Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Товарне виробництво, умови його виникнення та характерні риси



Товарне виробництво визначають як тип організації суспільного виробництва, при якому економічні відношення між людьми виявляються через ринок, купівлю-продаж продуктів їхньої праці.

Основними ознаками товарного виробництва є:

1) суспільний поділ праці;

2) економічне відокремлення господарюючих суб'єктів;

3) виробництво продукту на продаж, а не для власного споживання;

4) обмін товарами;

5) еквівалентність обміну.

Основною умовою виникнення та існування товарного виробництва є суспільний поділ праці. Суспільний поділ праці - це відокремлення різних видів трудової діяльності, які сприяли підвищенню продуктивності праці та створили матеріальні передумови для регулярного обміну. З розвитком суспільства з'являються нові галузі виробництва, завдяки чому поглиблюється суспільний поділ праці. Останнє призводить до того, що господарства, що спеціалізуються на виробництві якоїсь продукції, не можуть повністю використовувати її на свої потреби і, в той же час задовольнити нею всі свої потреби. Це обумовлює необхідність обміну, а разом з ним і товарного виробництва.

Однак для виникнення товарного виробництва суспільного поділу праці недостатньо. Суспільний поділ праці існувало і в первісній общині. Одні виготовляли знаряддя праці, інші - предмети побуту, але продукти їхньої праці не надходили в обмін (продаж). Власником усіх продуктів була громада. Інша справа, коли йдеться про взаємини різних громад. З появою приватної власності і прибавочного продукту, виробленого понад необхідного для підтримки життя виробників, їх відокремлення посилилося, можливості для розвитку товарного виробництва зросли і сфера товарно-грошових відносин розширилася.

Таким чином, причиною виникнення товарного виробництва є економічне відокремлення виробників. Економічне відокремлення стосовно до товарному господарству припускає наявність сильно вираженого економічного інтересу господарюючого суб'єкта (фізичної або юридичної особи), свободу вибору або господарської діяльності, власності на вироблений продукт, певні зобов'язання перед суспільством, державою та партнерами. Різними, відокремленими власниками засобів виробництва і продуктів можуть бути і громади, і приватні особи, і кооперативи, і держава.

Економічне відокремлення виробників є таке їх стан, який дозволяє їм відносно вільно розпоряджатися виробленою продукцією, відчужувати її, володіти нею та використовувати її на свій розсуд, тобто бути її власником. Стало бути, економічне відокремлення невіддільне від власності на засоби виробництва і вироблювану продукцію.

Типи товарного виробництва. Історії суспільства відомі два основних типи товарного виробництва: просте і велике капіталістичне. Просте товарне виробництво - це господарство селян і ремісників, засноване на приватній власності та на власній праці. Капіталістичне товарне виробництво базується на найманій праці.

Просте і капіталістичне товарне виробництво мають спільні риси і відмінності. Їх загальними рисами є приватна власність на засоби виробництва, стихійний характер розвитку, конкурентна боротьба, продукти виробництва, призначені для ринку. Відмінності між ними полягають у наступному: при простому товарному виробництві засоби виробництва належать самим виробникам, при капіталістичному товарному виробництві вони перебувають у власності підприємця.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 810 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...