Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Капітальне будівництво




Таблиця 3.80



Будівництво є галуззю народного господарства, яка характе­ризується тривалим виробничим циклом, нерухомими територіаль­но закріпленими об'єктами, що зводяться (промислові споруди, житлові будинки, електростанції, трубопроводи тощо), а також високою залежністю виробництва від географічних умов. У про­цесі спеціалізації виокремились види будівництва — промислове, житлове, комунальне, сільськогосподарське, водогосподарське' транспортне, індивідуальне та ін.

Під час розміщення об'єктів капітального будівництва ще на допроектній стадії враховується наявність будівельних організа­цій. Найважливішими чинниками, які враховуються під час ви­бору районів і пунктів будівництва, є трудовий, сировинний, па­ливно-енергетичний, водний. Значний вплив на будівництво чинять кліматичні особливості різних регіонів, насамперед на се­зонність відкритих будівельних робіт. Під час вибору конкретних майданчиків для будівництва промислових підприємств, спору­дженні доріг, транспортних і гідротехнічних об'єктів важливого, а часто й вирішального значення набувають такі географічні умови, як рельєф місцевості, грунти і ґрунтові води, карстові явища, сейсмічність, які тією чи іншою мірою впливають на вар­тість будівництва і його організацію. В табл. 3.80 наведені дані, що характеризують розподіл будівельних та монтажних робіт по регіонах України.

За останнє десятиліття в будівництві спостерігається, як і в усіх галузях економіки, спад обсягів будівництва, погіршення основних показників роботи — освоєння капіталовкладень, промислового будівництва, введення житла і об'єктів соціальної сфери, рівня заробітної плати, кількості зайнятих тощо. Порів­няно з 1990 р. відставання за названими показниками перевищує 2—4 рази.

Слід зазначити, що не завжди погіршення деяких кількіс­них показників має тільки негативні наслідки. Наприклад, той факт, що у 1990 р. у будівництві працювало 1 млн 240 тис. чо­ловік, свідчило про низькі організаційні й технологічні мож­ливості вітчизняного будівництва, тому що за рівнем продук­тивності праці Україна вдвічі відставала від країн Заходу. Зараз кількість зайнятих у будівництві скоротилась більш ніж удвічі (561 тис. чоловік), проте продуктивність праці дещо зросла.






Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 417 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...