Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підготовка дистанції електропостачання до роботи у зимових умовах



На більшій частині залізниць Росії робота дистанцій електропостачання в зимових умовах, а також в перехідні періоди від зими до весни і від осені до зими зв'язана з великими труднощами. Це і явища ожеледі, погіршуючі знімання струму струмоприймачами електрорухомого складу, провокують обрив дротів контактної мережі, і мінімальні температури, при яких можливі механічні обриви дротів контактної мережі, злами опор, перегорання дротів і відмови спрацьовування комутаційної апаратури тягових підстанцій, і багато інших пошкоджень. При сильному вітрі (швидкість 20 м/с і більше) дроти відхиляються понад допустимі межі, стосуються один одного і заземлених частин, «захльостують» і ламають струмоприймачі. Інколи при сильних вітрах спостерігається мимовільне піднімання струмоприймачів, що наводить до вичавлювання підвіски і в деяких випадках викликає пошкодження струмоприймачів і підвіски. У ожеледь можливі як механічні обриви дротів, так і пережоги їх із-за втрати контакту і утворення дуги. В період мінімальних температур можливі механічні обриви дротів, злами опор і кріпильних деталей, перегорання дротів із-за погіршення контакту і тому подібне.

Це наводить до аварійних ситуацій і порушення графіка руху поїздів із-за порушення електропостачання. Тому підготовка до роботи пристроїв електропостачання в зимових умовах набуває особливої значущості. Слід врахувати, що зимовий період на наших залізницях має велику тривалість (5-7 місяців).

Для забезпечення в зимових умовах надійного електропостачання тяги, пристроїв СЦБ, зв'язку, обчислювальної техніки як споживачів електричної енергії першої категорії і електропостачання останніх споживачів залізничного транспорту відповідно до встановленій Росії МПС категорією своєчасно виконується комплекс заходів, а також необхідних заходів за несприятливих метеорологічних умов.

Організаційні заходи. Дистанція електропостачання в квітні кожного року проводить ретельний аналіз причин порушення в роботі пристроїв електропостачання за період з листопада по березень. На підставі узагальнених даних служба електропостачання дороги розробляє заходи щодо підготовки пристроїв електропостачання до роботи в зимових умовах і направляє їх дистанціям електропостачання і керівникові Департаменту електрифікації і електропостачання МПС Росії.

Департамент електрифікації і електропостачання МПС Росії проводить аналіз роботи господарства електропостачання і направляє службам електропостачання залізниць заходу щодо забезпечення стійкої роботи пристроїв електропостачання в зимових умовах у вигляді інструкцій. Дистанції електропостачання не пізніше червня розробляють і затверджують остаточні плани робіт кожного підрозділу по підготовці пристроїв електропостачання до роботи в зимових умовах з вказівкою об'ємів робіт і термінів їх виконання.

Службою електропостачання розробляється і коректується особливий план дій експлуатаційного персоналу в складних метеоумовах, в якому передбачаються:

взаємодія між собою всіх служб залізниці;

порядок сповіщення, збору і організації чергування експлуатаційного і інженерно-технічного персоналу;

порядок дії працівників в складних метеорологічних умовах (пониження температури, посилення вітру і утворення льоду);

задіювання при необхідності пересувних і аварійно-відновних засобів;

готовність під'їзних шляхів районів контактної мережі, тягових підстанцій, районів електропостачання і баз дистанцій електропостачання;

організація вчення працівників всіх служб, які взаємодіятимуть в роботі, пов'язаній із забезпеченням безперебійного руху поїздів.

