Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 2. Злочини проти основ національної безпеки України



Задача 1. Співробітнику СБУ П., при виконанні оперативно-розшукових заходів по відношенню до особи яка займає одну з керуючих посад одного з спеціалізованих закритих підприємств міністерства оборони України стала відома секретна інформація відносно технології виготовлення систем наведення ракет малого радіусу дії. Цю інформацію П. запропонував представнику однієї іноземної фірми яка, займається аналогічною діяльністю за значну валютну винагороду та сприяння в отриманні статусу політичного біженця. Отримавши згоду, П. домовився з представником фірми про місце передачі інформації. Під час зустрічі та передачі інформації П. та представник фірми були затримані співробітниками СБУ. На першому допиті П. заявив, що передати інформацію за винагороду спонукав незадовільний фінансовий стан його сім’ї. А представник іноземної фірми заявив, що він отримав цю інформацію для використання в комерційних цілях.

Дайте кримінальну-правову характеристику вчиненого.

Задача 2. Народного депутата Верховної Ради України К. було вбито під час ранкової пробіжки в парку. В зв‘язку з цим був затриманий громадянин Н., який на допиті заявив, що він неодноразово звертався до К. як народного депутата з проханням допомогти отримати відповідне житло, тому що в однокімнатній квартирі де мешкає Н. окрім нього мешкають його дружина, двоє повнолітніх дітей та його паралізована мати. Але на всі звернення громадянин Н. не отримував відповіді, що штовхнуло його на вбивство.

Дайте кримінальну-правову характеристику вчиненого.

Задача 3. С., іноземний студент одного з вузів Харкова під час навчання цікавився атомною енергетикою. Але як виявилось пізніше, С. являвся агентом іноземної розвідки, який мав завдання зібрати та передати інформацію стосовно виробництва ядерної зброї. З цією метою він вступив у контакт із вченим В. цього вузу, який надавав наукові консультації з питань які не являлись державною та військовою таємницею, за відповідну винагороду.

Дайте кримінальну-правову характеристику вчиненого.

Задача 4. До міста Севастополь приїхав мешканець міста Москва Л. Являючись членом націоналістичної партії сусідньої держави, він мав при собі літературу націоналістичного толку яку він роздавав безкоштовно всім бажаючим. Орендуючи актовий зал однієї із шкіл міста, Л. під виглядом проведення літературних вечорів, проводив агітаційну роботу із закликами “поновити історичну справедливість” і визнати Севастополь російським містом. Під час одного з виступів Л. був затриманий співробітниками СБУ.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 5. Влітку, з території однієї із сусідніх держав на територію України до АР Крим проникла група з трьох осіб В., Д., та С. Метою їх діяльності було здійснення підпалів лісних масивів, що повинно спричинити паніку серед населення та відпочиваючих і зірвати курортний сезон в Україні та завдати значні збитки економіці держави. Збитки, які були завдані цими діями державі склали суму понад 1млн. гривень (були знищені рідкісні види рослинного та тваринного світу на площах біля 200 га).

