Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принципи законодавста про громадянство



Єдине громадянство.2. Запобігання виникнення випадків без громадянства.3.Неможливості позбавлення громадянина України громадянства4.Визнання права громадянина України на зміну громадянства.5.Неможливість автоматичного набуття громадянства внаслідок укладання шлюбу з громад.Укр.6.Рівності пере законом.7.Збереження громадянства незалежно від місця проживання.

Належність до громадянства.

1) усі громадяни колишнього СРСР, які на момент проголошення незалежності України постійно проживали на території України;2) особи які на момент набрання чинності Законом України "Про громадянство України проживали в Україні і не були громадянамиінших держав;3)особи, які прибули в Україну після13 листопада 1991 року і яким у паспорт і громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року внесено напис«громадянинУкраїни». 4)особи, які набули громадянство України відповідно до законів України та міжнародних договорів України.

20.Набуття громадянства. 1) за народженням; 2) за територіальним походженням; 3) внаслідок прийняття до громадянства; 4) внаслідок поновлення у громадянстві;

Внаслідок усиновлення;6) внаслідок встановлення над дитиною опіки чи піклування, влаштування дитини в дитячий заклад чи заклад охорони здоров'я, в дитячий будинок сімейного типу чи прийомну сім'ю або передачі на виховання в сім'ю патронатного вихователя7) внаслідок встановлення над особою, визнаною судом недієздатною, опіки; 8) у зв'язку з перебуванням у громадянстві України одного чи обох батьків дитини; 9) внаслідок визнання батьківства чи материнства або встановлення факту батьківства чи материнства.

21.Прийняття до громадянства. -визнання і дотримання Конституції України та законів України, - подання декларації про відсутність іноземного громадянства (для осіб без громадянства) або зобов'язання припинити іноземне громадянство (для іноземців). - безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх 5 р.. - отриманнядозволу на імміграцію. – володіння держ.мовою. – наявність законних джерел існування. НЕ ПРИЙМАЄТЬСЯ – вчинила злочин проти людства, геноцид, засуджена в Україні до позбавлення волі за вчинення тяжко чи особл.тяжкого злочину, вчинила тяжкий злочин на теритін..д-ви.

Поновлення у громадянстві.Особа, яка припинилагромадянствоУкраїни, є особою без громадянства і подала заяву про поновлення у громадянствіУкраїни, реєструєтьсягромадяниномУкраїнинезалежновід того, проживаєвона постійно в Українічи за кордоном. Якщо набула іноземне громадянство, то повинна припинити.Іноземець, якому надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, замість зобов'язання припинити іноземне громадянство подає декларацію про відмовуособи, якійнадано статус біженця в Українічипритулок в Україні, відіноземногогромадянства.У громадянствіУкраїни не поновлюються особи, яківтратилигромадянствоУкраїни у зв'язку з набуттямйоговнаслідок обману, свідомогоподаннянеправдивихвідомостейчифальшивихдокументівабостосовноякихрішення про оформленнянабуттягромадянстваУкраїнискасовані. Паспорт повертається уповноваженим органам тієї д-ви.

Громадянство дітей. 1.Внаслідок усиновлення. – якщо хоча б один з усиновлювачів громадянин України, то дитина набуває укр..громадянство.2.внаслідок встановлення над дитиною опіки чи піклування, влаштування дитини в дитячий заклад чи заклад охорони здоров'я, у дитячий будинок сімейноготипу чи прийомну сім'ю або передачі на виховання в сім'ю патронатного вихователя. – якщо опікуни громад.Укр, то дитина отримує укр..громадянство.3.у зв'язку з перебуванням у громадянствіУкраїниїїбатьківчи одного з них 4.внаслідоквизнаннябатьківствачи материнства абовстановлення факту батьківствачи материнства.

Припинення громадянства.Громадянство України припиняється: 1) внаслідок виходу з громадянства України; (якщо батьки віїжджають закордон, то дитина може вийти з громадянства за клопотанням батьків, діти 14-18 отримують вихід з громадянства лише за їх згодою.)2) внаслідок втрати громадянстваУкраїни; 3) за підставами, передбачени миміжнародними договорами України. Підставами для втрати громадянств України є: 1.набуття громадянства іншої д-ви.2.набуття громадянства Укр.шляхом обману.3.добровільний вступ на військову службу до ін..держави.

27.1. Питання на всукр реф. Винос. 1)питання, віднесені КУ до відання України.2) (виключно)входження та вихід Укр. до держ. федерат. і конфедерат. утворень. Не винос 1)віднесені законодавством України до відання органів суду і прокуратури; 2)питання амністії та помилування; 3)про вжиття надзвичайних і невідкладних заходів щодо охор. гром. порядку, захисту здоров'я та безпеки громадян; 4)питання, пов'язані з обранням, призначенням і звільненням посадових осіб, що належать до компетенції ВРУ, ПУ і КМУ. Питання на місц. реф. Винос. 1) віднесені зак. Укр. до відання місц. самовряд. відповідних адм-терит одиниць 2) дострок. прип.повноваж. відповідної Ради та її голови. 3)(Виключно) найменування або перейменування сільрад, селищ, міст, районів, областей; 4)(вик) об'єднання в одну адм.-терит одиниць, які мають спільний адм. центр; 5)(ваик) питання про реорганіз. або ліквід комунал. дошкіл. навч. закл. Не виносяться 1)скасування законних рішень вищестоящих органів держ. влади і самовряд; 2)питання, віднесені до відання органів суду і прокуратури; 3)питання, пов'язані з обранням, призначенням і звільненням посадових осіб, що належать до компетенції відповідної місц. рад. та її виконавчих і розпорядчих органів.

