Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основи конституційно-правового статусу ПУ



Розділ 5 КУ. Президент України є главою держави і виступає від її імені Статус ПУ полягає в наступному:

1) обмеження терміну повноважень п'ятирічним строком; 2) його обрання на загальних прямих виборах 3) заборона мати інший представницький мандат, обіймати посаду в органах державної влади або в об'єднаннях громадян; заборона займати пост ПУ однією й тією ж самою особою більше ніж два строки підряд 4) можливість усунення ПУ з поста в порядку імпічменту в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину;

ПУ на час виконання повноважень користується правом недоторканності. За посягання на честь і гідність ПУ винні особи притягаються до відповідальності на підставі закону.

Звання ПУ охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки ПУ не був усунутий з поста в порядку імпічменту.

ПУ є Головнокомандувачем ЗСУ;приймає рішення про прийняття до громадянства та припинення громадянства; про надання притулку в Україні; нагороджує державними нагородами; встановлює президентські відзнаки та нагороджує ними, здійснює інші повноваження, встановлені КУ. Він не може передавати свої повноваження іншим особам або органам. ПУ укази і розпорядження, які є обов’язковими до виконання на території України. Окремі види актів Президента скріплюються, відповідно до Конституції, підписами Прем’єр-міністра і міністра, відповідального за акт та його виконання.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 192 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...