), а префікси: залишаються без змін.

Наприклад: absum, abes, abest і т. д.

Дієслово posse "могти" утворилося від при­кметника potis, е "могутній" і дієслова esse. Воно має особливості у відмінюванні, а саме: перед формами дієслова esse, що починаються з голос­ної, зберігається основа pot-, а перед формами, що починаються з приголосної, з'являється основа pos, наприклад: possum, potes.

ТЕКСТ





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 2212 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...