Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 5. Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи



Задача 1. У вихідний день П. і А. виїхали з Г. та С. до лісу. У лісі А. за проханням П. відвів С. у бік, а П., залишившись з Г., запропонував їй вступити з ним в статевий зв’язок. Коли Г. відмовилась, П., загрожуючи їй биттям, накинувся на неї і, зломивши опір, почав гвалтувати. На крики Г. А. не відгукнувся і не відпустив від себе С.. Коли ж С. почала кликати на допомогу, А. затулив їй рота рукою.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 2. Б. із своїми друзями познайомився з дівчатами серед яких була М., яка заявила, що їй скоро виповниться 18 років. Усі вони почали розпивати спиртні напої. М. сп’яніла. Б. пішов проводжати її на станцію, але дорогою завів у ліс, повалив на землю і, скориставшись безпорадним станом дівчини, вступив з нею у статевий зв’язок. За цим із-за кущів спостерігав К., котрий не був знайомий з Б. Він підійшов і спитав у Б. дозволу здійснити з М. статевий акт. Б. не зеперечував, і К. здійснив свій намір. Потім А., який підійшов до цього місця, на прохання Б. відвів М. на станцію, а Б. і К. пішли.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 3. Б. у своїй квартирі, перебуваючи у нетверезому стані, використав безпорадний стан 10-ти річної доньки І., згвалтував її. З цього часу Б., користуючись відсутністю дружини здійснював з нею статеві акти на протязі 6 років, погрожуючи, що все розповість її друзям.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 4. В. біля четвертої години ранку, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, проник у будинок гр-ки І., де з застосуванням фізичного насильства здійснив з нею статевий акт, заподіявши їй при цьому легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров’я.

Під впливом здійсненого по відношенню до неї злочину потерпіла І. покінчила з життям самогубством, повісившись у своєму дворі.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 5. Пізно увечері Б. і П. зустріли на вулиці А., яка поверталася з роботи, і завели її у під’їзд будинку. Б. запропонував здійснити з ним статевий акт, попередивши, що у випадку відмови, статевий акт здійснить не тільки він, але і П., А. погодилась. П. знаходився поруч.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 6. 30 жовтня З., перебуваючи у нетверезому стані, на вулиці зустрів незнайому йому неповнолітню С. (стосовно віку якої сумлінно помилявся, вважаючи, що їй не менше 18-ти років), відвів її вбік дороги, повалив на землю і, застосовуючи фізичне і психічне насильство, намагався згвалтувати. При цьому розірвав на ній одяг, затуляв рота рукою, бив її, спричинивши тілесні ушкодження середньої тяжкості.

У зв’язку з активним опором потерпілої довести свій злочинний намір до кінця не зміг. Внаслідок замаху на згвалтування у С. стався розлад нервової діяльності.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого

Задача 7. Л. та С., перебуваючи у нетверезому стані, за домовленістю між собою в лісопарку поблизу селища Гути з застосуванням фізичного і психічного насильства згвалтували гр-ку В.

Після згвалтування Л. за допомогою С., котрий утримував В. задовільнив з нею статеву пристрасть неприродним способом.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого

Задача 8. Д., К. та О. здійснили замах на задовільнення статевої пристрасті в неприродній спосіб стосовно неповнолітньої Р.

Через 4-ри місяці К. знаходячись у стані алкогольного сп’яніння згвалтував в квартирі сплячу Н. і невдовзі там же знову здійснив стосовно неї такий самий злочин.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненного

