Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета і завдання дисципліни та її місце у навчальному процесі



Сучасний світ зазнає радикальних соціально-економічних, духовних, екологічних змін. Їх генератором часто виступають політичні процеси. За таких умов, зростає роль політичної науки здатної досліджувати та аналізувати їх, підвищувати компетентність людей у питаннях сучасної політики. Політологія також сприяє залученню громадян до свідомої участі у політичному процесі та прийняттю ними раціональних політичних рішень.

Тому, вивчення політології - необхідна умова підготовки фахівця сучасного типу, який характеризується високою політичною культурою та знанням способів впливу на соціальні групи і технології прийняття політичних рішень. Студенти вивчаючи основи політології, формують базу для професійної оцінки сучасних політичних процесів, реального здійснення демократії та демонстрації активної громадянської позиції.

Методичні рекомендації розроблені з урахуванням вимог організації вищої освіти на основі кредитно-модульної системи, згідно Булонської конвенції. З огляду на це, у процесі вивчення курсу значний час відведено на самостійну роботу студентів. Самостійна робота передбачає опрацювання матеріалу лекцій, підготовку до практичних занять, вивчення додаткових тем і питань на основі рекомендованої літератури, підготовку та написання модульних контрольних робіт, підбір матеріалу для проведення наукового дослідження, участь в конференціях, предметних олімпіадах тощо.

Тому, дане видання включає не лише програму курсу і тематику лекцій та практичних занять, але і розкриває їх найважливіші проблеми, формулює питання для самоконтролю знань, завдання модульного контролю, які охоплюють основні поняття теми, тестові завдання та питання до кожного модуля, тематику наукових досліджень та поради щодо їх проведення і список рекомендованої літератури.

Мета викладання дисципліни полягає у засвоєнні студентами системних знань про місце та роль політики в управлінні сучасним суспільством, набуття ними навичок аналізу політичних процесів, орієнтації у політичному житті, формуванні політичної культури та активної громадянської позиції.

Завдання вивчення дисципліни:

· засвоєння базових знань про сферу політики;

· формування здатності системного політичного аналізу;

· освоєння технологій політичного процесу та навичок їх застосування у майбутній професійній та громадській діяльності.

Вивчивши курс політології студент знатиме:

· її предмет, місце політології у системі соціально-філософських наук, основні напрямки, від міфологічних знань до сучасних концепцій;

· основні методи дослідження політології;

· головні світові політичні доктрини, теорії і школи;

· характерні риси політичних систем, режимів, державного устрою громадянського суспільства;

· фактори, що обумовлюють процеси міжнародного політичного життя, сучасну геополітичну ситуацію та роль України у сучасному світі;

Завдяки знанням з політології студент вмітиме:

· орієнтуватися в політиці як сфері діяльності суспільства;

· оцінювати різні аспекти політичного розвитку суспільства;

· використовувати принципи аналізу політичних ідеологій та концепцій;

· орієнтуватися в програмах і платформах основних політичних партій та рухів, які впливають на політичне життя України;

· застосовувати політичні знання в майбутній професійній та громадській діяльності.


1.2. Тематичний план дисципліни





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 416 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...