28. Засади підг. і пров реф. 1)Громадянам, політ. Парт., гром. організ, мас. рухам, труд. Колект. – право безперешкодної агітації за оголошення референдуму, а також проти. Для цього їм надаються приміщення для зборів, забезпечується можливість використання ЗМІ. 2)Винесене на референдум питання обговорюється в межах Укр. або тієї адм-тер. одиниці, де проводитиметься реф. 3)Діяльність держ. і гром. органів, які займаються підготов. і пров. реф., здійснюється відкрито і гласно. 4) Всі рішення, що стосуються реф. Та питань які на нього винос., підлягають опублікуванню в ЗМІ. 5) ЗМІ висвітлюють хід підготовки і проведення реф., їм гарант. Безперешкод. доступ на всі збори і засідання, пов'язані з реф., і одерж. інф. 6)В день реф. агіт. заборон. Новий всеукр. Реф. з питань, що раніше виносилися на реф., може бути проведено не раніше 5 років, а місцевий референдум - не раніш 1 рік від дня проведення попереднього з цих питань.

25. Повноваження держ. органів, які беруть участь у вирішенні питань громадянства.

Президент України: 1) приймає рішення і видає укази про прийнятт до гром. і припинен громад. 2) визначає порядок провадження за заявами і поданнями. 3) затверджує Положення про Комісію при Президентові України. Комісія при Президентові України з питань громадянства: 1) розглядає заяви про прийн до громад, вихід з громад та подання про втрату громад. 2) повертає документи назад якщо не оформлені згідно вимог; 3) контролює виконання рішень, прийнятих Президентом України з питань громадянства. Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань громадянства і підпорядковані йому органи: 1) встановлюють належність до громадянства 2) приймають заяви разом з необхідними документами 3) готують подання про втрату особами громадянства 4) приймають та скасовують рішення про оформлення набуття громадянства України особами; 5)виконують рішення Президента України з питань громадянства; 7) видають особам, які набули громадянство України, паспорти громадянина України, свідоцтва про належність до громадянства України (для осіб віком до 16 років), тимчасові посвідчення громадянина України, проїзні документи дитини, довідки про реєстрацію особи громадянином України; 8) вилучають в осіб, громадянство яких припинено, паспорти громадянина України, свідоцтва про належність до громадянства України, тимчасові посвідчення громадянина України, паспорти громадянина України для виїзду за кордон, проїзні документи дитини та видають довідки про припинення громадянства України; 9) ведуть облік осіб, які набули громадянство України та припинили громадянство України. Міністерство закордонних справ, дипломатичні представництва та консульські установи: 1) встановлюють належність до громадянства України; 2) приймають заяви разом з необхідними документами щодо прийняття до громадянства України осіб, які мають визначні заслуги перед Україною, і осіб, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України, перевіряють правильність їх оформлення, наявність умов для прийняття до громадянства України і відсутність підстав, за наявності яких особа не приймається до громадянства України, і разом з висновком надсилають на розгляд Комісії при Президентові України з питань громадянства; 3) приймають заяви разом з необхідними документами щодо виходу з громадянства України, перевіряють правильність їх оформлення, наявність підстав для виходу з громадянства України, відсутність підстав, за наявності яких не допускається вихід з громадянства України, і разом з висновком надсилають на розгляд Комісії при Президентові України з питань громадянства і мають ще дохуя повноважень))

28. Засади підг. і пров реф. 1)Громадянам, політ. Парт., гром. організ, мас. рухам, труд. Колект. – право безперешкодної агітації за оголошення референдуму, а також проти. Для цього їм надаються приміщення для зборів, забезпечується можливість використання ЗМІ. 2)Винесене на референдум питання обговорюється в межах Укр. або тієї адм-тер. одиниці, де проводитиметься реф. 3)Діяльність держ. і гром. органів, які займаються підготов. і пров. реф., здійснюється відкрито і гласно. 4) Всі рішення, що стосуються реф. Та питань які на нього винос., підлягають опублікуванню в ЗМІ. 5) ЗМІ висвітлюють хід підготовки і проведення реф., їм гарант. Безперешкод. доступ на всі збори і засідання, пов'язані з реф., і одерж. інф. 6)В день реф. агіт. заборон. Новий всеукр. Реф. з питань, що раніше виносилися на реф., може бути проведено не раніше 5 років, а місцевий референдум - не раніш 1 рік від дня проведення попереднього з цих питань.

