Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Диспетчерська система керівництва пристроями електрифікації і енергетики



Енергодиспетчерська система керівництва призначена для цілодобового оперативного управління пристроями електропостачання залізниць. Вона необхідна для організації забезпечення надійного електропостачання електричною енергією електрорухомого складу, пристроїв сигналізації, централізації і блокування (СЦБ), зв'язку і обчислювальної техніки, останніх споживачів залізничного транспорту; організації управління відновленням при порушенні нормальної роботи пристроїв електропостачання, організації безпечних умов виробництва робіт в пристроях електропостачання. Окремий диспетчерський круг обслуговує електрифіковану ділянку протяжністю 120-200 км.

Енергодиспетчерв період чергування є одноосібним оперативним керівником і несе повну відповідальність за здійснюване їм управління дистанцією електропостачання. У його веденні знаходяться всі пристрої електропостачання, обслуговувані ЕЧ; у оперативному підпорядкуванні енергодиспетчера (ЕЧЦ) знаходиться весь оперативний і оперативно-ремонтний персонал, обслуговуючий пристрої електрифікації і енергетики, а також персонал, що виконує будівельні, монтажні, ремонтні і налагоджувальні роботи в цих пристроях і моторно-рейковий транспорт. Енергодиспетчер має селекторний зв'язок з лінійним оперативним і оперативно-ремонтним персоналом, а також прямий телефонний зв'язок з поїздовим диспетчером і диспетчерським персоналом енергосистеми (РДП). Накази енергодиспетчера або його розпорядження може відмінити лише старший енергодиспетчер дистанції електропостачання залізниці або начальник дистанції електропостачання - записом в оперативному журналі енергодиспетчера (форма ЕУ-82).

На посаду енергодиспетчера можуть призначатися особи, що мають вищу або середню професійну освіту; практичний досвід роботи по обслуговуванню пристроїв електропостачання має бути не менше двох років. Енергодиспетчер повинен мати V кваліфікаційну групу по електробезпеці. Його допускають до самостійних чергувань лише після ознайомлення з персоналом лінійних підрозділів дистанції електропостачання, з пристроями електропостачання, аварійно-відновними засобами, нормативними актами, оперативно-технічною документацією, схемами живлення і секціонування контактної мережі, електропостачання пристроїв СЦБ, схемами тягових підстанцій, енергетики, а також після проходження виробничого вчення на робочому місці (енергодиспетчерському пункті), перевірки знань відповідною комісією і стажування на робочому місці не менше семи змін як дублера-енергодиспетчера. При перерві в роботі більше трьох місяців енергодиспетчер повинен пройти позачергову перевірку знань, а більш за одне роки-додатково пройти виробниче вчення на робочому місці.

Енергодиспетчер зобов'язаний не рідше за 1 раз в 2 роки бувати у всіх лінійних підрозділах дистанції електропостачання в межах диспетчерського круга і не рідше за 1 раз в 3 роки - в лінійних підрозділах останніх кругів енергодиспетчерського пункту.

Основні обов'язки енергодиспетчера і старшого енергодиспетчера викладені в Інструкції енергодиспетчерові [1]. Енергодиспетчер зобов'язаний забезпечувати нормальну роботу і організацію технічного обслуговування і ремонту пристроїв електропостачання, організовувати усунення порушень нормальної роботи пристроїв електропостачання, приймати заявки на виробництво робіт від керівника робіт або чергових лінійних підрозділів дистанції електропостачання і забезпечувати виконання ним робіт, крім того, забезпечувати виконання планових робіт. Одним з головних критеріїв роботи енергодиспетчера є забезпечення виконання робіт по заявках лінійних підрозділів дистанції електропостачання і надання технологічних «вікон» для проведення ремонтних робіт. При неможливості виконання заявок енергодиспетчер повідомляє про це керівника лінійного підрозділу і погоджує нову дату.