Задача 9. С. познайомився з М. і запросив її до себе в гості. Пізно ввечері, маючи намір вступити з нею в стате­вий зв'язок, С. намагався підняти її з крісла. М. вирвалась і вибігла в коридор. Наздогнавши її, С. замкнув двері, заявивши з погрозою, що з цієї квартири так не виходять. Не бачачи виходу зі становища, М. підбігла до відкритого вікна і викинулась з 8-го поверху. Від одержаних тілесних ушкоджень вона померла на місці.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 10. З. познайомився з односельчанкою Д., вони зустрічалися. Довідавшись, що Д. почала зустрічатися з іншим, З. двічі приходив до неї додому для з'ясування стосунків, але вона не пустила його до квартири і не стала розмов­ляти. З. погрожував їй убивством, причому другий раз при­ходив з рушницею, яку в нього відібрали сусіди. Коли через день Д. поїхала до Києва, З. попрямував за нею. Прихо­пивши ножа, він підстеріг Д. і разом з нею зайшов до квартири, де вона мешкала. Погрожуючи ножем, З. зґвалту­вав Д. Коли вона заявила, що повідомить про це міліцію, то він удруге зґвалтував її і завдав 10 ударів ножем, за­ подіявши 9 різаних ран і одне колото-різане поранення перед­ньої поверхні грудної клітки з ушкодженням тканини лівої ле­гені та стінки судини легеневої артерії, що спричинило смерть.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 11. П'яний Г. вирішив зґвалтувати Р., яка присмер­ком поверталася з роботи додому. Він ударив її в голову пали­цею, виламаною з паркану, після чого затягнув на город, роз­дягнув і намагався вчинити статевий акт. Зробити цього він не зміг, оскільки потерпіла чинила опір. З помсти за опір Г. завдав їй численних ударів палицею і взутими в чоботи ногами в голову, шию та інші частини тіла, заподіявши смерть. Після цьо­го Г. ввів палицю в статеві органи потерпілої і втік з місця вчинення злочину.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 12. Нетверезий С. з метою зґвалтування зайшов до квар­тири односельчанки Д. Скориставшись тим, що Д. була у стані сп'яніння, а також своєю фізичною перевагою, С. насильно вступив з нею в статевий зв'язок. Коли ображе­на насильством потерпіла пригрозила, що заявить в органи міліції, він злякався і завдав їй тілесних ушкоджень, віл яких Д. померла.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 13. Б. і Р., будучи напідпитку, ввечері проникли до квартири своєї знайомої С. У квартирі знаходилася лише бабуся останньої — П., яку Р. вирішив зґвалтувати. Він повалив її на ліжко і намагався вчинити статевий акт, але П. вчинила опір, кричала. Р. покликав Б., який почав закривати потерпілій рукою рота, включив на повну гучність телевізор. Р. із великою силою пальцями рук зду­шив її шию, переламавши ріжки під'язикової кістки й щитовид­ного хряща, спричинив тяжке тілесне ушкодження, однак ста­тевий акт не зміг вчинити з фізіологічних причин. Боячись, що П. розкаже про вчинене з нею дочці або онуці, Б. кухонним ножем ударив її в груди. Від проникаючого поранен­ня з ушкодженням легені та рясної внутрішньо плевральної кро­вотечі потерпіла на місці померла.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 14. Раніше судимий за ч. 1 ст. 117 КК України 1960 р. О. напав на 12-річну С., затягнув її у траншею напірного колектора заводу, вдарив кулаком у щелепу, здушив горло і, коли потерпіла знепритомніла, зґвалтував її. Отямившись, С. почала тікати, але О. наздогнав її та знову зґвалтував. Щоб приховати злочин, О. трьома ударами металевого прута в голову вбив С. Взявши з сумки потерпілої гаман­ця, в якому було 200 грн., О. труп і решту речей закопав.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 15. Г. і С. зайшли до жіночого гуртожитку і проникли до кімнати, де спала П. Г. почав її роздягати, щоб вступити в статевий зв'язок. П. проки­нулася, почала кричати, чинити опір. Вони обоє впали на підло­гу. Г. із застосуванням сили поклав її на ліжко, голо­вою вдарив об стіну, розбивши носа. Почувши крики, в кімнату намагались увійти мешканці сусідніх кімнат, але не змогли цього зробити, оскільки С. тримав двері. Боючись бути затри­маними, Г.і С. вистрибнули у вікно і втекли.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 16. К., який був напідпитку, прогулюючись берегом Каховського моря з Я., намагався схилити її до статевого зв'язку. Зустрівши рішучу відмову, К. із застосуванням фізичної сили і погроз звалив її на землю, почав зривати одяг, намагаючись здійснити статевий акт насильно. Чинячи опір, Я. вкусила його за плече. Скориставшись тим, що К. послабив свої зусилля, потерпіла вирвалась і почала тікати. Рятуючись від К., який її переслідував, вона стрибнула з кручі, гадаючи, що впаде у воду і випливе, але впала на каміння, одержавши тяжку травму. Судово-медичною експертизою ос­тання віднесена до розряду тяжких тілесних ушкоджень.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 17. Неповнолітні К., С. і Х. на квартирі останнього розпивали спиртні напої. На запрошення Х. пізніше до них приєдналася 16-річна Л. Коли К. у коридорі намагався обійняти Л., вона його відштовхнула. Тоді К. ударив її в обличчя, силою затягнув до вільної кімнати, де повалив на диван і намагався вчинити статевий акт, хоча Л. чинила опір. У кімнату зайшли Х. і С., які з метою подолання опору почали допомагати К.: С. тримав Л. за руки, а Х. закрив рота руками, щоб вона не кричала і не звала на допомогу, позбавив­ши Л. можливості чинити ефективний опір. К. із за­стосуванням сили роздяг Л. і почав здійснювати статевий акт. У цей час у двері квартири Х. почали стукати сусі­ди, а невдовзі й батьки потерпілої, через що К. не закін­чив статевого акту. Л. було спричинено легкі тілесні ушкод­ження, що не потягли короткочасного розладу здоров'я, у неї також була розірвана плівка незайманості. Як визначила судово-медична експертиза, потерпіла на момент вчинення злочину не досягла статевої зрілості.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 18. З., учень 8-го класу, на початку вересня обманним шляхом завів на кукурудзяне поле 10-річну М. і з застосуванням фізичного і психічного насильства зґвалтував її. Через тиждень він завів на це поле 7-річну Л. і, погрожуючи ножем, задовольнив статеву пристрасть, попере­дивши Л., щоб вона нікому не говорила про те, що з нею ста­лося, інакше він її «заріже».