29. Признач. Реф. Всеукр. Реф. призначається ВР, місцеві реф. – депутати місц. рад. Признач реф. На вимогу гром. Або депут. ВР признач реф.: 1)затверд. або скасув. КУ, дострок прип. Повноваж ВРУ і ПУ. на вимогу 3 міл. грм.(збир. гром. які мають право на участь) 2) затв. або скас. КУ та інших закнодавч. актів, кірм дострк прип. повноваж ВРУ і ПУ. на вимогу 226 деп(підписи які засвідч секретар ВРУ). Місцев. Реф – на вимогу 50% +1 деп(поімен. голосув, засвідч головою). Або 10% нас. що пост. прож у адм-тер. одиниці.(збир. Особи які пост прож у даній адм.-тер.один.) Збирання підписів проводять ініціативні групи.

30. Порядок голосув. 1)Бюлетені заповн. у кабіні або

кімнаті для таємн. голосув.2)При заповн. бюлетенів забороняється присутність інших осіб. 3)Хто неможе сам заповнити бюлетень може використати допомогу інших(крім членів коміс). 4)Громадянин під час заповнення викреслює: "так" або "ні". 5)Для кожного реф. Окрм бюлетень, і для кожного питання теж. 5)Заповнені бюлетені голосуючий опускає у скриньку для голосування. Підрахунок 1)проводится дільнич. Коміс. Після закінч реф. 2)Невикорист бюлетні погаш. перед підрах. результ.3) Коміс встан: *-кількість учасників за списк. –кілк. ти хто приняли участь –кілк. хто ЗА – кілк хто ПРОТИ –кілк бюлет визн недійсн. Резулт. розгл. на засід. коміс. і занос до проток. Він підпис: -голов,заступн., секретар, і члени і предають до коміс ↑. Коміс. вищ. рівн. на осн. проток встанов кілк. *. Та предає до вищ. ітд. аж до ЦК з всеукр. реф.(якщо всекр). Комісія з реф. може визн. результт недійсними через поруш. Питання приняте якщо > 50% голосів ЗА. Невідбувся – <50% приняли участь. А стосовно дострок ВРУ і ПУ- <⅔. Результати через 10 днів після реф. там вказ *. Якщо допущ порущ то ВРУ-30 днів. Місц-15днів признач повторний реф. Склад комісії можу бути змін. Опублік. і введ в дію ріш. Опублік як ріш. ВРУ або місц рад.і ввод в дію з мом опублк. Дата приняття ріш- дата реф. Зміна або скас. зак. Зміна або скас ріш. реф. пров теж реф. Змні також можл. ріш. ВРУ, місц. рад, ВРАРК ⅔ і з затвред ріш. протягом 6 місяців реф.

31. Дорадче опитування – консультативний референдум, що проводиться з метою визначення волі громадян при вирішенні важливих питань загальнодерж. та місц. значення. Д. о. – форма прямого народовладдя, безпосереднього волевиявлення громадян. Порядок проведення Д.о. в Україні визначається ЗУ про всеукр. та місц. референдуми. Результати Д.о. розглядаються і враховуються пр. прийнятті рішень відповідними держ. органами та ОМС. Результати консультативного референдуму юридичної сили не мають.

32. Політичні партії є головними інститутами політичної системи громадянського суспільства, без яких демократія не є дієздатною. Тому право на створення політичних партій є однією з базових свобод сучасних демократій. Статтею 36 Конституції України визначається і гарантується право громадян на свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних та інших інтересів. Законом України «Про політичні партії в Україні» встановлюється порядок створення та припинення діяльності партій, запроваджуються основні принципи їхньої організаційної побудови. Порядок створення політичної партії визначений статтею 10 Закону, згідно з якою рішення про створення політичної партії приймається на її установчому з’їзді (конференції, зборах). Це рішення має бути підтримано підписами не менше десяти тисяч громадян України, які відповідно до Конституції України мають право голосу на виборах. Ці підписи повинні бути зібрані не менш як у двох третинах районів не менш як у двох третинах областей України, міст Києва і Севастополя, Автономної Республіки Крим. Політичні партії припиняють свою діяльність, відповідно до статті 23 ЗУ «Про політичні партії», шляхом реорганізації, ліквідації, заборони їх діяльності та анулювання реєстраційних свідоцтв.

33. Членом політичної партії може бути лише громадянин України, який має право голосу. Громадянин України може перебувати одночасно лише в одній політичній партії. Членами політичних партій не можуть бути: судді; працівники прокуратури; працівники органів внутрішніх справ; співробітники Служби безпеки України; військовослужбовці. Порядок вступу до політичної партії, форма фіксації членства зупинення та припинення членства в ній визначається статутом політичної партії. Членство в політичній партії є фіксованим. Обов'язковою умовою фіксації членства в політичній партії є наявність заяви громадянина України, поданої до статутного органу політичної партії, про бажання стати членом цієї партії.

34. Мають право: 1 вільно провадити свою діяльність у межах, передбачених Конституцією України, цим Законом та іншими законами України; 2 брати участь у виборах Президента України, до Верховної Ради України, до інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх посадовців; 3 використовувати державні засоби масової інформації, а також засновувати власні засоби масової інформації; 4 підтримувати міжнародні зв'язки з політичними партіями, громадськими організаціями інших держав, міжнародними і міжурядовими організаціями, засновувати міжнародні спілки. 5 можливість викладати публічно і обстоювати свою позицію з питань державного і суспільного життя; 6 брати участь в обговоренні та оприлюднювати і обгрунтовувати критичну оцінку дій і рішень органів влади; 7 вносити до органів державної влади України та органів місцевого самоврядування пропозиції, які обов'язкові для розгляду відповідними органами.

