Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

АСУ - основні поняття та історії розвитку



АСУ - автоматизована система управління (за участю людини). Не треба плутати АСУ з автоматичною системою управління, в якій "людське ланка" відсутня. АСУ з'явилися давно, в першу чергу, у військовій техніці (управління ракетами, літаками, роботами - 50-60 рр.. 20 в.). Потім АСУ були впроваджені в промисловості та адміністративних службах - АСУП (АСУ виробництвом), АСУТП (АСУ технологічними процесами), АСОУ (АС організаційного управління), ЗДАС (загальнодержавна АС) та ін "Бум" АСУ припав на 60-70 рр.., коли багато експертів пророкували АСУ широкі перспективи. Владні структури всіх країн відгукнулися вкладенням величезних матеріально-фінансових ресурсів у розвиток АСУ, особливо в нашій країні, такій принципам "наздогнати і перегнати" і "радянське - значить краще". Але АСУ не виправдали райдужних надій - їх ефективність залишалася вкрай низькою - по-перше, через "людський чинник", по-друге, через "інформаційного фактора".

Останнє вимагає пояснення. Справа в тому, що АСУ - це дітище кібернетики - науки про управління та зв'язку в тварині і машині - так визначив кібернетику її основоположник Н. Вінер (США, 1948 р.). Одне з основних положень кібернетики свідчить, що будь-яке управління починається з інформації. А про інформацію Н. Вінер сказав у своїй "кібернетика": "Інформація є інформація, а не матерія і не енергія".

На жаль, при верховенстві в умах людей того часу матеріалістичної парадигми це попередження вченого не було почуто, і розвиток АСУ належало суто матеріалістичної завданням. Але нематеріальна природа інформації дала себе знати, і матеріалістичне (ресурсовитратна) розвиток АСУ зазнало фіаско. Тому, починаючи з 80-х рр.. 20 в. інтерес до АСУ впав.

Але актуальність АСУТП в промисловості і військовій справі, особливо з широким впровадженням комп'ютерів, залишилася. Проблема АСУТП - управління процесами в режимі реального часу (по ходу процесу). Тому не всі стандартні ОС комп'ютерів, включених в АСУТП, придатні до використання, як і саморобні повільні інформаційні системи, запрограмовані на мовах високого рівня. Для АСУТП виявилося більш доцільним створювати специфічні ОС реального часу, запрограмовані на машіннозалежних мовах низького рівня або на різновидах машіннонезалежних мов, в яких передбачені асемблерні вставки.

В даний час замість поняття "АСУ" частіше використовують поняття "інформаційної системи", "інформаційної технології", "експертної системи", "СУБД" (системи управління базами даних). Ідеї АСУ закладені в розробку цифрових тренажерів - автоматизованих навчальних систем (АНС), автоматизованого робочого місця (АРМ), систем автоматизованого проектування (САПР) та ін. Слабким місцем всіх АСУ та "клонів" залишається людський фактор і не тільки в сенсі надійності (система, що залежить від надійності людини, ненадійна), а й у сенсі психологічної протидії людини самій ідеї автоматизації.


Рис.1. Блез Паскаль (1623 – 1662) і його рахівна машина


Рис. 2. Чарльз Беббідж (1792 – 1871) і його “аналітична машина”

Рис. 3. Арифмометр 1932 року випуску


Рис. 4. Перша в світі ЕОМ ENIAC


ЭВМ ЕС-1010

АСВТ М-6000

Рис. 5. ЕОМ третього покоління





Дата публикования: 2014-10-19; Прочитано: 1249 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...