Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПЕРЕДМОВА. Розвиток конкуренції у сфері виробництва, послуг та інших видів діяльності привів до пред’явлення, сучасними роботодавцями жорстких вимог до молодих



Розвиток конкуренції у сфері виробництва, послуг та інших видів діяльності привів до пред’явлення, сучасними роботодавцями жорстких вимог до молодих спеціалістів, як майбутніх фахівців своїх компаній До таких належать: відмінна професійна освіта, вміння орієнтуватися у різних економічних напрямках та прогнозувати події, аналітичні навички, наявність достатнього стажу роботи й досвіду, навички ділового спілкування, знання іноземної мови, законів, вміння оперувати методичним інструментарієм, знання діловодства та ін. Більшість керівників сучасних компаній вимагають від своїх потенційних співробітників такі додаткові умови, як здоровий образ життя, пристойну фізичну форму, зовнішній вигляд, етику поведінки, уміння вести ділові й світські бесіди, зі смаком вдягатися, організаторські здібності, швидкість реакції на ситуацію, наявність другої освіти, вміння водити машину, швидко друкувати документи, проводити презентації тощо. У системи освіти різних рівнів виникла необхідність підвищення рівня конкурентоспроможності майбутніх фахівців навчальних закладів і всіх громадян країни.

Навчальний посібник відповідає вимогам курсу «Професійна кар’єра успішного фахівця» й містить повний обсяг теоретичного і практичного матеріалу, щодо розвитку компетентностей фахівців економічного профілю. Посібник відповідає нормативній програмі і сформований таким чином, щоб забезпечити активне опанування знань з теорії й практики майбутніх економістів різних напрямків. Матеріал посібника має сприяти розвитку компетнтностей майбутніх спеціалістів економічного напрямку, закріплення умінь самостійного виконання техніко-економічних розрахунків та обґрунтування параметрів раціональної організації підприємства.

У структурі кожного розділу даного навчального посібника виокрмлено інформаційно-теоретичний і аналітично-практичний матеріал. В інформаційно-теоретичному блоці відбувається послідовне, логічно пов’язане розкриття теоретичних і методичних аспектів. Аналітично-практичний блок містить контрольні питання й завдання, задачі для розв’язання, тестові завдання для контролю знань, які спрямовані не тільки на перевірку набутих знань, але й на формування навичок і вмінь щодо оцінювання умов та обґрунтування ефективності здійснення економічної діяльності. До кожного розділу наведений список літератури, вивчення якої надає можливість розширити і поглибити знання програмного матеріалу. Для розширення інформаційної складової і підвищення зручності користування навчальним посібником наведено законодавчу базу і глосарій економічних термінів. З огляду на це навчальний посібник може бути використаний для різних форм навчання, у тому числі дистанційного.

Мета даного посібника – надати майбутнім фахівцям можливість глибокого і системного науково-практичного опанування закономірностей і тенденцій фахового економічного напрямку, активно навчатися принципам успішного пропонування своїх знань, умінь й здібностей на ринку праці, набуття навичок фахових знань й компетентностей у сфері економіки.

У посібнику зроблено спробу застосувати науковий, системний підхід до вирішення широкого спектра економічних та організаційних питань, пов’язаних з опануванням знань у сфері: економіки підприємства, міжнародної економіки, маркетингу, менеджменту, фінансів. Тому він має викликати інтерес умолодих фахівців, науковців та економістів-практиків, підприємців, майбутніх фахівців, що залучені до підприємницької діяльності. Проведені дослідження визначають, що існують протиріччя між ускладненими вимогами до особистості спеціаліста і ступенем сформованості його професійної відповідальності, яка забезпечує успішне виконання цих вимог. Факти свідчать про те, що частина випускників закладів економічного профілю обирає роботу у інших галузях, часто не за спеціальністю, яка вивчалась протягом навчання у ВНЗ. Тому даний посібник надасть допомогу молодим фахівцям отримати відповіді на ряд проблем з якими стикаються молоді спеціалісти виходячи на ринок праці з метою одержати роботу за фахом. Соціальний аспект відповідальності майбутніх і вже працюючих спеціалістів одержав обґрунтування у працях С.Ф.Анісімова, Л. М. Архангельського, С.О.Болотова, Л.І. Грядунової, В.І. Ігнатовського, О.Ф.Плахотного, О.Л. Слобідського, Н.І. Фокіної, М.Ф. Цвітаєвої. Б.С.Яковлєва. Психологічний аспект розкрийтий у працях І. Л. Божович, О.І.Ковальова, О.М.Леонт’єва, К.Муpдибаєва, С.Л.Рубінштейна. Д.М.Узнадзе та ін. У низці досліджень з питань підготовки майбутніх фахівців проаналізовано окремі аспекти проблеми Ю.П. Азаров, Л.О.Архангельський, І.А.Зязюн, В.І.Писаренко, В.С. Пікельна.

Посібник є основним засобом реалізації змісту освіти, одним з основних джерел знань для роботи в аудиторний і позааудиторний час, тому від його якості залежить успішність процесу навчання.

До основних вимог сучасних підручників, посібників з економіки можна віднести такі:відповідність матеріалу навчальній програмі; складність змісту, глибина аналізу літературних джерел й відповідність віковим особливостям студентів, підпорядкованість змісту навчального матеріалу цілям навчання, формуванню й розвитку відповідних умінь; чітке формулювання основних понять, найважливіших досягнень економічної науки та практики; правильне скорочення або виділення певного матеріалу; доступний виклад матеріалу, що сприяє формуванню стійкого інтересу до предмета; максимальна багатогранність компонентів змісту (як основного, так й додаткового тексту, історичних довідок, статистичних матеріалів, текстових таблиць, словників основних понять, схем, інших зображень навчальної інформації), які розкривають економічну тему з допомогою різних підходів;наявність методичного апарату (рекомендації «як працювати з підручником», завдання для актуалізації опорних знань, для закріплення та поглибленого вивчення теми, вправи різних рівнів складності);типова структура навчального матеріалу, послідовність викладу, що відображає логіку економічної науки.

Уміння працювати з посібником належить до найважливіших загальнонавчальних умінь студента, вони забезпечують засвоєння програмних знань і є основою для самонавчання в позааудиторний час.

Робота з посібником сприяє формуванню вмінь раціонально працювати з інформацією, підвищенню самостійності, створює умови для органічного зв’язку навчальної-аудиторної та домашньої-самостійної роботи.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 563 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...