35. Політичні партії є неприбутковими організаціями. Політичні партії для здійснення своїх статутних завдань мають право на власне рухоме і нерухоме майно, кошти, обладнання, транспорт та ін. З Держбюджету України фінансується діяльність політичних партій, не пов'язана з їхньою участю у виборах, а також відшкодовуються витрати політичних партій, пов'язані з фінансуванням їхньої передвиборної агітації під час чергових та позачергових виборів народних депутатів України. Мінюст України забезпечує перерахування коштів. Контроль за використанням коштів здійснює Рахункова палата, Головне КРУ України. Не допускається фінансування політичних партій: 1) органами державної влади та органами місцевого самоврядування; 2) державними та комунальними підприємствами, установами і організаціями, а також підприємствами, установами і організаціями, у майні яких є частки (паї, акції), що є державною чи комунальною власністю, або які належать нерезидентам; 3) іноземними державами та їх громадянами, підприємствами, установами, організаціями; 4) благодійними та релігійними об'єднаннями та організаціями; 5) анонімними особами або під псевдонімом; 6) політичними партіями, що не входять до виборчого блоку політичних партій.

36. Державний контроль за діяльністю політичних партій(далі-пп) в Україні. 1) Мін’юст - за додержанням пп вимог КУ та ЗУ,її статуту; 2) ЦВК та окружні вк- за додержанням законності пп у виборчому процесі.Заходи, що вживаються:попередження про недопущення незаконної діяльності;заборона пп.У разі публічного оголошення керівними органами пп наміру вчинення пп дій, за які ЗУ передбачена юридична відповідальність, відповідні органи, до відання яких належить контроль за діяльністю пп, видають приписи про недопущення протиправних вчинків. Якщо вчинені пп дії не тягнуть за собою іншого виду відповідальності, відповідними контролюючими органами видається припис про усунення допущених правопорушень. Керівництво пп зобов'язане невідкладно усунути порушення законодавства України, що стали підставою для винесення попередження, і в 5 строк повідомити про вжиті заходи органу, який виніс попередження.Пп може бути за поданням Мін’юсту чи Генпрокурора заборонена в судовому порядку у випадку порушення вимог щодо створення і діяльності пп, встановлених КУ,ЗУ. Заборона діяльності пп тягне за собою припинення діяльності пп, розпуск керівних органів, обласних, міських, районних організацій політичних партій, її первинних осередків та інших структурних утворень, передбачених статутом партії, припинення членства в політичній партії. Особи причетні до:створення, організації діяльності та участі в діяльності незареєстрованих пп;обмеження в правах чи переслідування громадян у зв'язку з належністю чи неналежністю до пп;необгрунтованої відмови в реєстрації пп;надання пп будь-яких переваг чи обмеження передбачених законом прав пп,членів;порушення закону при використанні символіки пп;заподіяння матеріальної чи моральної шкоди пп;утворення воєнізованих формувань;участі у діяльності забороненої пп або інших передбачених чинним законодавством порушень, - притягаються до дисциплін,адмін,цивіл,кримінал, відповідальності. Пп припиняють свою діяльність шляхом реорганізації чи ліквідації (саморозпуску) або в разі заборони її діяльності чи анулювання реєстраційного свідоцтва в порядку, встановленому цим та іншими ЗУ. Рішення про реорганізацію чи саморозпуск приймається з'їздом (конференцією) пп відповідно до статуту пп.Одночасно з прийняттям такого рішення з'їзд (конференція) пп приймає рішення про використання майна та коштів пп на статутні чи благодійні цілі. У разі невиконання пп вимоги частини шостої статті 11 цього Закону, виявлення протягом 3р. з дня реєстрації пп недостовірних відомостей у поданих на реєстрацію документах, невисування пп своїх кандидатів по виборах ПУ,нардепів протягом 10р. орган, який зареєстрував пп, має звернутися до ВСУ з поданням про анулювання реєстраційного свідоцтва. Рішення ВСУ про анулюв.реєстраційного свідоцтва пп і:припиняє діяльність пп, розпуск її керівних органів,організацій, осередків та інших статутних утворень,припинення членства.

