Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Глибинні зсуви



Виділяється група глибинних розломів, в історії яких здебільшого переважають не вертикальні, а горизонтальні переміщення. Такі розломи відносяться до глибинних зсувів. Їх розміри досягають сотень кілометрів у довжину.

Класичним прикладом глибинного зсуву є розлом Сан-Андреас у Каліфорнії (США). Він протягається майже паралельно узбережжю Тихого океану і на суші може бути простежений на протязі 800 км. Його північний кінець обривається берегом океану північніше Сан-Франциско, південний іде під води Каліфорнійської затоки. Розлом виражений смугою подрібнених порід, ширина якої місцями перевищує 1 км. Ця смуга добре виражена в рельєфі у вигляді прямолінійної вибоїни, яка накладена на більш крупні форми рельєфу.

Топографічна карта показує, що долини які перетинають розлом, розрізані ним і їх відрізки переміщені завжди вправо один відносно одного з амплітудою близько 1 км.

Уздовж усіх розломів, що відносяться до зсувів, присутні новітні і сучасні зсувові переміщення невеликої амплітуди. Важливо також підкреслити, що на відміну від глибинних зрізів, що часто є каналами для магматичних ефузій і інтрузій, зсуви не виявляють властивостей магматичних каналів. З ними не пов'язані ні виливи, ні інтрузій. Це свідчить про особливий режим цих розломів, про їхню непроникність.





Дата публикования: 2014-10-19; Прочитано: 351 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...