Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Словничок



Абсолютне посилання – посилання, яке не модифікується при копіюванні формули.

Алгоритм – скінченна послідовність команд (вказівок), що визначає, які дії і в якому порядку потрібно виконати, щоб посягти поставленої мети.

Аргумент функції – число, текст (його потрібно брати в подвійні лапки), вираз, посилання на клітинку або діапазон клітинок, інша функція.

База даних – це впорядкований за певними правилами взаємопов’язаний набір даних.

Блог – мережний щоденник,це веб-сайт, що створюється для розміщення у хронологічному порядку повідомлень з висловленням автором своїх думок, міркувань щодо тих чи інших подій, презентації власної творчості тощо.

Блогер – власник блогу.

Блогосфера – сукупність блогів мережі.

Веб 2.0 – кілька технологій, на основі яких розробляються сучасні веб-ресурси.

Веб-додатки – програми, що працюють на веб-сторінках ресурсів Веб 2.0.

Верстка – це процес розміщення на сторінці під час її створення текстових та графічних елементів таким чином, щоб сторінка отримала вигляд, запланований на етапі дизайну.

Вбудовування об’єкта – різновид вставлення об’єкту, при якому в документ-приймач вставляється копія об’єкту.

Відносне посилання – посилання, яке модифікується при копіюванні формули

Відображення моделі на базу даних – створення реальної бази даних на основі її моделі.

Віртуальний офіс - он-лайн середовище для організації колективної роботи над проектом

Властивості алгоритму – дискретність, визначеність, виконуваність, скінченність, результативність, масовість.

Гаджет – невелика програма, що відтворює деякі специфічні дані.

Головна (домашня) сторінка – сторінка, з якої розпочинається перегляд веб-сайту при переході на сайт за його URL-адресою.

Джерело (сервер) - програма (документ, файл), з якої проводиться вставлення фрагмента у складений документ.

Диз’юнкція двох висловлень А та В – операція утворення такого складеного висловлення, яке істинне тоді і тільки тоді, коли істинне хоча б одне з висловлень А або В.

Диз’юнкція - складене висловлення, що є результатом виконання операції диз’юнкція.

Експорт файлу – запис даних у файлі, призначеному для використання в якій-небудь іншій програмі.

Електронна енциклопедія – довідкове електронне видання основних відомостей з однієї чи усіх галузей знання та практичної діяльності, поданих у коротких статтях, доповнених аудіо- та відеоматеріалами, засобами пошуку та відбору довідкових матеріалів.

Електронна хрестоматія – електронне навчальне видання літературно-художніх, історичних та інших друкованих, музичних творів, творів образотворчого чи кіномистецтва або уривків з них.

Електронний (віртуальний) практикум – електронна навчальна збірка практичних завдань і вправ.

Електронний атлас – електронна колекція зображень різних об'єктів (карти, креслення, малюнки та ін.), із засобами навігації та пошуку.

Електронний засіб контролю навчальних досягнень учнів – комп’ютерна програма, призначена для створення тестових завдань, проведення тестування та фіксації результатів.

Електронний посібник – електронне навчальне видання, яке доповнює підручник та містить навчальний матеріал з певного предмету, окремих розділів навчальної дисципліни, факультативного курсу або курсу за вибором, найчастіше представлене з використанням мультимедійних засобів.

Електронний словник – електронне довідникове видання словника державної або іноземної мови, що містить засоби пошуку слів та словосполучень і доповнено можливістю прослуховування фрагментів словника.

Електронні таблиці (ЕТ) – таблиці, в яких подаються дані для опрацювання табличним процесором.

Заперечення – операція утворення з висловлення А такого складеного висловлення, яке істинне тоді, коли А хибне, і хибне тоді, коли А істинне.

Заперечення – складене висловлення, що є результатом виконання операції заперечення.

Запис або кортеж - рядок таблиці реляційної бази. Запис містить значення властивостей одного елемента бази даних.

Запити на вибірку даних – запити, з використанням яких на основі існуючих таблиць створюється таблиця з даними, які відповідають певним умовам;

Запити на внесення змін – запити, використовуючи які користувач може опрацювати дані з уже існуючих таблиць, а саме – змінювати значення у полях певних записів, створювати нові записи або видаляти існуючі записи тощо.

