Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота №9



Тема: визначення значення електрорушійної сили мідно-цинкового гальванічного елементу та визначення значення електродних потенціалів.

Мета: ознайомитись з методикою складання найпростішихгальванічних елементів, вимірювання їх ЕРС,а також електродних потенціалів відносно електродів порівняння; розрахувати електродні потенціали і ЕРС елемента Якобі-Даніеля в залежності від різної активності електроліту.

Прилади і обладнання: прилад для вимірювання ЕРС, пластина із цинку, пластина із міді; хлорсрібний електрод; солевий міст; 5 хімічних стаканів на 50 мл; стакан хімічний на 500 мл; термометр; наждачний папір; гумові капіляри.

Реактиви: розчини: 1M та 0,01М CuSO4 ;. 1М та 0,01M, ZnSO4 ; H2O; насичений розчин KCl (255г/л).

Контрольні запитання:

1. Наведіть та поясніть схему будови ПЕШ.

2. Охарактеризуйте поняття електродного потенціалу, стандартного електродного потенціалу. Наведіть формулу Нернста для потенціалу електрода.

3. Зобразіть будову гальванічного елемента Якобі- Даніеля. Запишіть рівняння електродних реакцій, що проходять при його роботі. За якими ознаками класифікують гальванічні елементи?

4. Що називають електрорушійною силою (ЕРС) гальванічного елемента? Дайте термодинамічне виведення рівняння Нернста.

5. Як представити ЕРС гальванічного елемента через стрибки потенціалів на межі поділу фаз?

6. Охарактеризуйте електроди першого та другого роду (виду). Запишіть електродні реакції, що характерні для даних електродів, та рівняння Нернста для визначення їх потенціалів.

Завдання до роботи:

  1. Зібрати мідно-цинковий гальванічний елемент Якобі-Даніеля та виміряти його ЕРС при різній активності розчинів електролітів.
  2. Порівняти експериментальне значення ЕРС гальванічного елемента з розраховано теоретично за рівнянням Нернста.
  3. Виміряти значення електродних потенціалів мідного і цинкового електродів відносно хлорсрібного електроду.




Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 397 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...