Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опрацювання масивів даних у Паскалі



5.1 Визначення масиву. Характеристики масивів у Паскалі

Масив – це упорядкована послідовність даних, з кожним із котрих пов’язаний упорядкований набір чисел, які називаються індексами. Масиви в Паскалі характеризуються іменем, розмірністю, розміром, типом індексів та типом елементів.

Ім’я масив у задається за загальним правилом завдання імен змінних в Паскалі. (Рекомендуєма довжина імені – до 8 символів, перший символ – завжди літера. Масиви: А, Х, МТ1,У).

Обробка масивів даних зводиться до роботи з кожним елементом масиву, тому кожен елемент масиву повинен також мати ім’я. Ім’я елемента масиву позначається індексованою змінною. Індексована змінна складається із імені масиву та індексів в квадратних дужках. Кількість індексів визначає розмірність масиву. Масиви бувають одновимірні, двовимірні й тривимірні.

A[1], NV[4] та інші. X[I] – позначення кожного елемента одновимірного масиву Х у загальному вигляді, де I - індекс (порядковий номер) елемента масиву.

D[2,5], E[7,4] та інші. X[I,J] – позначення кожного елемента двовимірного масиву Х у загальному вигляді, де I – номер рядка, J - номер стовпця, на перетині яких знаходиться даний елемент.

C[2,5,8], X[I,J,K] - позначення кожного елемента тривимірного масиву Х у загальному вигляді.

Одновимірний масив описує в програмі лінійну таблицю (рядок), двовимірний – прямокутну таблицю (матрицю), тривимірний – набір матриць (масив матриць). Ми будемо працювати з одновимірними та двовимірними масивами.

Розмір масиву – це кількість його елементів. Для одновимірного масиву – максимальний індекс елементів масиву відповідає кількості елементів. Для визначення кількості елементів двовимірного масиву необхідно кількість його рядків помножити на кількість стовпців.

Тип індексів елементів масиву – завжди цілий!

Тип елементів масиву – кожний із скалярних типів.

5.2 Оголошення одновимірних масивів в Паскалі

(опис змінної, яка являється масивом):

Одновимірний масив в математиці має вигляд:

А(a1, a2, a3, …, ai, …, an)

Оголошення одновимірного масиву в Паскалі:

VAR

(ім’я масиву):ARRAY [(тип індексів)] OF (тип елементів);

Індекси елементів одновимірного масиву змінюються від 1 до n, і при цьому приймають всі цілі значення на відрізки (1,n), тому найбільш доцільно описати тип індексів як відрізки типів.

Приклади:

Оголошення масиву дійсних чисел А(а1, а2,..., а20)

VAR

A:ARRAY [1..20] OF REAL;

Оголошення масиву цілих чисел B(b1, b2,..., b50)

VAR

B:ARRAY [1..50] OF INTEGER;





Дата публикования: 2014-09-25; Прочитано: 1009 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...