Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика рівнів компетенції фахівця з маркетингу



Якість життя в соціальному аспекті і маркетинговому наповненні все більше асоціюється з можливостями вільно розпоряджатися власним часом, з вільним графіком роботи, з ненормованим робочим часом, з можливістю отримувати задоволення від своєї праці і грошової винагороди. І це стосується менеджерів не лише вищої ланки управління. Сучасний бізнес, як ніколи, дозволяє фахівцю з маркетингу проявляти себе творчо, нестандартно, причому на цьому робиться активний наголос.

Головною перевагою в побудові кар’єри з урахуванням подібних сучасних тенденцій є те, що сама праця стає цікавішою, різноманітною за змістом і функціями. Вона пов’язана з більш високою заробітною платнею і здійснюється, як правило, на контрактній основі. Характерною особливістю подібних форм кар’єрної реалізації є акцент роботодавця на генеруванні фахівцями з маркетингу творчих ідей, розробки нестандартних маркетингових проектів, відпрацювання ризикованих бізнес-ідей. Такі спеціалісти, відпрацювавши в одній компанії за контрактом, переходять в іншу (з більш високою оплатою). При цьому, «вартість» такого спеціаліста поступово збільшується паралельно з його кваліфікацією та іміджем.

В побудові кар’єри подібного типу важливим є не ієрархічний щабель і власний кабінет, а компетенція, соціальний престиж фахівця, рівень його доходу, свобода у виборі, часі і просторі (у плануванні робочого графіку і власних досягнень). Якщо фахівець бачить розвиток кар’єри за таким типом, то в його стратегії важливим місцем повинно стати просування власного іміджу. Окрім цього, в процесі реалізації ризикованих проектів та ідей відповідальність несуть власники бізнесу, а не генератори ідей.

Ключові компетенції, що формуються у майбутнього фахівця під час навчання, наведено в табл. 5.1.

Більшість економістів-маркетологів вважають, що для успіху в кар’єрі необхідне чітке розуміння, за яким типом кар’єри хоче розвиватися фахівець. Якщо такого усвідомлення немає, то виникають помилки, які призводять до негативних наслідків і відсутності очікуваних результатів.

Серед причин невдалої побудови кар’єри визначальними є:

- недостатня глибина та інтенсивність навчання і підготовки керівників вищої ланки;

- неправильне розуміння сутності маркетингу і маркетингового управління (максимальна орієнтація не на маркетинг як філософію підприємницької діяльності, а на вдосконалення збуту);

- небажання зв’язувати себе зобов’язаннями щодо здійснення тривалих процесів кар’єрного росту;

- несприйняття змін;

- відсутність часу і коштів [11].

Таблиця 5.1





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 323 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...