Особливе місце в роботі енергодиспетчера займають його дії при порушенні нормальної роботи пристроїв електропостачання. При здобутті повідомлення про порушення енергодиспетчер з'ясовує місце, характер, об'єм і особливості пошкодження, приймає заходи до відключення пошкодженої ділянки, видачі необхідних заборон або попереджень для руху поїздів, організовує збір, виїзд працівників і аварійно-відновних засобів дистанції електропостачання, визначає черговість відновлення нормальної роботи пристроїв електропостачання.

При пошкодженнях, що порушують рух поїздів, енергодиспетчер спільно з поїздовим диспетчером встановлює найбільш раціональний порядок пропуску поїздів, а при необхідності закриває для руху поїздів окремі перегони, станції або дороги станції.

В разі пошкодження контактної мережі, при якому можливий пропуск поїздів на електротязі з опущеними струмоприймачами або із зменшеною швидкістю, енергодиспетчер передає в установленому порядку заявку про видачу попередження всім поїздам на електротязі про опускання струмоприймачів або зниження швидкості і дає вказівки працівникам району контактної мережі про розставляння сигнальних знаків або сигналістів для подачі сигналів про опускання і підйом струмоприймачів.

Залежно від об'єму пошкодження пристроїв енергопостачання енергодиспетчер направляє відновні автомотриси, дрезини і автолетучки з бригадами або організовує проїзд персоналу з попутними поїздами, дає поїздовому диспетчерові заявку і стежить за своєчасним відправленням відновних засобів дистанції електропостачання, а у разі потреби - відновного поїзда. При необхідності спільний з черговим по відділенню залізниці повідомляє диспетчера дистанції сигналізації і зв'язку про організацію телефонного зв'язку на місці пошкодження для зв'язку керівника відновних робіт з поїздовим диспетчером і енергодиспетчером.

Енергодиспетчер постійно підтримує зв'язок з керівником робіт відновної бригади і приймає заходи до прискорення відновних робіт, відкриття руху поїздів. На вимогу керівника робіт енергодиспетчер направляє додаткові відновні засоби і бригади з інших підрозділів дистанції електропостачання, а при значних об'ємах пошкоджень дає заявку енергодиспетчерові служби електропостачання залізниці на залучення до відновних робіт персоналу і техніки інших дистанцій електропостачання залізниці і, при необхідності, дає заявку черговому по відділенню залізниці про залучення до відновних робіт відновних поїздів, а також на установку телефонного зв'язку з местомом робіт.

В разі пошкодження живлячих ліній електропередачі (падіння повітряного переходу на контактну мережу або дроти автоблокування, подовжнього електропостачання) і порушення нормального електропостачання з боку енергосистеми, поїздів, що впливають на рух, енергодиспетчерові необхідно:

встановити зв'язок з диспетчером енергосистеми;

прийняти заходи по виявленню місця і характеру пошкоджень;

погоджувати з диспетчером енергосистеми спільний план дій з проведеню відновних робіт і подачі напруги;

залучити для надання необхідній допомозі і виконання відновних робіт персонал і аварійно-відновні засоби дистанції електропостачання;

дати заявку поїздовому диспетчерові (при необхідності виїзду відновної бригади енергосистеми залізничним транспортом) про видачу наказу черговим по станціям на посадку бригади в проходящий поїзд і на зупинку цього поїзда для її висадки;

реєструвати випадки зняття напруги на стороні зовнішнього електропостачання і повідомлення про пониження або підвищення рівня напруги в пристроях електропостачання.

При аварійних відключеннях електропостачання контактної мережі, СЦБ і неможливості подачі напруги енергодиспетчер повинен негайно повідомити про це поїздового диспетчера, а при відключенні електропостачання автоблокування - диспетчера дистанції сигналізації і зв'язку.

