Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вірусніхвороби



На буряках відомі такі вірусні захворювання: мозаїка, жовтяниця, жовта сітчастість, ірландська жовтяниця, кучерявість верхівки, зморшкуватість листя, савой, жовте в'янення і кільцева плямистість. У нас поширені тільки мозаїка і жовтяниця

Мозаїка проявляється в усіх районах бурякосіяння.Характерними для цього захворювання є водянисто-прозорі світло-забарвлені ділянки на листках різної форми і величини (краплинні,, округлі, лопатеві, сітчасті, зірчасті). Ураження добре видно, коли листки розглядати проти світла.

У місцях уражених ділянок листки трохи тонші, мають значно меншу кількість хлоропластів, дегенеруються, спостерігаються некротичні процеси в луб'яних клітинах і переродження клітинної плазми.

Збудник хвороби — Betae virus 2 міститься в соках хворої рослини і передається здоровим рослинам попелицею, цикадками, клопами. Рослини, уражені в перший рік життя, продовжують хворіти і на другий рік.після зимівлі, оскільки вірус зберігається в соках коренів. Крім буряків, вірус мозаїки уражує щирицю, осот, шпинат і кормові боби.

Основним джерелом інфекції є зараженні насінники і зимуючі бур'яни, з яких комахи переносять вірус на здорові рослинні насінників і бур'янів першого року.

На буряках першого року мозаїка знижує врожай коренів на 5—7% і цукристість — на 0,5—1,7%, а на буряках другого року (насінниках) недобір насіння може становити 15 процентів.

Жовтяниця проявляється пожовтінням листків нижнього і середнього ярусів. Починається пожовтіння з верхівки листків, а потім поширюється вздовж країв і поміж головними жилками. Тканини вздовж жилок і біля основи листка довго залишаються зеленими. Уражені листки ширші, але коротші, ніж здорові, не такі гладенькі, більш щільні і ламкі. Після, ураження середніх і старих листків захворювання переходить на внутрішні листки рослини в міру розвитку їх.

При ураженні жовтяницею ситовидні трубки і прилеглі до них клітини відмирають і заповнюються жовтою слизькою масою. Оболонки уражених клітин жовтіють і трохи бубнявіють. Таке явище спостерігається спочатку в жилках листків, потім у черешках і не рідко поширюється на судинно-волокнисті пучки кореня.

Збудник жовтяниці Betae virus 4 міститься в соках хворої рослини.

Перенощиками вірусу жовтяниці є попелиці Aphis fabae і Myzus persicae. Зберігається вірус в насінних коренях, якщо були уражені маточні буряки. Джерелом інфекції вірусу жовтяниці можуть бути також бур'яни: лобода, кульбаба, щириця та ін.

Жовтяниця — дуже шкідливе захворювання. Врожай коренів, пошкоджених цією хворобою, може знижуватися більше як на 40%, а цукристість — на 1,5—3 проценти.

Заходи боротьби. На маточних посівах старанне вибраковування уражених рослин.

Розміщення насінників на відстані не менше 1000 м від полів.маточних і фабричних буряків.

Систематична боротьба з бур'янами і комахами, що є резерваторами й перенощиками інфекції.

Висівання буряків у ранні строки.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 316 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...