Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Список використаної



ТА РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ………………………………...….242

ВСТУП

Інтерес до статистики постійно зростає в усьому світі. Робота економіста будь-якої спеціалізації неминуче пов’язана зі збиранням, обробленням та аналізом статистичних матеріалів. Тому вивчення й оволодіння статистичною наукою при підготовці економістів високої кваліфікації має велике значення в системі вищої економічної освіти.

В нашій країні увага до статистичної науки постійно зростає у зв’язку з проведенням економічних реформ.

Важливою умовою правильного сприйняття і практичного використання статистичної інформації, кваліфікованих висновків та обґрунтування прогнозів є завдання статистичної методології щодо вивчення кількісної сторони соціально-економічних явищ, природи масових статистичних сукупностей, пізнавальних властивостей статистичних показників, умов їх застосування в економічному дослідженні.

Одним із основних завдань статистики є оптимізація звітності щодо обсягу інформації про сучасні потреби системи управління в конкурентних умовах ринку. Потрібно впроваджувати замість суцільної звітності вибіркові обстеження, одноразовий облік чи опитування, що приведе до оперативного і поглибленого аналізу.

Забезпечення надійності і достовірності статистичної інформації можливе через підвищення наукового рівня всієї статистичної методології, наближення її до методології і стандартів світової статистичної практики.

Сьогодні перед статистикою стоять проблеми подальшого удосконалення системи показників, прийомів і методів збирання, оброблення, зберігання та аналізу статистичної інформації. Це має важливе значення для розвитку і підвищення ефективності автоматизованих систем управління, створення автоматизованих банків даних, розподільчих банків даних, які, у свою чергу, могли б сприяти створенню Єдиної статистичної інформації системи (ЄСІС), що надасть можливість запровадити в практику сучасні статистичні методи аналізу, імітаційні та прогнозні методи.

Метою навчальної дисципліни "Статистики" є оволодіння теоретичними основами статистичного дослідження, методами узагальнення та аналізу інформації про соціально-економічні явища та процеси, закономірності суспільного розвитку. При вивченні цієї дисципліни необхідно засвоїти, як, підпорядковуючись меті дослідження, зібрати, обробити та проаналізувати інформацію, виявити та оцінити закономірності розвитку та взаємодії складних за своєю природою соціально-економічних явищ. Важливу роль при цьому відіграє формування навичок виконання розрахункових операцій, зокрема з використанням комп'ютерної техніки та новітнього програмного забезпечення.

Основними завданнями, що мають бути вирішені у процесі викладання дисципліни, є: збирання, перевірка та оцінювання статистичної інформації, розробка статистичних формулярів; зведення та групування матеріалів статистичного спостереження, виявлення зв'язків між окремими явищами та процесами, установлення його структури; техніка обчислення загальних статистичних показників (абсолютних, відносних, середніх) та їх економічна інтерпретація; статистична оцінка однорідності зібраного статистичного матеріалу; вивчення динаміки суспільних явищ, тенденцій і закономірностей їх розвитку; аналіз складних суспільних явищ і виявлення дії окремих факторів у їх розвитку; проведення вибіркового спостереження і техніка перенесення його результатів на генеральну сукупність; використання сучасної системи показників у статистиці.

Мета посібника полягає у тому, щоб сформувати у студентів теоретичні знання та практичні навички кількісного оцінювання соціально-економічних явищ і процесів для розробки обґрунтованих рішень та рекомендацій щодо діяльності досліджуваного об'єкта. За змістом посібник відповідає типовій програмі нормативної дисципліни «Статистика» освітньо-професійної програми підготовки бакалавра напряму «Економіка і підприємництво» і може бути корисним при вивченні таких дисциплін, як «Економіка підприємства», «Менеджмент», «Маркетинг», «Регіональна економіка» та ін. Матеріал, викладений у ньому, сприятиме формуванню висококваліфікованого фахівця у галузі економіки, розвитку його самостійного мислення, творчої активності, вміння орієнтуватись у великому обсязі різноманітної інформації, а також у процесах, які відбуваються в суспільному житті.

Структурно посібник складається з одинадцяти розділів (тем), які містять стислий виклад основних теоретичних положень, приклади виконання типових розрахункових завдань з використанням комп'ютерної техніки. Виконання розрахункових операцій з використанням комп'ютерної техніки орієнтоване на застосування Місrоsоft Ехсеl. При формуванні задач використано дані, наведені у статистичних довідниках, а також умовні дані. У кожному розділі наведені приклади виконання типових розрахунків та задачі. Більшість задач передбачає не лише одержання правильної відповіді у числовому вираженні, а й обґрунтування методики розрахунків та їх інтерпретацію, побудову графіків, формулювання висновків змістовного характеру.

Посібник призначений для студентів вищих навчальних закладів, аспірантів, викладачів, науковців і практиків, діяльність яких пов'язана із застосуванням методів статистичного аналізу даних. При цьому особлива увага приділяється застосуванню статистичних методів у галузі зв’язку, що проілюстровано на багатьох прикладах із практики.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 649 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...