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 6. Пілот військового літака-винищувача (нової конструкції) Р. прийшов на аеродром, заволодів «своїм» літаком і здійснив переліт до іншої держави; просив там політичного притулку та громадянства.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 7. Науковий співробітник одного з інститутів М. за винагороду надав можливість стажистові з-за кордону сфото­графувати документи, що містили державну таємницю. На слідстві з'ясувалося, що стажист був агентом іноземних розві­дувальних органів.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 8. Завербований іноземною розвідкою К. прибув до одного з портів України і зупинився в будинку Б. Побачивши жадібність того до грошей, К. натякнув, що прибув з-за кордону нелегально для збирання шпигунських відо­мостей, і відразу вручив за користування квартирою 300 доларів. Проживаючи на квартирі Б., К. відвідував кафе, закусочні, де намагався знайомитися з працівниками режимно­го заводу. Він увійшов у довіру до Ч., якому за чаркою «зізнався» в тому, що спекулює валютними цінностями, і дав 50 доларів у борг. У розмові з новим «другом» Ч. виказав таємні дані про оборонний завод, на якому працював.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 9. Завербовані іноземною розвідкою автотуристи з Європи А. та Х. фотографували на території Украї­ни військові об'єкти, лінії електропередач, шосейні шляхи.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 10. К. та Л. з власної ініціативи встановили зв'язки з іноземною розвідкою і в подальшому підтримували конспіративний зв'язок зі співробітниками цієї розвідки на те­риторії України. Вони займалися збиранням відомостей, що ста­новлять державну таємницю, намагалися передати їх іноземній розвідці. При цьому Л. у своєму письмовому зверненні до керівництва розвідки дав конкретні пропозиції щодо веден­ня диверсійної роботи в Україні.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 11. М. та Н., маючи намір втекти за кордон, почали збирати різні відомості для використання їх на шкоду інтересам України після переходу кордону.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 12. До жителя Львова П. приїхав у гості родич із-за кордону С. і запропонував йому збирати дані про про­мисловий потенціал області, розміщення військових частин та передавати такі дані через особу, яка заходитиме до нього. П. погодився, за що отримав 500 доларів. Після від'їзду С. П. зрозумів небезпечність зробленого ним вчин­ку, з'явився в міську раду і про все розповів.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 13. За державну зраду К. було засуджено до поз­ бавлення волі строком на 15 років. Розслідування у справі вів слідчий Т. Брат К.,- М., вирішив помститися тому. За 1800 доларів він підмовив односельця Р. вбити Т. Знаючи, з яких мотивів діяв М. К, останній убив Т.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 14. У підданого іноземної держави Б. під час митного огляду речей під шкіряною обкладинкою альбому та в подвійно­му дні сумки було виявлено літературу, привезену ним з-за кор­дону для поширення серед громадян України. Література місти­ла вказівки щодо насильницького повалення конституційного ладу.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 15. В Ужгороді в тайниках мікроавтобуса іноземних туристів — подружжя Л., що прибули в Україну, — виявлено 80 брошур і кілька тисяч листівок, в яких містилися заклики до вчинення злочинів проти державної влади. Було встановлено, що кілька пачок брошур та листівок Л. передали громадянину З. для поширення їх серед громадян України. В них ішлося про мето­ди насильницької зміни державної влади.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 16. Громадянин України К. відвідав одну із зарубіж­них держав як турист. Купуючи там сукню, він виявив, що в нього не вистачило грошей. „Виручив” його російський еміг­рант З. Вони почали разом відвідувати ресторани, розва­жальні заклади. Сфотографувавши непомітно документи К., Зубов запропонував йому співробітничати з іноземною розвідкою, погрожуючи в разі відмови, що компетентним орга­нам України стануть відомими його негідні вчинки. Той пого­дився і дав про це підписку. Одержавши завдання на збирання в Україні шпигунських відомостей, К. не став його вико­нувати. Через деякий час до нього з'явився З. для одержання відомостей. К. повідомив про нього в проку­ратуру. З. було затримано.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 17. Прибиральниця заводоуправління В. вирішила помститися директорові заводу К. за те, що той не дав зго­ди на її роботу за сумісництвом. Вона підпалила заводоуправл­іння, а потім сама взяла участь у гасінні пожежі, діставши при цьому опіки. Вогнем було завдано велику матеріальну шкоду.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 18. Під час перебування за кордоном співробітника одного з науково дослідних інститутів К. було незаконно затримано поліцією. Там до нього застосували силу та інсценували намір вбити. Злякавшись, К. розповів усе відоме про свій інститут. Інформація, хоч і не становила державної таємниці, не підлягала розголошенню.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 19. У Києві було заарештовано громадянку іноземної держа­ви К., яка тривалий час працювала в Міжнародному ко­мітеті профспілок (МКП). Завербована Іноземною розвідкою, вона систематично передавала різні, в тому числі й особливо важливі, дані про діяльність МКП, чим завдала велику майнову шкоду інтересам України.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 20. Л., член української місії при ООН, встановив зв'язки зі співробітником іноземної розвідки Ф. і пере­давав йому відомості про характер діяльності дипломатів, про шифрувальників та про самі шифри. Під час перебування в Ук­раїні Л. добував відомості про хвороби рису, пшениці, куку­рудзи і передавав їх Ф.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 21. П. та С., співробітники об'єднання «Технопром-експорт», укладали контракти зі слабкими зарубіжними фірмами, за що одержували від них великі винагороди. Це при­ зводило до подорожчання будівництва за українськими проекта­ми і змусило державу виплачувати дуже велику різницю в дола­рах США за рахунок внутрішніх коштів. Крім того, за велику гро­шову винагороду вони розголошували іноземним комерсантам службову таємницю. У П. вилучено 2 млн фн., 19 тис. до­ларів, 338 золотих ланцюжків, 100 платинових обручок.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 22. За ініціативою Б. та Л. було створено групу осіб, яка виготовила листівки, що містили заклики до насиль­ницьких дій щодо татар, які мешкають на території України. Під час одного з мітингів тисячний натовп, вийшовши з-під контро­лю представників влади, вчинив збройний опір, підпалив дер­жавну установу. При цьому загинули троє громадян. У погро­мах брали участь Б. і Л., а також Ф. і З.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 23. С., який страждав на шизофренію, видаючи себе за французького журналіста, приїхав до одного з обласних центрів України, зустрічався зі службовими особами обласної та міської державних адміністрацій і жартома пропонував їм співробітни­чати з французькими розвідувальними службами. К., Р., Г., І. та Д. підписали угоди, відповідно до яких кожен з них одержує щомісячно 1000 доларів США за на­ дання відомостей, що цікавлять французьку сторону, включаю­ чи державну таємницю.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 24. К. у Дніпропетровську познайомився з агентом іноземної розвідки Ф., який запропонував йому за вина­ городу збирати відомості про військово-промислові об'єкти на території області. Для одержання цих відомостей К. по­ знайомився з дружиною співробітника режимного об'єкта, який зловживав спиртними напоями і в стані алкогольного сп'янін­ня повідомляв дружині різні таємні відомості. Частину грошей, одержаних від Ф., К. передавав їй як подяку за одер­жані відомості.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 25. П. встановив вибуховий пристрій на військово­му заводі, на якому він працював інженером. Його метою було ослабити оборонний потенціал держави.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 1414 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...