37. Основи конституційно-правового статусу ВРУ. КУ,Регламент ВРУ,Про комітети ВРУр.; Про вибори народних депутатів України,Про джерела фінансування органів державної влади,інші. ВРУєдиний орган законодавчої влади. ВРУ обирається по пропорційній системі на основі загального, рівного і прямого виборчого права, шляхом таємного голосування строком на п’ять років.Парламент завжди був найважливішою формою представницького народовладдя. КУ не вказує на представницький характер парламенту, а тільки підкреслює, що це єдиний законодавчий орган(це не означає, що наш парламент не має представницьких ознак і властивостей). Останні виявляються у вказівках на представницький мандат народних депутатів України у виконуваних ВР завданнях і функціях. КУ встановлює, що народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої (тобто, прямої) демократії,що народ здійснює владу безпосередньо та через органи державної влади і місцевого самоврядування (ст.5). Тим самим конституційно в нашій державі встановлюється представницька демократія, що реалізується насамперед через парламент – ВРУ. Політична воля народу знаходить свій вияв насамперед через цей орган, що прийняв Конституцію України, що розробляє і приймає конституційні і звичайні закони, які регулюють найбільш важливі питання державного і громадського життя нашої республіки. Рішення приймається на пленарних засіданнях шляхом голосування, яке може бути таємним чи відкритим. Рішення приймається у формі законів, постанов та інших актів простою. більшістю від конституційного складу ВР (не менше 226 голосів народних депутатів).Для керівництва ВР обирає Голову(заступників). Згідно з законодавством Верховна Рада створює постійні комітети, у яких ведеться основна робота над законопроектами. Утворює тимчасові слідчі та інші комісії.Законодавчий процес в Україні: 1. Законодавча ініціатива; 2. Розгляд законопроектів ВРУ. 3. Прийняття закону. 4. Опублікування. 5. Вступ закону в силу.

39. Структурні складові ВРУ. Склад 450 народних депутатів. Одна палата. Структура: Комітети ВР, інститут найстаршого за віком депутата (відкриває 1 засідання 1 сесії ВР +здійснення процедури складення присяги нардепами), інституту представника Президента України у Верховній Раді,Парламентське видавництво, Парламентська бібліотека, Інститут законодавства, друковані органи - «Відомості ВРУ», журнал «Віче», газета «Голос України», також тимчасові спеціальні комісії (підготовка і попередній розгляд питань),тимчасові слідчі комісії (питання суспільної важливості),Уповноважений ВРУ з прав людини, Рахункова палата, Апарат Верховної Ради.+Голова ВРУ і його заступник.+тимчасова президія котра головує до обрання голови ВРУ на 1 засіданні.

40. Рішення ВРУ - акти ВР,процедурні та інші рішення, які заносяться до протоколу пленарних
засідань ВР.Акти- закони, постанови, резолюції, декларації, звернення, заяви. ВР приймає рішення на пленарних засіданнях(стосовно питань включ до порядку денного перед засіданням) після обговорення, більшістю голосів нардепів від конституційного складу ВР відкритим поіменним(за допомогою електронної системи) голосування, крім випадків, коли проводяться таємне (подача бюлетенів,у відповідному місці).Можуть бути скасовані до підписання Головою ВРУ.Ті, що набрали чинність – її втрачать.У разі прушення процедури розгляду головуючий:усуває порушення,розглядається повторно(про порушення повідомляє депутат,інший суб’єкт законодавчої ініціативи).Якщо ні, депутат у 2-й строк звертаєця про порушення до голови ВРУ.(+вносить проект постанови про скасування акту)Голова ВРУ звкртається до відповідного комітету(макс. 3 дні). Обговорення питання щодо такого проекту постанови проводиться за скороченою процедурою.(після предачею його комітетом,без внесення до порядку денного) Рішення про скасування приймається більшістю голосів нардепів від конст. складу. Процедурне рішення приймається відкритим поіменним голосуванням і заноситься до протоколу пленарного засідання ВР. рішення про одноразове відхилення (ad hoc) від процедур,приймається без обговорення шляхом голосування, яке проводиться після внесення відповідної пропозиції і заноситься до протоколу пленарного засідання. не допускається, якщо така процедура, зумовлена вимогами КУ,ЗУ. Допускається лише щодо перенесення розгляду законопроектів, продовження чи скорочення строків внесення альтернативних законопроектів, пропозицій та поправок до законопроектів, скорочення строків надання законопроектів депутатам та строків розгляду законопроектів у комітетах

38. Основними організаційними формами роботи Верховної Ради є її сесії і засідання. Сесії Верховної Ради України поділяються на чергові й позачергові. Чергові сесії Верховної Ради починаються з першого вівторка лютого і першого вівторка вересня. У зв’язку з такою конституційною визначеністю початку роботи парламенту чергові сесії не скликаються.

Позачергові сесії Верховної Ради із зазначенням порядку денного скликаються Головою Верховної Ради на вимогу не менш як третини народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради або на вимогу Президента. У разі запровадження воєнного чи надзвичайного стану в Україні Верховна Рада збирається у дводенний строк без скликання. Засідання Верховної Ради поділяються на пленарні, тобто загальні, і засідання її органів (комітетів тощо). Засідання Верховної Ради проводяться згідно з розкладом засідань. еред кожним пленарним засіданням відбувається поіменна реєстрація депутатів з пред’явленням посвідчення, персональної картки для голосування і з особистим підписом депутата. Рішення Верховної Ради приймаються відкритим голосуванням за допомогою електронної системи підрахунку голосів та таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів. Кожна функція Верховної Ради (законодавча, установча, контрольна та ін.) має свій порядок здійснення або свої особливості. Здійснення цих функцій або окремих дій Верховної Ради та її органів, як правило, називається процедурами, або процесом. Відповідно розрізняють: законодавчу процедуру; формування органів державної влади (установчу процедуру); процедуру парламентського контролю; бюджетну та інші спеціальні процедури.