Запити з параметрами – запити, після запуску на виконання яких користувач має ввести значення певних параметрів, за якими буде здійснено опрацювання даних.

Зв’язування об’єкта – різновид вставлення об’єкту, при якому в документі-приймач вставляться посилання на об’єкт в документі-джерелі.

Ієрархічна ( грецьк. hierarchia — священна влада) модель даних описує об’єкти і зв’язки між ними у вигляді дерева.

Імпорт файлу – відкриття в програмі файлу, створеного в іншому середовищі.

Інтеграція - об’єднання в одне ціле, впорядкування, структуризація раніше роз’єднаних частин деякого цілого. Процес взаємного зближення і утворення взаємозв’язків.

Інформаційна модель – опис об’єкта, який відображає його властивості, стани, зв’язки, найбільш суттєві для даного дослідження.

Карти знань (когнітивні карти) – анімовані графічні зображення, що візуалізують зв’язки між об’єктами певної предметної області.

Ключове поле – поле, що використовується для зв’язування таблиць між собою, наприклад, з метою використання даних з однієї таблиці в іншій.

Конвертація файлу – збереження файлу в іншому форматі.

Контент – це змістове наповнення веб-сторінки, що може бути корисним та доступним користувачу: тексти, зображення, відео, звукові дані та ін.

Кон’юнкція двох висловлень А та В - операція утворення такого складеного висловлення, яке істинне тоді і тільки тоді, коли обидва висловлення А та В істинні.

Кон’юнкція – складене висловлення, яке є результатом виконання операції кон’юнкція.

Лінійний фрагмент алгоритму – фрагмент алгоритму, всі команди якого обов’язково виконуються в записаній послідовності, причому тільки один раз.

Логіка – наука про форми, методи і закони інтелектуальної пізнавальної діяльності, правильного мислення, про способи міркування.

Логічна змінна – це змінна, яка може набувати лише значень true або false.

Логічна формула – формула, що складаються з логічних констант, змінних, логічних операцій, дужок та описує складене висловлення.

Логічна функція – функція, результат якої дорівнює TRUE або FALSE.

Логічний вираз – це вираз, значенням якого можуть бути лише true або false.

Логічні константи – значення true та false.

Мапа сайту – діаграма, що візуально відображає схему переходів між сторінками сайту.

Математична логіка – наука про закони математичного мислення.

Мережева модель даних передбачає, що об’єкти можуть мати зв’язки не тільки по вертикалі, як у ієрархічній моделі, а довільно.

Мішане посилання – посилання, в якому при копіюванні модифікується або номер стовпця, або номер рядка.

Мова програмування – мова, якою записуються алгоритми для виконання їх комп’ютером.

Моделювання – процес створення моделі.

Модель даних - інформаційна модель, яка описує властивості даних, що зберігаються в базі даних, і набір операцій, які можна виконати над цими даними

Модель об’єкта - новий об’єкт, який відображає властивості об’єкта, найбільш суттєві для даного дослідження.

Модульна сітка – схема зовнішньої структури веб-сайту, схема розташування на сторінках основних блоків.

Он-лайн офіс - це набір веб-сервісів користувача Інтернету, доступ до яких здійснюється за допомогою браузера.

Основними об’єктами реляційної бази даних є таблиці, форми, запити і звіти.

Педагогічні програмні засоби (ППЗ) або програмні засоби навчального призначення – програми, які безпосередньо призначені для забезпечення навчання.

Перехресні запити - запити, з використанням яких створюється нова таблиця на основі аналізу даних з однієї або кількох таблиць, вони містять розширені можливості по групуванню даних.

Підвал – нижній блок на модульній сітці веб-сторінки для розміщення контактних даних, повідомлення про авторські права тощо.

Подкасти (блогкасти) – блоги, вмістом яких є аудіофайли, надиктовані та опубліковані у мережі автором.

Поле або атрибут - стовпець таблиці реляційної бази даних. Поле має ім’я, яке в певній мірі відображає назву властивості. Поле містить сукупність однотипних даних – значення однієї властивості для всієї множини об’єктів, що описуються.

Посилання на клітинку – адреса клітинки або її ім’я, які використовується у формулі.

Приймач (клієнт) - програма (документ, файл), куди вставляються об’єкти з різних джерел.

