Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нормативні акти до теми. 1. Конституція України (ст.ст.25, 29, 59, 60, 62, 63, 124-131, 147-153)



1. Конституція України (ст.ст.25, 29, 59, 60, 62, 63, 124-131, 147-153)

2. Закон України „Про міліцію” від 20 грудня 1990 р. (ст.ст. 10,11)

3. Закон України „Про попереднє ув’язнення” від 30 червня 1993 р. (ст. 20)

4. Закон України „Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України” від 7 березня 2002 р.

5. Закон України „Про статус суддів” від 15 грудня 1992 р.(ст.ст.1-15)

6. Закон України „Про Конституційний Суд України” від 16 жовтня 1996 р. (ст.ст. 16-19)

7. Закон України „Про судоустрій України” від 7 лютого 2002 р. (розділ ІІ, ст.ст. 59, 65-72)

8. Закон України „Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів” від 23 грудня 1993 р. (ст. 2)

9. Закон України „Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві” від 23 грудня 1993 р. (ст. 2)

10. Закон України „Про державну виконавчу службу” від 24 березня 1998 р.

11. Закон України „Про виконавче впровадження” від 21 квітня 1999 р. (ст.ст. 3, 18-1, 50, 55)

12. Закон України „Про визнання та виконання в Україні рішень іноземних судів” від 29 листопада 2001 р.

13. Закон України „Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини” від 23 лютого 2006 р.

14. Закон України „Про третейськи суди” від 11 травня 2004 р.

15. Закон України „Про доступ до судових рішень” від 22 грудня 2005р.

16. Закон України „Про оперативно-розшукову діяльність” від 2 лютого 1992 р. (ст. 9)

17. Закон України „Про адвокатуру” від 19 грудня 1992 р. (ст. 9)

18. Постанова ПВС України № 4 від 25 квітня 2003 р. „Про практику застосування судами запобіжного заходу у вигляді взяття під варту та продовження строків тримання під вартою на стадіях дізнання і досудового слідства”

19. Постанова ПВС України № 8 від 24 жовтня 2003 р. „Про застосування законодавства, яке забезпечує право на захист у кримінальному судочинстві”

20. Постанова ПВС України № 2 від 7 лютого 2003 р. „Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров’я особи” (п.12)

21. Постанова ПВС України № 10 від 18 червня 1999 р. „Про застосування законодавства, що передбачає державний захист суддів, працівників суду і правоохоронних органів та осіб, які беруть участь у судочинстві”

22. Постанова ПВС України № 4 від 12 квітня 1996 р. „Про застосування законодавства, що забезпечує незалежність суддів” (п. 17)

23. Постанова ПВС України № 2 від 26 березня 1993 р. „Про суддову практику в справах про злочини, пов’язані з порушенням режиму відбування покарання в місцях позбавлення волі”

24. Постанова ПВС України № 3 від 28 березня 1986 р. „Про практику застосування судами України законодавства у справах про порушення правил адміністративного нагляду”

ТЕМА 20. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ВСТАНОВЛЕНОГО ПОРЯДКУ НЕСЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ (ВІЙСЬКОВІ ЗЛОЧИНИ)

Задача 1. К. і Р., які були у відпустці, вирішили до місця військової служби не повертатись. Вони виїхали до районів Крайньої Півночі, влаштувалися на роботу лісорубами і через два роки повернулись додому, де були затримані (весь цей час вони значилися в розшуку).

