Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Грошові надходження від фінансово-інвестиційної діяльності



Фінансові інвестиції обумовлені наявністю вільних фінансових ресурсів і можливістю ефективно їх використовувати на фінансових ринках. Що дозволяє діставати додатковий прибуток.

Фінансові інвестиції – це вкладення фінансових ресурсів в інвестиційні (фондові) інструменти (акції, облігації, паї).

Підприємства отримують доходи від таких видів фінансової діяльності: придбання акцій, облігацій та інших цінних паперів; продаж акцій, облігацій та інших цінних паперів; цільові грошові вклади; валютні операції; пайові внески, часткова участь у діяльності інших підприємств; надання позик; лізингові операції.

Тимчасово вільні грошові кошти можуть бути вкладені на депозитні рахунки в банках під відсоток. Підприємство може одержувати додатковий дохід від здачі нерухомого майна (будинків, споруджень, устаткування, техніки і ін.) в оренду. Оренда – це угода, за якою орендар набуває права користування необоротним активом за плату протягом погодженого з орендодавцем строку. Оренда заснована на договорі, що укладають орендодавець і орендар. У договорі передбачається склад і вартість майна, розмір і термін орендної плати, права та обов`язки сторін, умови і порядок призупинення дії договору. Орендна плата – грошова оплата права користування орендним майном. Розмір орендної плати визначається договором про оренду і, як правило, містить у собі амортизаційні відрахування і частину прибутку від використання майна.

Орендна плата = Сума амортизаційних відрахувань + Орендний відсоток+ Витрати на ремонт орендованого майна

Підприємство може одержувати додаткові доходи здійснюючи лізинг.

Лізинг – це форма довгострокової оренди, що передбачає передачу права користування майном на платній основі на визначений договором термін з правом викупу предмету лізингу.

Розрізняють оперативний і фінансовий лізинг. Оперативний лізинг передбачає багаторазову зміну лізингоодержувача протягом терміну служби машин або устаткування, тобто термін договору менше ніж амортизаційний період. Як правило, власник сам здійснює ремонт і технічне обслуговування об`єкта операційного лізингу, одержуючи при цьому всю суму амортизаційних відрахувань від лізингоодержувача. Фінансовий лізинг передбачає виплату лізинговій фірмі протягом періоду дії договору суму, яка дорівнює сумі повної вартості амортизації і частки прибутку від використання устаткування, одержуючи право викупу устаткування за залишковою вартістю після закінчення терміну дії договору, повернення устаткування або продовження договору.

При здійсненні фінансово-інвестиційної діяльності необхідно виходити з того, що інвестувати треба тільки надлишкові фінансові ресурси. При цьому у підприємства мають бути готівкові кошти на випадок надзвичайних обставин. Ця готівка може бути у формі грошового залишку на банківських рахунках або у високоліквідних цінних паперах.

За умов ринкової економіки результати фінансово-інвестиційної діяльності і позареалізаціних операцій є постійним джерелом грошових доходів і прибутку підприємства.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 217 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...