Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Адміністративно-деліктне право



Адміністративно-деліктне право – це сукупність норм, які регулюють відносини, що виникають у зв'язку з вчиненням адміністративного правопорушення (делікту). Норми адміністративно-делікного права виконують функцію охорони правопорядку, прав і свобод громадян. У сферу його правового регулювання включаються, з одного боку, відносини, пов'язані із суперечливою поведінкою суб'єктів адміністративного права, а з іншого боку, діяльність компетентних органів по припиненню, з розслідування суперечливих діянь юрисдикційного розгляду справ про адміністративні правопорушення.

Відносини, що виникають між державними органами і правопорушниками - це владні відносини. Однак вони мають свою специфіку. По-перше, адміністративні делікти не обов'язково, безпосередньо виникають з управлінських відносин (наприклад, знищення або пошкодження чужого майна). По-друге, норми про адміністративну відповідальності за адміністративні правопорушення (проступки носять універсальний характер, аналогічний нормам кримінального права). Їх охоронна функція поширюється на відносини, що регулюються не лише адміністративним правом, а й іншими галузями права.

Система адміністративно-деліктного права включає: КпАП, спеціальні закони, повністю присвячені адміністративної відповідальності, спеціальні закони, що мають форму кодексу і діють автономно (наприклад, Митний кодекс), та ін

Адміністративно-деліктне право містить матеріальні і процесуальні норми. Матеріальні норми визначають поняття адміністративного правопорушення, цілі та види адміністративного покарання, складу адміністративних правопорушень у різних сферах державного управління, повноваження та види органів, компетентних розглядати це правопорушення. Процесуальні норми визначають порядок провадження у справах про адміністративні правопорушення.





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 4078 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...