Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Способи виразу концентрації розчинів



Масова частка розчиненої речовини ω (Х)– цевідношення маси розчиненої речовини m (Х) до маси розчину m р:

(1)

Масову частку виражають у частках одиниці або у відсотках (% - сота частка одиниці).

Якщо масова частка натрію хлориду в розчині дорівнює 20%, це означає, що розчин масою 100 г містить 20 г натрію хлориду.

Молярна або мольна часткарозчиненої речовини χх -цевідношення кількості речовини n компонента Х (в молях), що міститься у цьому розчині, до загальної кількості речовин у розчині (в молях):

(2)

Молярну або мольну частку виражають у частках одиниці або у відсотках (% - сота частка одиниці).

Молярна концентрація розчиненої речовинис(Х) –це кількість розчиненої речовини, що міститься в 1 дм3 (1 л) розчину. Молярна концентрація розчиненої речовини Х обчислюється як відношення кількості розчиненої речовини n(Х), до об’єму V розчину (розмірність – моль/дм3, або моль/л):

; (3)

де n(Х) або n(X)– кількість речовини(моль); V – об’єм (дм3 або л).

Назви розчинів з різною молярною концентрацією розчиненої речовини:

с = 1 моль/дм3 = 1 М – одномолярний розчин;

с = 0,1 моль/дм3 = 0,1 М - децимолярний розчин;

с = 0,01 моль/дм3 = 0,01 М - сантимолярний розчин;

с = 0,001 моль/дм3 = 0,001 М - мілімолярний розчин.

На практиці також широко використовують молярну концентрацію речовини еквівалента в розчині(сн). Вона є відношенням кількості речовини еквівалента в розчині n (Х)до об’єму цього розчину (розмірність моль/дм3, або моль/л):

(4)

Якщо розчин містить 1 моль речовини еквівалента в 1 л, то його називають нормальним. Замість позначення одиниці вимірювання моль/дм3, або моль/л, можна використовувати скорочення «н» або «N». При використанні цих скорочень, необхідно вказувати f екв. Наприклад, 0,1 N КІО3 (f екв =1/6) або 0,1 N (1/6 КІО3).

Переваги використання розчинів з нормальною концентрацією полягають у тому, що розчини з однаковими нормальними концентраціями реагують в однакових об’ємах.

Якщо нормальні концентрації відрізняються, то вірне рівняння:

(5)

Моляльна концентрація розчиненої речовини у розчині (сm) – це відношення кількості розчиненої речовини n (Х) до маси m розчинникаY.

(6)

Одиниці вимірювання: моль/кг.

Титр розчину - це виражена в грамах маса розчиненої речовини, що міститься в 1 см3 (1 мл) розчину. Титр Т (Х) обчислюють як відношення маси розчиненої речовини m (X) до об’єму розчину (розмірність г/см3, або г/мл):

(7)

Титр титранту за визначуваною речовиноюТ (Y/Х) – виражена в грамах маса визначуваної речовини Х, що еквівалентна 1 мл титранту Y з теоретичною молярною концентрацією речовини еквівалента (розмірність г/см3, або г/мл):

(8)





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 2445 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...