Оперативний план затверджується заступником начальника залізниці. Відповідно до плану дистанція електропостачання проводить:

технічні заняття з працівниками лінійних підрозділів і суміжних господарств по роботі в складних метеорологічних умовах;

інструктажі машиністів спеціального самохідного рухливого складу і водіїв автомобілів про особливості роботи в зимових умовах із записом у формуляри;

спільно з локомотивними депо інструктажі працівників локомотивних бригад про дії при ожеледі, сильному вітрі і низьких температурах, методам чіпання з місця і руху електрорухомого складу, перегорання контактних дротів і пошкодження струмоприймачів, що виключають;

спільно з дистанціями дороги інструктажі працівників бригад снігоочисної техніки.

Лінійні підрозділи ЕЧ повинні своєчасно виучити особливостям роботи в зимових умовах електромонтерів із стажем роботи менш одного року, закріпивши за кожним з них дослідного фахівця. Відробіток навиків дій в складних метеоумовах і ліквідації пошкоджень ведуть на спеціальних полігонах. З енергодиспетчерами і іншим персоналом підрозділів дистанції електропостачання проводяться тренування за схемами плавки ожеледі або профілактичного підігрівання дротів контактної мережі і повітряних ліній.

Підготовка і вчення працівників мають бути завершена у вересні.

Крім того, у вересні перевіряють і доукомплектовують незнижуваний запас устаткування і матеріалів для відновних робіт, забезпечують працівників спецодягом, засобами індивідуального захисту.

Коректування технічної документації старшим енергодиспетчером і ЕЧ має бути проведене в серпні.

Технічні заходи. На контактній мережі у вересні передбачаються об'їзди, обходи і огляди керівництвом дистанції електропостачання із залученням дослідних електромонтерів. Перевіряється стан контактної підвіски відповідно до Правил [22]. Служба електропостачання проводить вибіркові перевірки, в першу чергу в районах, де була підвищена пошкодженність або проводилася реконструкція і модернізація пристроїв контактної мережі. Виявлені порушення записуються в Книгу оглядів і несправностей, і встановлюються терміни їх усунення.

До кінця жовтня має бути закінчена комплексна перевірка стану і регулювання контактної підвіски. Виявлення відхилень від нормативних параметрів виробляється в листопаді перевіркою контактної мережі вагоном-лабораторією з підвищеним натисненням струмоприймача.

Здійснюється також підготовка пристроїв на вітрових ділянках. При цьому звертається увага на стан жорстких розпірок або противітрових струн, обмежувачів підйому фіксаторів, відстань від контактного дроту до основних стержнів фіксаторів і фіксуючих тросів, відповідність натягнень і стріл провисання дротів вимогам Інструктивних вказівок по регулюванню контактної мережі. Підвищена увага приділяється боротьбі з ожеледдю. У ЕЧК на дрезинах або автомотрисах в жовтні встановлюють пристрою для очищення контактних дротів від ожеледі (М Про Г-6) і перевіряється наявність мастила проти ожеледиці.

Начальник ЕЧК спільно з працівниками локомотивних депо і пунктів технічного огляду проводять в жовтні комісійну перевірку підготовки струмоприймачів до роботи в зимових умовах. Сюди входить перевірка полозів, регулювання натиснення, наявність зимового мазання шарнірів і приводів, наявність в депо необхідної кількості вібропантографів і пневмобарабанів.

Для тягових підстанцій найбільш небезпечними режимами є максимальні і особливо мінімальні температури, сильні вітри, ожеледь і атмосферні перенапруження. У ці ж періоди різко зростають аварійні відключення фідерів контактної мережі і інших споживачів.

Найбільш важкі умови роботи для більшості тягових підстанцій Росії доводяться на зимовий період, тому персонал підстанції повинен чітко представляти особливості поведінки устаткування за тих або інших екстремальних метеорологічних умов і пройти підготовку по правилах дії в цих умовах, а також по особливостях оперативної схеми і оперативних перемикань у випадках відмови того або іншого устаткування.

