Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спеціальна дисциплінарна відповідальність



Така відповідальність передбачається тільки для конкретно визначених категорій працівників на підставі статутів та поло­жень про дисципліну і спеціальних нормативних актів. Вона характеризується спеціальним суб'єктом дисциплінарного про­ступку, особливим характером дисциплінарного проступку, спеціальними видами дисциплінарних стягнень, особливим порядком накладення та оскарження дисциплінарного стягнення.

Спеціальним суб'єктом є працівник, який несе дисциплінар­ну відповідальність за спеціальними нормативно-правовими актами — статутами, положеннями, законами (Статут про дисци­пліну працівників зв'язку, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від ЗО липня 1996 р. №> 877 // ЗГІ України. — 1996. — № 15. — Ст. 420; Дисциплінарний статут прокуратури України, затверджений постановою Верховної Ради України від 6 листопада 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1992. — № 4. — Ст. 15; Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту, затверджене постановою Кабінету Мі­ністрів України від 26 січня 1993 р. №55 // ЗП України. — № 4—5. — Ст. 71; Загальне положення про міністерство, інший центральний орган державної виконавчої влади України, затвер­джене Указом Президента України від 12 березня 1996 р. // Уря­довий кур'єр. — 1996. — 28 березня; Положення про дисциплі­ну працівників споживчої кооперації України, затверджене по­становою Першої конференції споживчої кооперації України від 25 червня 1997 р. // Офіційний вісник України. — 1997. — № 45. — С. 215; Закон України "Про статус суддів" від 15 груд­ня 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1993. — № 8. — Ст. 56; Закон України "Про державну службу" від 16 груд­ня 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1993. — № 52. — Ст. 490; Закон України "Про зв'язок" від 16 травня 1995 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1995. — № 20. — Ст. 143; Гірничий закон України від 6 жовтня 1999 р. // Урядо­вий кур'єр. — 1999. — № 225. — 1 грудня); Положення про дис­ципліну працівників гірничих підприємств, затверджене поста­новою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. № 294 (Урядовий кур'єр. — 2002. — 22 травня).

Спеціальна дисциплінарна відповідальність працівників від­різняється від загальної дисциплінарної відповідальності більш широким змістом дисциплінарного проступку і суворішими сан­кціями. Так, для певних категорій працівників вимоги мораль­ного змісту включено до їхніх трудових обов'язків. Це стосується суддів, прокурорів, державних службовців, працівників, що вико­нують виховні функції. Недотримання таких норм, аморальна поведінка не тільки під час роботи, а й у побуті є підставою для притягнення такого працівника до дисциплінарної відповідаль­ності аж до звільнення з посади.

Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну передбачено більш широке коло дисциплінарних стягнень. Так, Дисциплінарний статут прокуратури України передбачає як дисциплінарні стягнення такі заходи впливу: догану, понижен­ня в класному чині, пониження в посаді, позбавлення нагрудно­го знака "Почесний працівник прокуратури України", звільнен­ня, звільнення з позбавленням класного чину. Слід звернути ува­гу на те, що окремі нормативно-правові акти про дисципліну містять положення про таке дисциплінарне покарання, як пере­ведення на нижчу посаду. Наприклад, Положення про дисциплі­ну працівників залізничного транспорту передбачає серед дис­циплінарних стягнень переміщення на нижчеоплачувану робо­ту на строк до 3 місяців, переміщення на нижчу посаду на строк до 6 місяців. Ці норми нині не можуть застосовуватись як такі, що суперечать конституційному положенню про заборону при­мусової праці, про що зазначено у постанові Пленуму Верховно­го Суду України від 1 листопада 1996 р. №9.

На працівників, які несуть дисциплінарну відповідальність за статутами, положеннями та іншими актами законодавства про дисципліну, дисциплінарні стягнення можуть накладатися не тільки органом, який відає прийняттям на роботу, а й вищесто­ящі органи.

Працівники, що займають виборні посади, можуть бути звіль­нені тільки за рішенням органу, який їх обрав, і лише на підста­вах, передбачених законодавством (ст. 147-1 КЗпП України).

Передбачаються інші, ніж для загальної дисциплінарної відпо­відальності, строки накладення дисциплінарного стягнення. Дис­циплінарний статут прокуратури встановлює, що дисциплінар­не стягнення застосовується протягом одного місяця з дня ви­явлення проступку, не рахуючи часу службової перевірки, тим­часової непрацездатності працівника та перебування його у від­пустці, але не пізніше 1 року з дня вчинення проступку. Строк службової перевірки не може перевищувати 2 місяців. У разі вчинення працівником діяння, не сумісного з перебуванням на роботі в органах прокуратури, його звільнення провадиться не­залежно від часу вчинення проступку.

Дисциплінарне стягнення може бути оскаржене прокурор ським працівником до Генерального прокурора України у місяч­ний строк з дня ознайомлення з наказом. Генеральний проку­рор приймає рішення у 10-денний строк, а у разі проведення перевірки — не пізніше 1 місяця з дня надходження скарги, при цьому він має право скасувати дисциплінарне стягнення, поси­лити або пом'якшити його. У разі незаконного пониження у посаді або звільнення працівника з посади, Генеральний проку­рор видає наказ про поновлення на посаді з виплатою середньо­місячного заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в за­робітній платі за час роботи на нижчеоплачуваній роботі, але не більш як за 3 місяці. Якщо не з вини працівника час вимуше­ного прогулу становить більше 3 місяців, Генеральний прокурор може прийняти рішення про виплату середньомісячного заро­бітку за весь час вимушеного прогулу. Поновлення в поперед­ньому класному чині або на попередній посаді може провадити­ся тільки у порядку атестування. Рішення Президента України та Генерального прокурора України про позбавлення класного чину, наказ Генерального прокурора про застосування дисциплі­нарного стягнення або відмова у поновленні на роботі прокурор­сько-слідчих працівників, звільнених прокурорами Автономної Республіки Крим, областей, міста Києва та прирівняних до них прокурорів, можуть бути оскаржені до Верховного Суду Украї­ни в місячний строк.

Контрольні запитання і завдання

1. Дайте визначення дисциплінарної відповідальності за тру­довим правом та назвіть її основні ознаки.

2. Дайте визначення дисциплінарного проступку.

3. Назвіть види дисциплінарної відповідальності.

4. Який порядок накладення дисциплінарного стягнення?





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 619 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...