41,42. Компетенція ВРУ. Сфера державного будівництва:засад внутр.,зовн. політики,організації й діяльності органів викон. влади, основ держ.служби;організації державної статистики та інформатики;тери­торіального устрою; судоустрою і судочинства, статусу суддів;організації й діяльності прокуратури, органів дізнання і слідства; нотаріату, органів і установ викон.покарань;основ організації та діяльності адвокатури;засад місцев.самоврядув.;статусу столиці України, спец. статусу інших міст;організації і порядку проведення виборів і референдумів;визначення організації і порядку діяльності ВРУ, статусу нардепів;порядку використання і захисту державних символів; державних свят; державних нагород;признач. виборів ПУ,органів місцев.самовряд. Сфера забезпечення конституційної законності та правопорядку: усунення ПУ з поста в порядку імпічменту, припинення повноважень ВР АРК. Сфера забезпечення обороноздатності та нац.безпеки:визначення основ національної безпеки, організації ЗСУ і забезпечення громадського порядку; правового режиму держ.кордону, воєнного і надзвичайного стану;ого­лошення за поданням ПУ стану війни і укладення миру;схвалення рішення ПУ про використання ЗСУ та інших військових формувань у разі збройної агресії проти України; зат­вердження загальної структури, чисельності, визначення функцій ЗСУ, СБУ, інших утворених, МВС; схвалення рішення про надання військової допомоги іншим державам, про направлення підрозділів ЗСУ до іншої держави чи про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України;затвердження протягом 2 днів з моменту звернення ПУ указів про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні,окремих її місцевостях;затвердження протягом 2 днів з моменту звернення ПУ указів про загальну або часткову мобілізацію.Сфера забезпечення прав і свобод громадян:затверджує засади держ.політики в галузі прав людини, здійснює законодавче визначення прав і свобод людини і громадянина, гарантій цих прав і свобод; основних обов’язків громадян; громадянства, правосуб’єктності громадян, статусу іноземців та осіб без громадянства; прав корінних народів і національних меншин; порядку застосування мов; засад регулювання праці й зайнятості; засад утворення і діяльності об’єднань громадян, засобів масової інформації; оголошення амністії. Бюджетно-фінансова сфера:затверджувати Держбюджет та вносити зміни до нього; здійснювати контроль за виконанням бюджету; приймати рішення щодо звіту про виконання бюджету;законодавчо визначати статус нац.валюти, а також статус іноземних валют на території України;визначати систему оподаткування, податки і збори; встановлювати порядок утворення і погашення державного внутрішнього і зовнішнього боргу;визначати порядок випуску та обігу державних цінних паперів, їх види і типи;затверджувати рішення про надання Україною позик і економічної допомоги іноземним державам та міжнародним організаціям; затверджувати рішення про одержання Україною від іноземних держав, банків і міжнародних фінансових організацій позик, не передбачених Держбюджетом, здійснювати контроль за їх використанням;призначати на посаду та звільнювати з посади Голову Нацбанку за поданням ПУ;призначати та звільняти половину складу Ради Нацбанк. Сфера економіки:затвердження програм економ. розвитку;законодавче визначення правового режиму власності; законодавче визначення правових засад і гарантій підприємництва, правил конкуренції та норм антимонопольного регулювання;регулювання засад зовнішньо економ.діяльності;законодавче визначення засад створення і функціонування фінансового, грошового, кредитного та інвестиційного ринків;визначення порядку створення і функціонування вільних та інших спеціальних зон, що мають економічний режим, відмінний від загального;за­конодавче визначення засад організації та експлуатації енергосистем, транспорту і зв’язку. Соціальній сфера:затвердження концепції державної соціальної та сімейної політики, законодавче визначення основ соц.захисту населення, форм і видів пенсійного забезпечення; засад регулювання шлюбу та сім’ї, охорони дитинства, материнства, батьківства, виховання, освіти, культури і охорони здоров’я; засад регулювання демографічних та міграційних процесів, засад благодійницької діяльності.Сфера екологічної безпеки: законодавче визначення засад використання природних ресурсів, виключної (морської) економічної зони, континентального шельфу; засад освоєння космічного простору; 2) затвердження протягом двох днів з моменту звернення ПУ указів про оголошення окремих місцевостей зонами надзвичайної екологічної ситуації; затвердження програм охорони довкілля.

