Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Передмова. У незалежній і демократичній Україні започатковано активне створення нового правового поля, яке повинно відповідати загальновизнаним світовим стандартам



У незалежній і демократичній Україні започатковано активне створення нового правового поля, яке повинно відповідати загальновизнаним світовим стандартам, побудованим на пріоритеті загальнолюдських демократичних цінностей, непорушності права приватної власності. Водночас з формуванням правової системи незалежної України, юридична наука перебуває як під впливом багатовікового досвіду світової цивілізації, так і позитивного досвіду нормотворчості та правової науки радянського періоду.

Процеси європейської інтеграції охоплюють дедалі більше сфер життєдіяльності. Не стала винятком і освіта, особливо вища школа. Україна чітко визначила орієнтир на входження в освітній простір Європи, здійснює модернізацію освітньої діяльності в контексті європейських вимог, дедалі наполегливіше працює над практичним приєднанням до Болонського процесу.

Розбіжностей в науці щодо місця цивільного права у правовій системі не виникає. Цивільне право відноситься до групи приватних галузей права. Цивільне право однозначно визнається основною самостійною галуззю права, яка має свій предмет та метод правового регулювання. Але це не означає, що воно позбавлене певних проблем. Вони існують, але стосуються в основному визначення кола регульованих цивільним правом відносин, змісту методу правового регулювання, співвідношення норм цивільного права з іншими галузевими та міжгалузевими системами. Цивільний кодекс став кодексом приватного права, який, зокрема, охоплює все приватноправове поле, регулює всі без винятку майнові та особисті немайнові відносини, які основані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності та є основним актом у системі всього цивільного законодавства.

Перша частина курсу передбачає вивчення загальних положень, які стосуються загальних засад цивільного права, джерел, особливостей цивільних правовідносин, цивільної правосуб’єктності учасників, правового статусу юридичних осіб, правового режиму об’єктів цивільного права, правочинів, представництва, строків та термінів, особистих немайнових прав фізичних осіб, також в першій частині дисципліни детально вивчається право власності, загальні положення про речові права та право інтелектуальної власності, загальні положення зобов’язального права та цивільно-правового договору.

У посібнику визначається програма дисципліни “Цивільне та сімейне право”, який вивчається слухачами та курсантами університету згідно з навчальним планом. У ньому відображений сучасний стан правового регулювання цивільних правовідносин в Україні, а також досягнення науки і практики цивільного права.

Матеріали розроблені на правовій основі Конституції України, Цивільного кодексу та іншого законодавства України, з урахуванням численних змін і доповнень до нього.

Методичні рекомендації містять тематичний план з розкладом часу, відведеного для проведення лекційних, семінарських занять з курсантами та слухачами; завдання на самостійну роботу до кожної теми з додатковими питаннями; методичні рекомендації та плани семінарських занять з темами рефератів і переліком літератури для вивчення теми; питання для самостійного повторення навчального матеріалу.

Слухачам та курсантам при вивченні теоретичного курсу особливу увагу слід звернути на джерела права і нормативні матеріали, що регулюють цивільні правовідносини. Необхідно постійно цікавитись судовою практикою розгляду цивільних справ, а також процесуальними питаннями несудових форм захисту цивільних прав і охоронюваних законом інтересів громадян та організацій, виявляючи їх зв’язки з практикою діяльності органів внутрішніх справ. Для цього треба використовувати постанови Пленуму і ухвали колегії в цивільних справах Верховного Суду України.

З метою більш глибокого засвоєння теоретичного матеріалу, викладеного в навчальній і науковій літературі, та придбання практичних навичок, слухачі та курсанти повинні виконати завдання, розміщені в даних методичних рекомендаціях.





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 283 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...