Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технічне обслуговування рульового управління



Заходи безпеки: забороняється працювати з приладами для ТО і перевірки систем гідропідсилювача керма при порушенні герметичності в з'єднаннях високого тиску, а включення і відключення приладів проводити тільки при непрацюючому двигуні; забороняється перевіряти рівень рідини в бачку насоса гідропідсилювача при працюючому двигуні.

Зовнішній контроль технічного стану деталей рульового управління н їх з'єднань здійснюють шляхом безпосереднього огляду і випробування навантаженням. Для огляду деталей, недоступних спостереженню зверху, автомобіль встановляють над оглядовою ямою, на естакаду або на підйомник так, щоб колеса перебували під навантаженням.

При контролі кріплення рульового колеса і колонки до рульового колеса прикладають знакозмінні зусилля у напрямі осі рульового валу і площині колеса перпендикулярно до колонки, а також погойдують колесо у всіх напрямках. При цьому не допускають осьове переміщення або гойдання рульового колеса, колонки, стуки у вузлах рульового управління.

При перевірці кріплення картера рульового механізму, важелів поворотних цапф, відсутністі прослизання обплетення рульового колеса вздовж обода рульове колесо похитують біля нейтрального положення на 40... 60°| в кожен бік. Прослизання обплетення контролюють в декількох місцях обода, віддалених від спиць, при гойданні рульового колеса однією рукою.

Поперечний перетин обода рульового колеса з надітим на нього обплетенням вимірюють в декількох місцях з найбільшим потовщенням обплетення.

Стан рульового приводу і надійність фіксації з'єднань перевіряють, крім того, додатком знакозмінного навантаження безпосередньо до деталей приводу і вибірковим випробуванням затягування окремих елементів кріплення.

Роботу обмежувачів повороту оцінюють візуально при поворотах керованих коліс до упору в кожну сторону.

Герметичність з'єднань системи гідропідсилювача рульового приводу контролюють при роботі двигуна з підвищеною частотою обертання колінчастого валу і утриманням рульового колеса в крайніх положеннях протягом 3... 5 с, а також при вільному положенні рульового колеса.

Недопустимо підтікання мастильного матеріалу або краплеутворення. Сліди мастильного матеріалу з'єднань не є ознакою бракування. Не допускається самовільний поворот рульового колеса автомобілів з гідропідсилювачем рульового приводу від нейтрального положення до крайніх.

Контроль відсутності блокування рульового управління до витягання ключа запалення з положення «рульове управління блоковане» виконують при погойдуванні рульового колеса біля положення, в якому воно закривається.

Перевірку рівня змащувального матеріалу в бачку насоса гідропідсилювача рульового управління автомобілів КАМАЗ виконують покажчиком, вмонтованим в пробку заливної горловини бачка. Передні колеса при цьому повинні стояти прямо. Перед зняттям пробки її витирають разом із заливною горловиною. Рівень змащувального матеріалу має бути між мітками на покажчику. Доливають змащувальний матеріал при необхідності під час роботи двигуна на мінімальній частоті обертання колінчастого валу.

Змащувальний матеріал заливають через воронку з подвійною сіткою і заливний фільтр, встановлений в горловині бачка.

Після закінчення роботи студенти повинні скласти звіт і зробити технічний висновок.

Порядок виконання роботи:

1. Розглянути класифікацію, призначення, загальну будову і складові частини, схеми органів управління (рульових управлінь, гальм з гідравлічним і пневматичним приводом, ручних гальм).

2. Ознайомитися по підручниках, плакатах і схемах, використовуючи наявне обладнання, з основними несправностями рульових управлінь, гальм з гідравлічним і пневматичним приводом, ручних гальм, з роботами по технічному обслуговуванню їх, з основними методами контролю, обладнанням і приладами для їх проведення.

3. Виконати необхідні роботи, обумовлені в завданні.

4. Оформити звіт, зробити технічний висновок.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 492 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...