Програма – алгоритм розв’язування задачі, записаний мовою програмування, і інтерфейс користувача програми.

Реляційна модель даних – модель у якій дані подаються в рядках таблиці і ці рядки можуть інтерпретуватися як сукупність істинних висловлювань (значень властивостей) про якийсь один об’єкт. Дані з однієї таблиці можуть мати зв'язок з даними з іншої таблиці.

Робоча область - це створене одним з користувачів місце в віртуальному офісі, в якому збираються інші користувачі для обговорення того або іншого питання.

Розгалуження ­– фрагменту алгоритму, при кожному виконанні якого деякі команди будуть виконуватися, причому кожна по одному разу, а деякі – виконуватися не будуть. Це залежить від результату виконання команди перевірки умови.

Розрив (втрата) зв’язку – порушення зв’язку між документом-джерелом і документом-приймачем.

Сервіси Веб 2.0 – сучасні веб-ресурси, що розробляються на основі технологій Веб 2.0.

Системи колективної взаємодії – різновид програмного забезпечення для організації колективної взаємодії і використання спільних документів.

Системи опрацювання числових даних – програми, призначені для опрацювання числових даних

Системи управління базами даних – це прикладні комп’ютерні програми, призначені для створення, збереження і використання баз даних.

Системи управління веб-контентом, WCMS – програми, щонадають користувачам зручні інструменти для керування текстовим та графічним наповненням веб-сайтів, додавання та видалення статей з інформаційними матеріалами, створення системи навігації веб-сайтів та ін.

Складений (інтегрований) документ – документ, фрагменти якого являють собою дані різних типів, які створювалися в різних програмах.

Структура даних – множина можливих типів даних: цілих чисел, дійсних чисел, текстових, мультимедійних даних, масивів чисел тощо.

Сутність бази даних – це реальний або уявний об’єкт предметної області, який представлений в базі даних.

Таблиця істинності – таблиця для визначення істинності складених висловлень.

Табличний процесор – прикладна програма, яка призначена для опрацювання даних, поданих у таблицях.

Теги – команди, що визначають розмітку тексту, його структуру і формат, забезпечують вставлення нетекстових об’єктів на сторінку та ін.

Технологія OLE – технологія вставлення в документи об’єктів різних типів.

Трекбек – технологія надсилання повідомлення на сервер про встановлення гіперпосилання на деякий ресурс цього сервера та автоматичного формування зворотного гіперпосилання.

Умовне форматування – форматування, яке автоматично змінює формат клітинки на заданий, якщо виконується задана умова.

Фільтрування – вибір значень у клітинках електронної таблиці, що відповідають певним умовам.

Фільтрування — це процес відображення записів, дані в яких відповідають певній умові.

Фолксономія – народна класифікація, практика колективного розподілу даних по категоріях з використанням ключових слів – тегів, які користувачі ресурсу добирають самостійно для позначення змісту контенту.

Формула в Excel 2007 – вираз, який задає порядок обчислення в електронній таблиці.

Хостинг – виділення апаратних та програмних ресурсів сервера для розміщення файлів користувача, забезпечення доступу до них, опрацювання запитів.

Хостинг-провайдер – організація, що надає послуги хостингу.

Цикл – фрагмент алгоритму, що складається з команд, які можуть виконуватися більше одного разу.

Юзабіліті – зрозумілість, зручність навігації, легкість знаходження потрібних даних, структурованість матеріалу, все те, що забезпечує простоту, комфортність та ефективність у процесі використання сайту

AJAX – технологія побудови веб-сторінок, при використанні якої можливе динамічне перезавантаження частини вмісту веб-сторінки при перегляді її у вікні браузера.

FOAF – технологія, що забезпечує користувачам можливість оформлювати підписку на отримання нових матеріалів від тих користувачів, дані яких занесені до так званих «списків друзів».

HTML – мова розмітки гіпертексту.

RSS – технологія експорту гіпертексту з одних ресурсів на інші, що використовується для отримання узагальнених коротких повідомлень з сайтів, які цікавлять користувача – стрічок новин.

Wiki – технологія зберігання та структурування бази знань, виведення їх у гіпертекстовому форматі, забезпечення навігації та пошуку.





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 1010 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...