Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Скуратівський В. А., Палій О. М



ВСТУП



Схвалено Вченою радою Міжрегіональної Академії управління персоналом (протокол № 4 від 05.06.02)

Скуратівський В. А., Палій О. М.

С46 Основи соціальної політики: Навч. посіб. — К.: МАУП, 2002. — 200 с: іл. — Бібліогр.: с. 187-194. I8ВN 966-608-201-2

У пропонованому навчальному посібнику розглядається сутність соціаль­ної політики, характеризуються системи соціального захисту та соціального страхування. Висвітлюються особливості функціонування соціальної політи­ки в Україні та інших державах.

Для студентів соціологічних спеціальностей, викладачів і всіх, хто ціка­виться соціологією.

ББК 65.272я73

© В. А. Скуратівський, О. М.. Палій, 2002
© Міжрегіональна Академія
І8ІШ 966-608-201-2 управління персоналом (МАУП), 2002


Суспільна трансформація в Україні передбачає створення надій­них підвалин для формування соціальної безпеки людини, докорін­ної зміни системи соціального розвитку і насамперед соціально-економічних відносин у державі. Досягненню цього сприятиме зва­жена соціальна політика. В основі соціальної політики має бути чітко окреслена соціальна спрямованість реформ на шляху до со­ціального прогресу українського суспільства, тобто на подолання бідності, зменшення майнового розшарування населення, поліпшен­ня добробуту, посилення соціальної стабільності, перетворення со­ціальних чинників на важливий інструмент прискорення економіч­ного розвитку, призупинення тенденції, коли соціальна сфера є пере­важно споживачем фінансових і матеріальних ресурсів. Зазначене суттєво актуалізує розробку і вивчення різноманітних проблем со­ціального розвитку суспільства, здійснення соціальної політики.

Пропонований навчальний посібник структурно складається з шести розділів.

У першому розділі розкриваються сутність соціальної політики та основні напрямки її здійснення, зокрема зміст, мета і завдання соціальної політики, умови її реалізації. Характеризуються основні суб'єкти соціальної політики, її принципи реалізації. Розглядаються основні напрямки і пріоритети здійснення соціальної політики в су­часних умовах.

Другий розділ присвячений соціальній політиці у сфері регулю­вання розвитку соціальних відносин. Основна увага зосереджена на характеристиці таких основних складових соціальної політики у сфері соціальних відносин, як розвиток соціально-класових відно­син, зокрема процесів соціальної мобільності, особливостей її функ­ціонування в Україні, етнонаціональних і сімейно-шлюбних відносин.

З


У третьому розділі розглядаються питання, пов'язані з характе­ристикою системи соціального захисту. Основна увага зосеред­жується на сутності соціального захисту і соціальної безпеки, історії розвитку соціального захисту, формуванні сучасних систем соціаль­ного захисту, особливостях системи соціального захисту в Україні, а також на сучасних проблемах соціального захисту в розвинених країнах світу.

Четвертий розділ присвячений питанням соціального страхуван­ня. Розкриваються основні поняття соціального страхування, аналі­зуються кошти і тарифи в системі соціального страхування. Значна увага приділяється основним видам соціального страхування.

У п'ятому розділі розкриваються питання соціального нормуван­ня, бідності та соціальної допомоги малозабезпеченим верствам на­селення.

У шостому розділі розглядаються держави загального добробу­ту. Подається класифікація держав соціального добробуту. Характе­ризуються окремі моделі держави загального добробуту, зокрема Швеції, ФРН і США.

Навчальний посібник містить контрольні питання до кожного розділу, а також список літературних джерел, які можна використа­ти для підготовки до практичних занять.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 456 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...