43. Фракції і групи у ВРУ. фракції формуються на 1 сесії ВР нового скликання до розгляду питань про обрання Голови ВРУ,створення органів ВР. (інакше перерва на їх утворення)Апарат ВР подає списки фракцій депутатам перед наступним пленарним засіданням. Формуються депутатами. Політична партія (пп),(виборчий блок пп) має право формувати. 3. Принципи функціонування депутатської фракції повинні бути демократичними і не суперечити вимогам КУ, ЗУ "Про статус народного депутата України" та цього Регламенту. Мінімальна к-ть депутатів в фракції – 15 (1 депутат лише в 1 фракцію) Нардеп що вийшов зі складу фракції - позафракційний.Позафракційні можуть об’єднуватись в групи(мін. 15 осіб,1 депутат- 1 група). Якщо їх менше 15 така фракція(група)через 15 днів Головою ВрУ оголошується розпущеною.Голова ВРУ і заступник не входять ні до фракцій ні до груп. Кожна фракція (група) реєструється в Апараті ВР. Умовою реєстрації є надходження до Апарату ВР підписаного особисто кожним нардепом. У письмовому повідомленні зазначаються повна (та, за наявності, скорочена-повинна збігатись із назвою партії чи блоку) назва фракції (групи), її персональний склад та партійна належність членів фракції (групи), а також прізвища голови фракції (групи) та замів фракції (групи) з розрахунку не більше 1 на 15 членів фракції (групи).Після відповідного оформлення матеріалів про утворення фракції (групи) головуючий на пленарному засіданні інформує народних депутатів про реєстрацію такої фракції (групи), її кількісний склад, голову фракції (групи) та заступників. Інформаційні матеріали про депутатську фракцію (депутатську групу) після її реєстрації надаються народним депутатам. У такому ж порядку повідомляється про зміни в складі депутатської фракції (депутатської групи). Про вступ, вихід зі складу зареєстрованої депутатської фракції (групи) нардеп повідомляє письмово головуючого на пленарному засіданні. Письмове повідомлення нардепа про входження до складу фракції (групи) погоджується з головою цієї депутатської фракції (групи). Повідомлення про виключення із складу фракції (групи) робить головуючий на пленарному засіданні за поданням голови фракції (групи). Міжфракційне депутатське об'єднання не має прав фракції (групи), передбачених Регламентом. Про створення міжфракційного депутатського об'єднання оголошує головуючий на пленарному засіданні за письмовим повідомленням керівника такого об'єднання.(без реєстрації і технічного забезпечення) 44. Коаліція депутатських фракцій у ВРУце добровільне об’єднання депутатських фракцій, яке формується у ВР за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій. До складу коаліції входить більшість народних депутатів від конституційного складу ВР. Коаліція формується депутатськими фракціями. УВАГА – це не дійсне ВСЕ! так і скажете, на підставі ЗУ Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України №2600-4 від 8.10.2010. 45. Погоджувальна рада депутатських фракцій. Це консультативно-дорадчий орган для попередньої підготовки і розгляду організаційних питань роботи ВР.Склад:Голова ВРУ,1заступник(и),голови фракцій(груп),комітетів з правом ухвального,дорадчого голосу.(коли відсутні – їх 1 заступник(и).Головує:Голова ВРУ(1 заступник(и)). 4. Нардепи мають право бути присутніми та брати участь у засіданні(вносити пропозиції)+мають право брати участь:суб'єкти права законодавчої ініціативи(представники);голова тимчас.спец. комісії,тимчас. слідчої комісії з правом дорадчого голосу(якшо є їх питання) в)працівники Апарату ВР.Робота у формі засідань в понеділок тижня пленарних засідань. Правомочні за присутності не менше ½ з правом ухвального голосу. Скликається Головою ВРУ(коли відсутній -1 заступником)чи за ініціативою представників 2 і більше фракцій (групп) (гласно,відкрито,може бути і закрито).Ведеться протокол і стенограма засідання.Пропозиції ухвалюються якщо кі-сть голосів є такою,щоб можна було прийняти рішення в раді (ухвалені пропозиції подаються до 18.00 дня засідання).Пропозиції подаються комітетами, тимчасовими спеціальними комісіями,слідчими комісіями до Апарату ВР не пізніш як за 4 дні до проведення засідання.Члени ради і інші особи що беруть участь у засідані інформуюця про це за 3 дня+надаються їм матеріали відповідні.Рада:узгоджує проект плану законопроектної роботи та рекомендує його ВР для затвердження;розглядає та ухвалює пропозиції щодо проектів плану роботи сесії,її порядку денного,розкладу пленарних засідань та тижневого порядку денного пленарних засідань;погоджує кандидатів на посади голови комітету,1 заступника, секретаря комітету;вносить Голові ВРУ пропозицію щодо скликання позачергового пленарного засідання ВР та дати його проведення на вимогу 3 фракцій чи 5 комітетів;розглядає питання про вжиття заходів щодо забезпечення присутності нардепів на засіданнях;вносить пропозиції щодо проведення парламентських слухань;

46.Комітети. -постійне місце роботи нардепів за фахом. Склад затвердж. Постановою 1 сії ВРУ.Склад:голова,1 заступн,заступник,члени(не керівники і не з 1 фракцій).Член лише в 1 комітеті;пропорційно депутатськ.фракціям. Ф-кції: розробка,редагування,розгляд законопроект, державного бюджету, дослідження питань,контроль за реалізац. та дотриманням КУ і актів ВРУ, залучення ОВВ та ОМС,ініціатива проведення всеукр.референдуму. Рішення:1)рішення-організац.питання 2)рекомендації-щодо розгляду питань,які вносились субєк.законодавчої ініціативи,та контрольн.діяльності 3)висновки – законопроектів,кандидатур.Скликає Голова комітету або1/3членів. Створюються: підкомітети(не м.3 чол),робочі групи(члени комітет, інші депутати,наук.працівники Секретаріату..). Спільно комітети розгляд.: веде 1 із голів засідання/Голова ВРУ/Заступн.; голосують окремо.Про дачу згоди на затримання,арешт,притягнення до відповідальності нардепа веде Голова ВРУ.