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 19. З., перебуваючи в нетверезому стані, пізно ввечері на вулиці намагався зґвалтувати неповнолітню К., але остан­ня вчинила активний опір, через що З. не зміг здійснити свій намір. Унаслідок перенесеного потрясіння К. з приводу реактивного стану перебувала на стаціонарному лікуванні сім днів, після чого була виписана на роботу в задовільному стані. Виступаючи в суді, захисник З. вказав, що наявний у потерпілої певний час реактивний стан потрібно розцінювати як неглибокий оборотний невротичний розлад психічної діяль­ності, що не є психічним захворюванням. При цьому захисник послався на висновок судово-медичного експерта. Останній, даючи остаточний висновок у судовому засіданні, з урахуван­ням висновків судово-психіатричної експертизи (наявність у потерпілої залишкових явищ перенесеного реактивного стану), вказав, що у зв'язку з перебуванням потерпілої на стаціонарно­му лікуванні з приводу захворювання, яке у неї виникло, роз­лад здоров'я, що настав у потерпілої, належить до категорії се­редньої тяжкості тілесних ушкоджень.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 20. Р. із застосуванням погроз і фізичної сили зґвалту­вав свою доньку, якій на той час було 13 років 9 місяців, і про­довжував вчиняти з нею насильницькі статеві акти ще протя­гом трьох років. Припинив свої злочинні дії лише після того, як донька звернулася до прокуратури. Р. є глухонімим, має міопію (короткозорість обох очей) високого ступеня, 5-класну освіту спецшколи для глухонімих.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 21. А. у стані сп'яніння завів свою 10-річну доньку Р. в занедбаний парк, де вступив з нею у статевий зв'язок. Р. опо­ру не чинила. Під час здійснення статевого акту їй було заподі­яно легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здо­ров'я.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 22. С. у себе на кухні намагався із застосуванням фізичної сили та погроз здійснити статевий акт з Г., але не зміг цього зробити з незалежних від нього причин. Як тільки Г. вийшла з кухні в коридор, її затримали М. і Ф. і, діючи погоджено та застосовуючи насильство, зґвалтували її. До них приєднався і С., який також зґвалтував Г.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 23. Перебуваючи в стані сп'яніння, М. і К. на квартирі останнього за домовленістю між собою із застосу­ванням фізичного насильства і погрози вбивством, підкріпле­ної демонстрацією ножа, по черзі зґвалтували неповнолітню П., а також задовольнили з нею статеву пристрасть неприродним способом.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 24. К., раніше судимий за умисне вбивство і розбе­щення неповнолітніх, проживаючи в незареєстрованому шлюбі з С. також чіплявся до її 13-річної доньки Л., лягав із нею в ліжко, торкався її статевих органів,цілував, грав із нею в карти з порнографічними малюнками. Пізніше, за згодою Л., він неодноразово вступав з нею в статеві зв'язки у при­родній і неприродній формах. Одного разу, коли до Л. зайш­ла однокласниця Т., К. показав їй карти порно­графічного характеру, запропонувавши вступити в статевий зв'я­зок, а коли вона відмовилася, із застосуванням фізичної сили і погроз домігся свого.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 696 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...