Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема: Факультативні ознаки суб’єктивної сторони злочину



Кількість годин - 2.

Навчальні питання:

1. Мотив та мета як факультативні ознаки суб’єктивної сторони складу злочину. Їх значення для кваліфікації та притягнення особи до кримінальної відповідальності.

2. Юридична помилка: поняття, види та значення.

3. Фактична помилка: поняття, види та значення.

Загальні рекомендації по вивченню теми:

Засвоюючи перше питання слід виходити з того, що мотив та мета злочину не тотожні поняття, але вони тісно пов’язані між собою. Необхідно розібратися з видами мотивів та цілей. Особливо слід визначитись з значенням цих двох ознак для притягнення особи до кримінальної відповідальності: в яких випадках вони не беруться до уваги та коли вони впливають на кваліфікацію та призначення покарання. В теорії часто говорять в цьому випадку про трояке значення мотиву та мети злочину.

При розгляді другого та третього питань слід зупинитися на вивченні питання про вплив помилки на притягнення особи до кримінальної відповідальності. При цьому мається на увазі помилка в уяві особи в момент вчинення нею злочину, що викривлює сприйняття суб’єктом адекватно існуючої ситуації. Слід засвоїти види та підвиди помилок. При вивченні питання про притягнення особи до кримінальної відповідальності при наявності юридичної помилки слід пам’ятати про те, що на перший план виходить об’єктивна сторона, тобто до уваги беруться приписи закону, а при фактичній помилці – суб’єктивна, тобто до уваги береться спрямованість умислу, яка і визначає кваліфікацію.

При розгляді кожного питання теми студент повинен доповісти рішення практичних завдань, які завчасно призначив викладач. Це рішення повинно бути проаналізоване відповідно до чинного законодавства та практики його застосування, і викладене письмово у зошиті для семінарських і практичних занять.





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 374 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...