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 2. П. й О. проходили військову службу в Києві. Вони вирішили зустріти Новий рік у Львові, де проживали їхні знайомі дівчата. 30 грудня вони залишили військову частину, вий­шли на трасу Київ—Львів, зупинили автомашину і запропону­вали водію відвезти їх до станції Тетерів. Водій відмовився. Вони виштовхали водія з машини, побили його й кинули в кювет, а самі сіли в машину, доїхали до Тетерева, залишили машину біля залізничної станції, взяли квитки до Львова й прибули туди 31 грудня. Зустріли Новий рік і 3 січня повернулися до військової частини.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 3. Рядовий С. отримав від матері листа, в якому вона просила його приїхати до неї і полагодити дах будинку, який дуже протікає. С. подав рапорт своєму командиру з проханням надати йому відпустку на 14 днів. Командування військової частини повідомило С., що відпустка може бути надана йому не раніш як через місяць. С. самовільно зали­шив місце служби, приїхав до матері й 10 днів латав дах будин­ку. На одинадцятий день він був затриманий.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 4. Рядовий З. одержав від батьків посилку з продуктами та солодощами. Солодощами він поділився зі своїми друзями. Молодший сержант А. запропонував З. взяти участь у спільному вживанні спиртних напоїв і віддати для цього отримані ним продукти. З. відмовився від участі в такому «бан­кеті» та продуктів не дав. А. підмовив К. і С. провчи­ти З. К. і С. жорстоко побили З., який протягом 22 днів був на лікуванні в госпіталі.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 5. Військовослужбовець Д., будучи в стані сп'яніння, в казармі брутально лаявся, говорив непристойні слова на адресу чергового по роті. Присутні не реагували на поведінку Д., тоді він зняв з себе гімнастерку і розірвав її.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 6. Н. протягом десяти днів вісім разів (інколи двічі на день) самовільно відлучався з частини. За весь цей час він був відсутній у частині 26 годин.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 7. Військовослужбовець Д. залишив свою частину, щоб ухилитися від військової служби. Він обміняв свою військову форму на цивільну, підробив паспорт брата на своє ім'я і пере­ховувався у друзів. Через три доби Д. був затриманий.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 8. Б. залишив військову частину з метою зовсім ухилитися від військової служби, але через 12 діб добровільно повернувся до військової частини. Суд виходячи з того, що Б. добровільно відмовився від дезертирства, визнав Б. винним у самовільно­му залишенні частини і призначив йому покарання у виді на­правлення до дисциплінарного батальйону строком на один рік.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 9. Військовослужбовець А. був заарештований з санкції прокурора за крадіжку зброї і утримувався на гауптвахті. Через два дні А., щоб ухилитися від кримінальної відповідальності, втік з-під варти і був затриманий через 16 діб. Слідчі органи кваліфікували дії А. за ч. 1 ст. 408 і ч. 1 ст. 410 КК.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 10. Рядового П. під час стрибка з парашутом занесло від наміченої площі приземлення далеко вбік, і він опустився на лісову галявину. Довго блукав лісом, а пізно ввечері вийшов у поле. Він заліз спати у стіг сіна, а чоботи, куртку і парашут залишив сушитися біля вогнища, де вони і згоріли.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 11. Патрульні берегової застави С. і Г. вирішили скупатись у морі. Вони знайшли тихе місце на березі моря, роздяг­нулися, накрили автомати одежею і попливли до буйка. Коли вони повернулися, зброї на місці не виявилось.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 12. Водій Д., перебуваючи у відрядженні, заїхав до своїх батьків переночувати і залишив на подвір'ї без нагляду закріп­лену за ним автомашину. Вранці він побачив, що його машина розукомплектована.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 13. Водій бронетранспортера С. під час руху по вулиці одного із селищ Київської області передав керування машиною сержанту Н. Той перевищив швидкість, наїхав на пішохода і заподіяв йому тяжке тілесне ушкодження.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 14. Старший машини З. примусив водія передати керування машиною мічману У. Останній порушив правила водіння машини — виїхав на узбіччя, вдарився у стовп і пошкодив ма­шину, яка була після цього в капітальному ремонті.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 15. Сержант К. випиляв з пульту управління переговор­ний пристрій і намагався його викрасти, але був затриманий.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 16. Механік технічної частини вирішив поїхати до брата, який мешкав за 100 км від місця його військової служби. Він заво­лодів автомашиною, що стояла в гаражі, і виїхав до брата. В дорозі він не впорався з керуванням, внаслідок чого машина перекинулась і згоріла.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 225 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...