Аби виявити слабкі місця в електроустаткуванні підстанцій і краще підготуватися до зимових умов, керівники і інженерно-технічні працівники дистанції електропостачання, начальники і електромеханіки тягових підстанцій і ремонтно-ревізійної ділянки із залученням дослідних електромонтерів проводять у вересні огляд устаткування і інших пристроїв тягових підстанцій, постів секціонування, пунктів паралельного з'єднання, пунктів угрупування залізничних станцій і високовольтних установок для електропостачання пасажирських вагонів в пунктах відстою і місцях нічного відпочинку пасажирів.

Працівники служби електропостачання і дорожньої електротехнічної лабораторії проводять вибіркові перевірки устаткування, в першу чергу там, де були випадки відмов або вироблялася реконструкція або модернізація.

При оглядах особлива увага звертається на стан контактних з'єднань; справність приладів; засобів підігрівання; наявність і стан захисних засобів і плакатів; стан опор і конструкцій, що підтримують; місця можливого схльостування дротів; стан заземлень; ділянки, які сильно замітає снігом; просіли грунту і фундаментів; стан отмостки і кабельних каналів.

Виробляється пробне включення резервного устаткування.

Порушення, виявлені при оглядах, записуються перевіряючим працівником в Книгу оглядів і несправностей, і встановлюються терміни їх усунення.

За планом поточного ремонту працівники тягової підстанції і РРУ до кінця про жовтня повинні провести комплексну перевірку стану і ремонт устаткуваннятягової підстанції, передбачені Інструкцією [2].

При цьому частини, що труться, очищають і змащують тонким шаром морозостійкого мастила. Перевіряють і ремонтують ланцюги підігрівання, а також нагрівальні елементи приводів і баків вимикачів. Кришки кожухів приводів герметизують щоб уникнути попадання сніги в приводи і їх механізми відключення. В разъединителей звертають увагу на стан мастила контактів. Перевіряють наявність резерву трансформаторного масла і при необхідності поповнюють його. Якщо в літній період проводився монтаж шин або шлейфів, то перед настанням зими необхідно перевірити стріли провисання гнучких шин і правильність монтажу шлейфів.

У цьому ж місяці проводиться огляд агрегатів, разъединителей, спеціальних заземлень, вживаних в схемах плавки ожеледі або профілактичного підігрівання дротів. Працівниками тягової підстанції збирається потрібна схема, і енергодиспетчер спільно з працівниками енергосистеми перевіряє готовність пристроїв до плавки ожеледі на лініях контактної мережі або лініях електропередачі, які живлять тягові підстанції, і випробує схеми плавки ожеледі.

Дизель-генератори, що знаходяться на деяких тягових підстанціях, і пересувні тягові підстанції розконсервуються і випробуються.

Виробляють також ревізію ходових частин відновних автодрезин, автолетучок, автомашин і готують їх до роботи в зимових умовах, ремонтують і поповнюють інструмент, деталі і монтажні пристосування до встановлених норм.

По оперативному плану всі його заходи є основними, але враховуються специфічні особливості експлуатації для кожного відділення дороги.

Всі керівники підприємств дороги, пов'язаних із забезпеченням безперебійного руху поїздів, зобов'язані виучити і проінструктувати експлуатаційний персонал так, щоб кожен працівник відповідно до вимог оперативного плану міг самостійно і своєчасно прийняти необхідні рішення і виконати все потрібні заходи щодо забезпечення стійкої роботи обслуговуваних ним пристроїв і своєчасно попередити всіх причетних осіб.

При погіршенні стану погоди працівники метеослужби негайно інформують про це службу електропостачання, дистанції електропостачання і локомотивні депо.

Пониження температуринижче 0 0C зобов'язав працівників локомотивних депо до випуску на лінію електровозів лише з перекладеними на зимове мастило струмоприймачами. Підігрівання приводів масляних вимикачів, роз’єднувачів і іншого комутаційного устаткування КРИЧУ включають при пониженні температури до мінус 50C і нижче, а при зниженні температури до мінус 25 0C і нижче - підігрівання баків масляних вимикачів ОРУ.

