Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роботи по технічному обслуговуванню ходової частини



ЩО - перед виїздом на лінію зовнішнім оглядом перевірити: чи немає видимої деформації геометричної форми рами або частини кузова; стан ресор (чи немає поломок листів ресор або віялоподібний зсуву їх, наявність хомутів, кріплення блоку драбин і так далі); стан амортизаторів, звертаючи увагу на їх кріплення, можливі механічні пошкодження і течі рідин.

В легкових автомобілів перевірити загальний стан елементів незалежної підвіски переднього моста; стан коліс і їх кріплення; по обрису профілю покришки в місці контакту з дорогою - чи відповідає нормі тиск в шинах.

В дорозі слід стежити - чи немає ознак вищеописаних несправностей. Під час зупинок слід перевіряти маточини на міру нагріву, видаляти сторонні предмети з протекторів шин.

ТО-1 -провести контрольний огляд, ретельно перевіряючи наявність можливих несправностей всіх вузлів і елементів ходової частини, включаючи раму (кузов) автомобіля. При виявленні несправностей і пошкоджень необхідно оформити заявку на поточний ремонт, в цілях їх усунення. При ТО-1 проводиться великий об'єм кріпильних робіт для відновлення на болтах і гайках кріпильних з'єднань відповідних зусиль. Особлива увага приділяється перевірці наявності всіляких люфтів, що виникають в результаті зносу деталей. Окрім перевірки люфта в підшипниках маточин і регулювання підшипників, перевіряються (погойдуванням колеса у вертикальній площині) можливі люфти в шкворневих з'єднаннях, а в автомобілей з незалежною підвіскою - в різьбових

з'єднаннях стійки і важелів підвіски, в зчленуваннях осі верхніх важелів і так далі Ці люфти можуть бути усунені тільки заміною зношених деталей в зоні поточного ремонту. В дорозі, через 10-15 хв руху, необхідно перевірити маточини на нагрів, міра якого характеризує якість регулювання, крім того, при перегріванні маточин може витекти пластичне мастило через сальники, посилюючи знос підшипників і замаслюючи накладки гальмівних колодок.

Необхідно проводити змащування всіх точок, вказаних в карті змащування для даної моделі автомобіля, що входить в об'єм ТО-1, починаючи від пальців сережок (змащуються солідолом) і кінчаючи різьбовими шарнірними з'єднаннями незалежних підвісок (змащуються рідкими трансмісійними маслами), шкворневих з'єднань (підшипники шкворневих з'єднань легкових автомобілів змащуються також, через масельнички, трансмісійним маслом, до повного виходу старого мастила). Шкворневі з'єднання вантажних автомобілей змащуються солідолом (для ЗІЛ-4331, для змащування вказаних точок замість солідолу використовується Літол-24).

ТО-2 -додатково до об'єму робіт при ТО-1, проводиться роботи, що полягають в перевірці загальної геометрії рами (кузову) автомобіля, паралельності установки мостів і кутів розвалу і сходження керованих коліс, стан зчіпного приладу, закріплюють хомути, стрем’янки і пальці передніх і задніх ресор, подушки ресор і амортизатори. Крім того, перевіряють стан пружин і важелів передньої підвіски. Через певний інтервал пробігу виробляється перестановка коліс на автомобілі за встановленими схемами (рис. 1.1). Ця операція забезпечує більш рівномірне зношування протекторів і, у результаті, збільшує термін їх служби.

Рисунок. 1.1. Схеми перестановки коліс автомобілів:

а) легкових; б) вантажних двовісних; в) і г) вантажних перехідних

Колеса, покришки яких мають підвищений знос або інші пошкодження, знімаються і передаються в шиномонтажний цех. При ТО-2, в порядку супутнього ремонту, можна замінювати будь-які зношені або пошкоджені деталі і вузли, аж до ресор.

Після закінчення роботи студенти повинні скласти звіт і зробити технічний висновок.

