Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рівноваги в розчинах солей, які гідролізують



Реакції гідролізу використовуються в якісному аналізі як характерні реакції відкриття ряду катіонів і аніонів, для регулювання рН і рОН розчинів тощо.

Залежно від складу солей є такі реакції гідролізу:

гідроліз солі, яка при дисоціації у водному розчині утворює катіон сильної основи та аніон слабкої кислоти(гідроліз за аніоном);

гідроліз солі, яка при дисоціації у водному розчині утворює катіон слабкої основи та аніон сильної кислоти(гідроліз за катіоном);

гідроліз солі, яка при дисоціації у водному розчині утворює катіон слабкої основи та аніон слабкої кислоти(гідроліз за катіоном і аніоном).

Сіль, яка при дисоціації у водному розчині утворює катіон сильної основи та аніон сильної кислоти, не дає реакції гідролізу.

Кількісно гідроліз, як оборотний процес, можна характеризувати двома величинами: ступенем (һ) і константою гідролізу (Кг).

Ступінь гідролізу (һ) виражає відношення молярної концентрації солі, що прогідролізувала, до загальної молярної концентрації солі у цьому розчині:

Константою гідролізу (Кг) називається відношення добудку молярних концентрацій речовин продуктів гідролізу до молярної концентрації речовин негідролізованих іонів солі у розчині.

Перший тип гідролізу солей.

Загальна форма запису рівняння реакції гідролізу солі типу Кt+An-, коли гідроліз відбувається за аніоном:

An- + НОН ↔ НAn + ОН-

Константу гідролізу та ступінь гідролізу розраховують за формулами:

;

;

рН = 1/2 рКw + ½ рКНАn + 1/2 lg c(КtAn)

Другий тип гідролізу солей.

Загальна форма запису рівняння реакції гідролізу солі типу Кt+An-, коли гідроліз відбувається за катіоном:

Kt+ + HOH «KtOH + H+

Константу гідролізу та ступінь гідролізу розраховують за формулами:

;

;

рН = ½ рКw - ½ рККtAn - ½ lg c(КtAn)





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 638 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...