Позачергові об'їзди і обходи контактної мережі організовують при різкому (більше 20 °С) пониженні або підвищенні температури за добу або при пониженні температури нижче мінус 40 °С з метою систематичного спостереження за станом повітряних стрілок, сполучень анкерних ділянок, повітряних проміжків, компенсуючих пристроїв контактної мережі, а також за станом ліній електропередачі, розташованих на опорах контактної мережі, і ліній автоблокування. При першому такому пониженні температури організовують позачерговий об'їзд контактної мережі вагоном-лабораторією (ВІКС) з окремим локомотивом.

При мінус 30 °С для спостереження за всіма поїздами, які відправляються, і перевірки роботи струмоприймачів на станціях, визначених оперативним планом відділення дороги, направляють на чергування в парки відправлення електромонтерів контактної мережі, а при пониженні температури нижче мінус 40 °С організовують цілодобове чергування командного складу в дистанціях електропостачання і бригад в районах контактної мережі.

Забороняється відключення тягових підстанцій і перемикання разъединителей ОРУ, окрім аварійних режимів. Черговому персоналу тягових підстанцій ставиться в обов'язки виробляти позачергові огляди устаткування через 6 ч.

При тривалих стоянках (більш за півгодини) електрорухомого складу на станційних і тракційних дорогах при температурі мінус 30 °С і нижче через кожних 30 хв. виробляється підйом і опускання струмоприймачів при відключених силових і допоміжних ланцюгах. При подальшому пониженні температури трогання з місця і відправлення поїздів, що тривало стоять (доба і більш), здійснюється підштовхуванням маневровим або спеціально виділеним локомотивом щоб уникнути перегорання контактного дроту.

При посиленні вітру понад 20 м/с встановлюється цілодобове чергування електромонтерів контактної мережі і оглядачів вагонів для огляду стану струмоприймачів і рухливого складу проходящих поїздів, а з локомотивними бригадами проводять інструктаж про посилення уваги до стану контактної мережі. Подальше посилення вітру (понад 25 м/с) вимагає цілодобового чергування командного складу ЕЧ, бригад ЕЧК і ЕЧЕ, об'їздів контактної мережі і ЛЕП начальниками, електромеханіками і електромонтерами ЕЧК. При швидкості вітру понад 30 м/с з метою виявлення і негайного усунення ненормальностей в роботі пристроїв контактної мережі аварійно-відновні дрезини пропускаються по перегонах, розташованих на вітрових ділянках, на правах відновного поїзда. На вітрових ділянках (по затвердженому переліку) обмежується швидкість руху всіх поїздів до 50 км/ч.

Після припинення сильного вітру організовуються позачергові огляди контактної мережі і ЛЕП і усуваються дефекти.

При появі на дротах контактної мережі ожеледінеобхідна особливо чітка робота і повна взаємодія персоналу дистанції електропостачання і енергодиспетчерів з працівниками всіх служб. Основним завданням чергового по відділенню, поїздового і локомотивного диспетчерів є збереження руху з мінімальними зупинками, аби не допустити охолодження контактного дроту і утворення ожеледі. Якщо немає можливості відправлення поїздів з інтервалами не більше 10 мін, то за наявності утворення ожеледиці на дротах контактної мережі організовується пропуск електровозів або дрезин з механічними засобами очищення. Всі заходи щодо боротьби з ожеледдю здійснюються під єдиним керівництвом чергового по відділенню в тісному взаємозв'язку поїздового, локомотивного і енергодиспетчерів, НОДЕ і служби електропостачання.

Енергодиспетчер при здобутті інформації-попередження про очікувану ожеледь оповіщає керівництво відділу і дистанцій електропостачання і дає наказ черговому персоналу ЕЧ на сповіщення начальників районів контактної мережі, тягових під-- станцій і районів електропостачання. При цьому організовують спостереження за відкладенням ожеледі на стендах ожеледі районів контактної мережі, перевіряють готовність до виїзду дрезин з ожеледо-обивачними установками і аварійно-відновних дрезин. Викликають чергові бригади ЕЧК і ЕЧС, на тягових підстанціях встановлюють цілодобове чергування. За винятком аварійних випадків, забороняється виробництво робіт в пристроях електропостачання.

