Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Двоїстий характер праці, втіленої в товарі



Товар має двоїстий характер: з одного боку, він є споживною вартістю, а з іншого - вартістю. Двоїстий характер товару обумовлений подвійним характером праці, втіленої в товарі. Види праці настільки ж різноманітні, як і вироблені ними споживні вартості. Праця столяра якісно відмінний від праці слюсаря, кравця, шевця та ін Різні види праці відрізняються один від одного своєю метою, прийомами, знаряддями і результатами. Столяр працює за допомогою сокири, пилки, рубанка і виготовляє вироби з дерева: столи, стільці, шафи, кравець виробляє одяг за допомогою швейної машини, голки, ножиць. Таким чином, в кожній споживчої вартості втілений певний вид праці: у столі - праця столяра, в костюмі - праця кравця, у взутті - праця шевця і т.д. Праця, що витрачаються в певній формі, є конкретна праця. Конкретна праця створює споживчу вартість товару.

При обміні найрізноманітніші товари, створені різними видами конкретної праці, порівнюються між собою і прирівнюються один до одного. Отже, за різними конкретними видами праці приховується щось спільне, властиве всякої праці. Як праця столяра, так і праця кравця, незважаючи на якісне розходження між цими видами праці, являє собою продуктивну витрату людського мозку, нервів, м'язів і т.д. і в цьому сенсі є однаковим людською працею, працею взагалі. Праця товаровиробників, що виступає як затрата людської робочої сили взагалі, незалежно від її конкретної форми, тобто абстрактна праця. Абстрактна праця утворює вартість товару.

Можна сказати, що абстрактна й конкретна праця - це дві сторони праці, втіленої в товарі. Всяка праця є, з одного боку, витрачання людської робочої сили у фізіологічному розумінні слова, - і в цій своїй якості однакової, або абстрактно людської, праця утворює вартість товарів. Всяка праця є, з іншого боку, витрачання людської робочої сили в особливій доцільній формі, і в цій своїй якості конкретної корисної праці він створює споживчі вартості.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 2277 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...