Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи управлінського обліку



Зміст управлінського обліку визначається цілями керування: він може бути змінений за рішенням адміністрації підприємства у зв'язку зі зміною стратегічних цілей фірми. Оскільки становлення управлінського обліку відбулося на базі калькуляційного обліку, основний його зміст становить облік витрат на виробництво майбутніх і минулих періодів у різних класифікаційних аспектах.

Тому що управлінський облік є складовою частиною інформаційної системи підприємства, завданнями управлінського обліку є збір, угруповання, ідентифікація й вивчення господарських процесів з метою достовірного відбиття результатів діяльності структурних підрозділів і підприємства в цілому.

Предметом управлінського обліку в загальному вигляді є сукупність об'єктів у процесі всього циклу керування виробництвом. Зміст предмета можна розділити на дві групи:

- виробничі ресурси;

- господарські процеси і їхні результати.

До складу виробничих ресурсів входять оборотні й необоротні активи, використовувані в процесі виробництва, які управлінський облік вивчає й оцінює з метою найбільш ефективного використання.

До господарських процесів відносять наступні види діяльності:

- вивчення постачальницько-заготівельної діяльності підприємства (придбання, зберігання, забезпечення ресурсами), а також маркетингової діяльності, пов'язаної з постачанням з метою оцінки цього виду діяльності з погляду її ефективності;

- виробнича діяльність - на скільки застосовувана технологія відповідає стандартній, прийнятій в галузі з погляду витрат, а також оцінюється вартість удосконалення продукції, що випускається і витрати по розробці нових товарів.

- фінансово-збутова діяльність - з погляду ефективності оцінюються маркетингові дослідження й операції по формуванню ринку збуту продукції; безпосередньо збутові операції, включаючи пакування, транспортування; а також операції, що сприяють росту обсягу продажів і контроль якості продукції, що випускається;

- організаційна діяльність - управлінський облік оцінює ефективність організаційної структури підприємства, ефективність організації інформаційної системи, а також на скільки організаційна структура й інформаційна система відповідають вимогам внутрішніх користувачів.

Сукупність різних прийомів і способів, за допомогою яких відображаються об'єкти управлінського обліку в інформаційній системі підприємства, називається методом управлінського обліку. Метод управлінського обліку складається з наступних елементів: документація, інвентаризація, оцінка, групування й узагальнення, контрольних рахунків, нормування, планування й лімітування, контролю й аналізу.

Таким чином, управлінський облік оперує специфічними методами, такими як нормування, групування й узагальнення, ведення контрольних рахунків, лімітування.

1. Нормування являє собою процес науково обґрунтованого розрахунку оптимальних норм і нормативів, що спрямований на забезпечення ефективного використання всіх видів ресурсів підприємства. Комплекс норм і нормативів становить нормативне господарство підприємства, що охоплює всі сфери його діяльності. Без нормативного господарства неможлива організація системи управлінського обліку й контролю за станом запасів і фактичних витрат. Таким чином, норми виражають цілі, які повинні бути досягнуті на даному підприємстві в даний момент часу.

2. Групування й узагальнення. З метою підготовки інформації для прийняття управлінських рішень інформація про об'єкти управлінського обліку групується за певними ознаками. В основному, такими класифікаційними ознаками є елементи витрат, центри виникнення витрат, що враховують організаційну й технологічну структуру підприємства, а також цільові функції системи керування.

3. Система контрольних рахунків по суті являє собою організацію облікової політики підприємства в системі збирально-розподільчих рахунків, що дозволяють згрупувати облікову інформацію для аналітичних цілей.

4. Лімітування - перший рівень контролю за матеріальними витратами, заснований на системі норм запасів і витрат. Лімітування лежить в основі бюджетування. При встановленні цільового бюджету підприємство по кожному об'єкту встановлює ліміт, тобто - норму витрат ресурсів на одиницю продукції, встановлену технологічною документацією й плановані норми витрат кожного виробничого підрозділу виходячи із планованого обсягу випуску й асортименту продукції.

5. Бюджетування - процес планування й зіставлення витрат підприємства за певними видами господарських операцій.

Для виконання функцій управлінського обліку передбачене використання крім спеціальних, методів з інших підсистем керування. До них відносяться:

- елементи методу фінансового обліку (рахунки й подвійний запис, інвентаризація й документація, оцінка й калькуляція, балансове узагальнення й звітність);

- статистичні методи (індексний метод);

- прийоми й методи економічного аналізу (зокрема, факторний аналіз);

- математичні методи (кореляція, лінійне програмування, інтегральний і диференціальний аналіз);

- методи використання комп'ютерної техніки й технологій.

У цілому ж метод управлінського обліку можна охарактеризувати як системний оперативний аналіз.





Дата публикования: 2014-08-30; Прочитано: 2622 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...