Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття і типи грошових систем. Види та природа сучасних грошей



Обіг грошей потребує його регулювання, підтримання його стабільності. Це означає, що обіг грошей неможливий без певної організаційної системи. Отже, грошова система – це форма організації горошового обігу,яка скл історично і закріплена законодавством данної країни. Складові грошової системи: грошової одниці; типи грошей(паперові та монети); масштаб цін; емісія грошових знаків; орган і регламент безготівкового обороту; державний апарат; кредитний апарат. Типи грошових ситем: Металева (гр. система в якій речовий знак еквівалентний а засіб обігу металеві гроші) паперово-кредитна (Знаки вартості що виникають і функціонують на основі кредитної угоди і утв відносини між кредитором і боржником). Кредитні гроші поділяються на: вексель; чек; Банкнота; кредитна картка; електронні гроші. Методи регулювання грошової системи: 1. Дефляція -це загальне зниження середнього рівня цін. 2. Ревалоризація – це відновлення розміру паперових грошей на золото. 3. Нуліфікація – паперові гроші,знаки вилучаються з обігу і заповнюються новими. 4. Деномінація – заміна номінальної вартості грошових одиниць у повному співвідношенні на більші грошові одиниці. 5. Девольвація – це підвищення курсу паперових знаків щодо вмісту металу іноземних валют. 6. Ревальвація – підвищення державного курсу паперових грошей щодо іноземної валюти. Грошова система пожвавлює рух витрат та доходів,що призводить до зайнятості населення та завантаженню виробничих потужностей,тут важливу роль відіграє конвертованість валют (ступінь здатності вільно обмінюватись на національні грошові одиниці інших країн). Конвертованість національних грошей забезпечує розвиток взаємозв’язків внутрішнього ринку з світовим через валютний курс та паритет. Валютний паритет – становлюється на основі співвідношення паритетів спроможності різних валют. Валютний курс - ціла грошова одиниця однієї країни виражена в грошовій одиниці іншої країни. Провідну роль у системі оздоровчих засобів грошового обігу відіграють грошові реформи. В історичному розвитку відбувались різні грошові реформи типу: перехід від одної грошової системи до іншої,заміна знеціненої монети повноцінною,зміна системи емісії грошей та інші.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 1275 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...