47. Тимчасові спеціальні комісії – для підготовки і поереднього розгляду питань. Склад:неменш.по 1 депутату від фракції, Голова,заступник, секретар(не з 1 фракції).Діє не більше 1 року.Дає звіт не пізн. 6 міс. з призначення.Припинення діяльності- з припинення діяльн. ВРУ, або прийняття акту ради якого ств. Тимчасові слідчі комісії-для розслідування з питань,що становлять суспільн.інтерес. Створюють голосування 1/3ВРУ.Висновки не є вирішальними для слідства і суду. Не входить: депутат,який є родичем,має майнові інтереси, був учасником судов.процесу,брав участь у первірці щодо особи чи органу проти якого слідство.Член лише 1 комісії., є секретар-обир.на 1 засіданні комісії.Дають звіт. Потвм приймає рішення ВРУ:1)взяти до відомависновки і пропозиці 2)припинити повноваження тимч.слідч.коміс. 3)продовжит. Роботу тимч..ТЕ ШО ВИДІЛЕНЕ Є В КУ.ІНШЕ-З ЗУ І РЕГЛАМЕНТУ ВРУ ЯКІ Є НЕ ЧИННИМИ З 2009 Р.

48. Законодавчий процес у ВР Право законодавчої ініціативи належить: -ПУ; нардепам; КМУ; НБУ. Законодавчий процес у ВР ключає такі процедури: вияв законодавчої ініціативи; обговорення законопроектів; прийняття законів; опублікування законів. Закон процес регулюэться Регламентом ВРУ. Законопроект, внесений до ВР, реєструється в Апараті ВР. Далі направляється на попередній розгляд у 5-денний строк до відповідних комітетів. Головний комітет не пізніш як у 30-денний строк попередньо розглядає законопроект, і ухвалює висновок щодо доцільності включення його до порядку денного сесії ВР Законопроекти розглядаються ВР, за процедурою трьох читань:1) перше читання (10 дн)- обговорення основних принципів, положень, критеріїв, структури законопроекту та прийняття його за основу;2) друге читання(10 дн; а якщо за основу то 14) - постатейне обговорення і прийняття законопроекту в другому читанні;3) третє читання(5 дн) - прийняття законопроекту, який потребує доопрацювання та узгодження, в цілому.Рішення про проведення повторних перших, других читань законопроектів ВР приймати не більше 2 разів.

За рішенням ВР допускається остаточне прийняття законопроекту відразу після першого чи другого читання, якщо законопроект визнано таким, що не потребує доопрацювання, та якщо не надійшло зауважень щодо його змісту від народних депутатів, інших суб'єктів права законодавчої ініціативи, юридичного чи експертного підрозділів Апарату Верховної Ради.Закон підписує Голова ВРУ і невідкладно направляє його ПУ. ПУ протягом 15 днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до ВРУ для повторного розгляду. У разі якщо ПУ протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим ПУ і має бути підписаний та офіційно оприлюднений. Якщо під час повторного розгляду закон буде знову прийнятий ВРУ не менш як 2/3 від її конституційного складу, ПУ зобов’язаний його підписати та офіційно оприлюднити протягом 10 днів.Закон набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

49. Конституційно-правовий статус нардепів Регулюється КУ та ЗУ «Про статус народного депутата України». Народним депутатам(далі НД) гарантується депутатська недоторканність. НД не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. НД не можуть бути без згоди ВРУ притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані. НД має дотримуватись вимог щодо несумісності з іншими видами діяльності.Права НД: право голосу у ВР; закон ініціативи; бути обраним на посади у ВР; брати участь у дебатах; виступати; висловлювати думку, об’єднуватися у фракції, на депутатський запит, звернення і т. д. Час роботи НД зарах до дерслужби, надається щорічна оплачувана відпустка і т.д. Має право на окремий номер в готелі, право на безплатний проїзд.

Обовязки НД: 1) дбати про благо і добробут Укр народу, захищати інтереси виборців та держави; 2) додержуватися вимог КУ 3) бути присутнім та особисто брати участь у засіданнях ВРУ 4) особисто брати участь у голосуванні з питань, що розглядаються ВРУ та її органами;5) виконувати доручення ВРУ, комітету, комісії, фракції 6) інформувати про виконання дорручень 7) додержуватись вимог трудової дисципліни та норм депутатської етики;Забезпечуєтья окремим кабінетом; звільняється від військ служби; обов’язкове страхування в розмірі 10річного утримання; створюються умови для підвищення кваліфікаційного рівня НД; безкоштовне мед обслуговування; зарплата +надбавки; може мати до 31 помічника; створюються належні житлові умови; за образу, наклеп, погрозу, завдання шкоди депутату і членам сімї особа несе відповідальність.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 236 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...