Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація фінансової діяльності і фінансової роботи підприємств



Під організацією фінансів підприємств розуміють форми, методи формування і використання фінансових ресурсів, контроль за їх кругообігом задля досягнення економічних цілей підприємств.

Організація фінансів підприємств ґрунтується на принципах саморегулювання, самоокупності та самофінансування.

Основний метод фінансової діяльності – комерційний розрахунок. Це метод ведення господарювання шляхом постійного порівняння (у грошовому вираженні) витрат і результатів діяльності. Він передбачає, що фінансові відносини регламентуються державою в основному економічними методами за допомогою важелів відповідної податкової, амортизаційної, валютної, протекціоністської політики.

На організацію фінансів впливають організаційно-правові форми господарювання, сфера і характер діяльності підприємств, що виявляється в процесі формування капіталу, розподілу прибутку, утворення грошових фондів, взаємовідносини з бюджетом.

Фінансова діяльність посідає особливе місце в управлінні підприємством. Фінансова діяльність – це система використання різних форм і методів фінансового забезпечення підприємств і досягнення ними поставлених цілей, тобто це практична фінансова робота, що забезпечує життєдіяльність підприємства, поліпшення його результатів. Фінансова діяльність підприємства спрямовано на вирішення таких основних завдань:

- фінансове забезпечення поточної виробничо-господарської діяльності;

- пошук резервів збільшення доходів, прибутку, підвищення рентабельності й платоспроможності;

- виконання фінансових зобов`язань перед суб`єктами господарювання, бюджетом, банками;

- мобілізація фінансових ресурсів в обсязі, необхідному для фінансування виробничого й соціального розвитку, збільшення власного капіталу;

- контроль за ефективним, цільовим розподілом та використанням фінансових ресурсів.

Фінансова робота підприємства здійснюється за такими основними напрямками:

1. стратегічне планування (на цій стадії фінансової роботи визначається загальна потреба у грошових коштах для забезпечення нормальноївиробничо-господарської діяльності та можливість одержання таких коштів; складається фінансових план підприємства; складають перспективні, поточні (у формі балансу доходів й витрат) й оперативні плани (у формі платіжного календаря));

2. аналіз і контроль виробничо-господарської діяльності (це діагноз фінансового стану підприємства, який допомагає виявити недоліки, виявити й мобілізувати внутрішньогосподарські резерви, збільшити доходи й прибутки, зменшити витрати виробництва, підвищити рентабельність, поліпшити фінансово-господарську діяльність у цілому. Сутність фінансового контролю зводиться до процесу вивчення, порівняння, виявлення, фіксації проблем змісту і відображення в обліку господарських операції та вжиття заходів для їх розв`язання, усунення порушень, попередження в подальшому. Треба відмітити, що фінансовий контроль необхідно розглядати як систему, якою є контролюючі суб`єкти, підконтрольні об`єкти та контрольні дії);

3. оперативна, поточна фінансово-економічна робота (на підприємстві спрямовується на практичне втілення фінансового забезпечення підприємницької діяльності, постійне підтримування платоспроможності на належному рівні).





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 290 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...