Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Товарних запасів



Величина товарних запасів і товарообіговість залежить від багатьох факторів. Одні з факторів прискорюють обіговість і тим самим об'єктивно зменшують необхідну кількість запасів, інші, навпаки, сповільнюють швидкість товарного звертання і тим самим збільшують розмір запасів. Знаючи це, можна виявити резерви прискорення обіговості запасів підприємства; понизити витрати на утворення і утримання товарних запасів.

До основних факторів, що впливають на обіговість і величину запасів, відносяться наступні:

1. Виробнича потужність підприємства.

Обсяг і структура виробничої програми і роздрібного товарообороту, вивчення попиту населення – одна з умов, що сприяє нормалізації товарних запасів і залежить від сезонності виробництва і споживання тих чи інших продуктів. Для підприємств харчування з великим обсягом товарообороту за інших рівних умов характерна прискорена обіговість.

2. Організація і частота завезення сировини і покупних товарів.

Чим частіше завозяться сировина і покупні товари, тим з меншими товарними запасами можна виконати виробничу програму і план товарообороту. У свою чергу частота завезення залежить від місцезнаходження підприємства, умов транспортування, розміщення виробничих підприємств. Чим ближче розташувалися промислові підприємства чи оптові бази до міст споживання, тим частіше здійснюється завезення сировини, тим менше часу витрачається на їхню доставку. Висока частота завезення характерна для швидкопсувної сировини.

3. Ритмічність надходження сировини протягом кварталу і місяця, порядок завезення сировини.

На обіговість сировини впливає і безліч інших факторів:

- організація реклами і продажу продукції власного виробництва, транспортні умови, стан матеріально – технічної бази підприємства.

Важливе значення має кваліфікація кадрів і рівень керівництва складним виробничо – торговим процесом, організація праці і т.д.





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 587 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...