Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Формування і функціонування фінансів підприємств



Формування фінансових ресурсів підприємства починається під час формування статутного капіталу й у процесі розподілу грошових надходжень у результаті продажу продукції, товару, робот, послуг, а також надходжень від інших видів операційної, фінансової й інвестиційної діяльності. Формування фінансових ресурсів здійснюють з метою фінансування оборотних і необоротних активів, формування резервного капіталу, забезпечень, фондів цільового призначення тощо.

Формування і використання фінансових ресурсів на підприємстві це процес утворення грошових фондів для фінансового забезпечення операційної й інвестиційної діяльності, виконання фінансових зобов′язань перед державою й іншими суб′єктами господарювання.

Контроль над формуванням і використанням фінансових ресурсів здійснюється завдяки властивим фінансам здатності об′єктивно відображати кількісні і вартісні пропорції виробництва і реалізації продукції, робіт, послуг. На макроекономічному рівні фінанси підприємств забезпечують: формування фінансових ресурсів країни через бюджет і позабюджетні фонди; збалансованість між матеріальними і грошовими фондами.

Ефективне функціонування фінансів підприємств визначає: різноманітність форм власності;свобода підприємництва і самостійність у прийнятті підприємницьких рішень;вільне ринкове ціноутворення і конкуренція;самофінансування підприємницьких структур;правове забезпечення підприємницької діяльності;обмеження і регламентація державного втручання в діяльність підприємств.

До сфери фінансових належать такі економічні відносини підприємства: із засновниками (формування статутного капіталу, зміна статутного капіталу, виплата дивідендів на акції та процентів на паї);з іншими суб′єктами підприємництва щодо розрахунків із позичальниками, підрядниками, покупцями, замовниками;із бюджетом (платежі і асигнування);із цільовими фондами (внески і надходження);з учасниками фондового ринку (розміщення власних цінних паперів, купівля, продаж цінних паперів інших емітентів); із банками, страховими компаніями (відкриття та ведення рахунків, страхові платежі, страхове відшкодування);із галузевими і корпоративними органами управління (внески в централізовані фонди, надходження з них).





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 267 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...