Порядок виконання роботи:

1. Розглянути класифікацію, призначення, загальну будову і складові частини, компонувальні схеми ходової частини автомобілів.

2. Ознайомитися по підручниках, плакатах і схемах, використовуючи наявне обладнання, з основними несправностями ходової частини автомобілів, з роботами по технічному обслуговуванню цих механізмів, обладнанням і приладами для їх проведення.

3. Виконати необхідні роботи, обумовлені в завданні.

4. Оформити звіт, заповнити відповідні таблиці, зробити технічний висновок.

Оформлення звіту:

Після виконання роботи студент виконує звіт, в якому повинно бути записано:

1. Тема і мета роботи;

2. Основні несправності ходової частини автомобілів;

3. Кути установки керованих коліс і шкворнів, нормативні параметри;

4. Основні методи технічного обслуговування і контролю ходової частини, обладнання і прилади для його проведення;

5. Скласти технологічну карту на виконання робіт ТО, ТР ходової частини автомобіля, згідно варіанту, виданого викладачем (зразок приведений в додатку).

6. Зробити технічний висновок про проведену роботу і стан автомобіля.

Згідно варіанту (табл.1.1) описати процес регулювання зчеплення автомобіля (при необхідності привести малюнки, схеми):

Таблиця 1.1 Варіанти завдань

Остання цифрашифру Марка автомобіля
  КАМАЗ - 5320
  ГАЗ - 2705
  ВАЗ - 2110
  Daewoo Lanos
  ГАЗ - 31105
  ЗАЗ - 1103
  МАЗ - 5335
  ВАЗ - 2170
  УАЗ - 3163
  Chevrolet Aveo

Згідно варіанту (табл.1.1) розробити технологію заданої операції поточного ремонту автомобіля. Для чого необхідно виконати наступне:

- дати загальну характеристику і конструктивні особливості ремонтованого агрегату, механізму або системи автомобіля:

- розробити технологію проведення робіт:

Розроблений технологічний процес оформити у вигляді технологічної карти. Приклад оформлення технологічної карти наведений в Додатку 1.

Вихідні дані представлені в таблиці. 1.1, в якій вибирається марка автомобіля по варіантах, залежно від номера залікової книжки (шифру).

Контрольні питання.

1. Перерахуйте характерні несправності рам, кабін і кузовів, їх причини, ознаки і можливі наслідки.

2. Перерахуйте основні несправності елементів підвіски, їх причини, ознаки і можливі наслідки.

3. Назвіть характерні несправності коліс, їх причини, ознаки і можливі наслідки.

4. Яке призначення кутів установки керованих коліс і шкворнів, назвіть нормативні параметри?

5. Перерахуйте основні операції, що проводяться водієм при ЩО ходової частини автомобілів.

6. Перерахуйте основні операції ТО-1 ходової частини автомобілів, охарактеризуйте обладнання, використовуване при їх проведенні.

7. Яка методика перевірки люфта і регулювання підшипників маточин?

8. Яка методика перевірки можливого люфта в шкворневих з'єднаннях, в різьбових і шарнірних з'єднаннях незалежних підвісок?

9. Перерахуйте основні операції, що проводяться при ТО-2 ходової частини автомобілів, охарактеризуйте обладнання, використовуване при цьому.

10. Охарактеризуйте пости для контролю установки керованих коліс, яке обладнання при цьому використовується.

11. Яка методика регулювання кутів розвалу і сходження коліс, з якою метою контролюються нерегульовані параметри?

12. У чому полягає статична і динамічна неврівноваженість коліс?

13. Охарактеризуйте методику статичною і динамічною балансування знятих коліс, яке обладнання при цьому використовується.

14. Яка методика перевірки балансування коліс безпосередньо на автомобілі, яке обладнання використовується при цьому?

15. Яка методика монтажу-демонтажу шин на стендах, охарактеризуйте їх конструкцію?

16. Яка технологія ремонту шин і камер, охарактеризуйте обладнання і технологічне оснащення, використовуване при цьому?





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 3825 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...