Загальне керівництво роботою зміни чергових енергодиспетчерів, складання графіків чергувань і виїздів енергодиспетчерів на лінійні об'єкти енергодиспетчерського пункту здійснює старший енергодиспетчер. Крім того, він погоджує графіки виробництва робіт на всіх лінійних підрозділах дистанції електропостачання; графіки виділення «вікон», забезпечує енергодиспетчерський пункт необхідною оперативно-технічною документацією, проводить інструктажі всіх енергодиспетчерів про зміну схем живлення і секціонування контактної мережі, ліній електропостачання СЦБ і подовжнього електропостачання. Про всі зміни в схемах живлення і секціонування він повідомляє причетних працівників лінійних підрозділів і керівництво дистанції електропостачання. Достовірність цих схем він завіряє своїм підписом щорік (за станом на 1 січня). Як правило, на кожному диспетчерському крузі працюють по графіку чотири енергодиспетчери по 12 ч (Додаток 1). Перелік оперативно-технічної документації на енергодиспетчерському пункті приведений в Додатку 2.

Оперативні перемикання, пов'язані із зміною схем зовнішнього електропостачання, схем живлення і секціонування контактної мережі і електропостачання пристроїв СЦБ, повинні оформлятися наказами і повідомленнями із записом в оперативному журналі форми ЕУ-82. Заздалегідь наказом начальника дистанції електропостачання має бути встановлений перелік устаткування, що знаходиться в оперативному управлінні і веденні енергодиспетчера, перемикання якого оформляється записом в оперативному журналі. За наказом енергодиспетчера можуть вироблятися також перемикання устаткування тягових підстанцій, диспетчера енергосистеми, що знаходиться в оперативному управлінні, проте вони мають бути заздалегідь погоджені з диспетчером енергосистеми.

У аварійних випадках (загроза безпеці людей, безпеці руху поїздів) або за відсутності всіх видів зв'язку вирішується відключення оперативним персоналом роз’єднувачем, перемикачів і вимикачів без наказу енергодиспетчера, але з подальшим його повідомленням. Включення їх у всіх випадках повинно здійснюватися за наказом енергодиспетчера.

При перемиканнях по телекеруванню енергодиспетчер зобов'язаний: записати в оперативному журналі завдання на перемикання, перевірити за свідченнями контрольних приладів на щиті управління вихідне положення вимикача або разъединителя, виробити перемикання і переконатися в цьому за свідченнями контрольних приладів, зробити запис в оперативному журналі про час перемикання.

Робота в пристроях електропостачання виробляється: за наказом енергодиспетчера з оформленням в оперативному журналі і вказівкою номера наказу, прізвища керівника робіт, номери вбрання, місця роботи - коли енергодиспетчер виконує або контролює перемикання, необхідні для забезпечення безпеки виробництва робіт; з повідомленням (дозволом) енергодиспетчера про місце і характер робіт із записом в добовій ведомости роботи по енергодиспетчерському пункту (форма ЕУ-89) - в останніх випадках.

Переданий енергодиспетчером наказ на перемикання разъединителей, вимикачів або виробництво робіт має бути дослівно повторений особою, що прийняла його. Енергодиспетчер, переконавшись в правильності сприйняття наказу, затверджує його словом «Стверджую», називає привласнений ним номер наказу, вказує час твердження і своє прізвище, після чого наказ набирає чинності.. При здобутті повідомлення про виробництво перемикань або про закінчення роботи енергодиспетчер зобов'язаний переконатися, чи відповідає воно наказу і лише після цього він привласнює номер повідомленню, називає цей номер і час здобуття повідомлення. Що дав повідомлення повторює номер і час, названі енергодиспетчером.

При виконанні робіт, пов'язаних з відключенням контактної мережі або пристроїв СЦБ на станціях або на станціях і прилеглих перегонах, зняття напруги і оформлення робіт виробляється:

на ділянках, де є чергові по станціях, енергодиспетчер видає накази на зняття напруги і на роботу лише після здобуття повідомлення від керівника робіт про дозвіл чергового по станції з вказівкою часу і розпису в «Журналі огляду доріг, стрілочних перекладів, пристроїв СЦБ, зв'язку і контактній мережі»;

на ділянках з диспетчерською централізацією (при чергових по станції) енергодиспетчер видає накази на зняття напруги і на роботу лише після здобуття дозволу від поїздового диспетчера із записом в Журналі диспетчерських розпоряджень форми ДУ-58.





Дата публикования: 2015-02-17; Прочитано: 1053 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...