У початковий період утворення ожеледі, тобто при товщині крижаної кірки до 4 мм, дається вказівка на випуск електровозів з вібропантографами, лижами із сталевими накладками і дрезин з гололедообивочными установками, встановлюється контроль за ефективністю їх вживання.

Швидкість руху дрезин з ожеледо-обивачними установкою має бути не менше 20 км/ч. При продовженні відкладення ожеледі, коли механічними засобами не забезпечується очищення, організовують плавку ожеледі головних доріг станції і перегонів струмами короткого замикання. Контроль за плавкою ожеледі здійснюється електромонтерами, які прямують на найближчі станції сполучення і через 2-5 мін інформують енергодиспетчера по селекторному зв'язку про плавлення льоду, а по опусканню компенсаторних вантажів визначають нагрів контактних дротів.

Вживані схеми плавки ожеледі на контактній мережі змінного струму (мал. 2.3) дозволяють не припиняти руху поїздів, але унеможливлюють замикання секційних ізоляторів на з'їздах між головними дорогами. На дорогах постійного струму рух поїздів із-за недостатньої напруги тимчасово припиняють.

На одноколійних ділянках змінного струму плавку ожеледі виробляють відразу на двох зонах між підстанціями (мал. 2.1, а). Середню тягову підстанцію Б відключають, а розташовану біля неї нейтральну вставку шунтують, включаючи секційні роз’єднувачів 2 і 3. Пости секціонування також відключають від мережі і для створення ланцюга струму включають подовжні разъединители 1 і 4. На тяговій підстанції А до мережі підключають фазу «а» (або «6»), а на підстанції В - фазу «6» (або «б»), здійснюючи таким чином замикання різних фаз через контактну мережу між підстанціями А і В.

На двоколійних ділянках змінного струму (мал. 2.1, б) фази замикають на одній з тягових підстанцій через контактні мережі обох доріг, що сполучаються запасною шиною іншої підстанції (як це показано на малюнку) або поперечним секційним роз’єднувачів, встановленим в іншої підстанції.

На ділянках постійного струму для плавки ожеледі застосовують схеми, де струм, що підігріває дроти, проходит на контактну мережу від «плюсової» шини і далі повертається до «мінусової» шини. На одноколійних ділянках застосовують схему (мал. 2.2, а), в якій використовуються рейки; на двоколійних - здійснюють одночасну плавку ожеледі на контактних підвісках обох доріг (мал. 2.2, би). Рейкові ланцюги в схему плавки ожеледі не входять. У цих схемах дроту двох підвісок можна з'єднати, включивши поперечні роз’єднувачі; заздалегідь завішують заземляючі штанги при використанні рейок або застосовують роз’єднувачі із заземляючим ножем.

Рисунок 2.1. схема плавлення голо льоду на контактній мережі постійного струму

На ділянках постійного струму в районах ожеледі здійснюють профілактичне підігрівання дротів контактної мережі без припинення руху поїздів. Для цього використовують спеціальний агрегат підігріву (мал. 2.3), який підключають з одного боку до шини «+» і до підвіски однієї дороги, а з іншого боку - до запасної шини і підвісці іншої дороги. Струм підігріву проходе по підвісках обох доріг, сполучених в поста секціонування. Для електропостачання поїздів використовується робочий агрегат, що підключається лише до підвіски однієї дороги.

Рисунок 2.2. Схема плавлення голо льоду на контактній мережі постійного струму

Рисунок 2.3. Схема профілактичного підігріву проводів





Дата публикования: 2015-02-17; Прочитано: 1637 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...