Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Побудова виходу нахиленого шару на денну поверхню за елементами залягання



Мета роботи. Під час геологічної зйомки часто неможливо під нашаруваннями четвертинних відкладів побачити виходи корінних порід. У випадках коли породи залягають моноклінально, можна за допомогою графічних побудов встановитиположення границі шару, якщо є точна прив'язка хоча б однієїточки з відомими елементами залягання. Якщо відома товщина шарів порід різного віку, то можна побудувати повністю карту шарів, що залягають моноклінально.

Основні теоретичні положення

Щобзробити графічні побудови, треба хоча б на одному відслоненні заміряти елементи залягання і точно прив'язати цю точку на топооснові. Якщо є можливість - встановити товщину шару безпосередньо на відслоненні. Звичайно, це буде видима товщина; тоді потрібно розрахувати дійсну товщину (дивись лабораторну роботу №7). Якщо це неможливо, дійсні товщини беруться із стратиграфічної колонки.

Поверхні обмеження шару (окремо покрівлю і окремо підошву) треба зобразити в ізолініях абсолютних відміток (стратоізогіпсах) того ж самого січення, що і горизонталі рельєфу топооснови. На перетинах стратоізогіпс пласта з горизонталями рельєфу, що мають однакові абсолютні відмітки, отримують точки виходу спочатку покрівлі, а потім підошви шару (або навпаки).

Щоб зробити побудови, треба спочатку встановити величину закладання - проекцію відрізку лінії падіння шару на горизонтальну площину, що заключений між двома сусідніми лініями простягання, проведеними по покрівлі або по підошві шару за абсолютними відмітками, різниця між якими відповідає величині перетину горизонталей. При цьому форма рельєфу не впливає на цю величину.

Студенти самостійно знайомляться з методом побудови

за літературою [2, с.89-93], [3, с.83-86], [6, с.63-65

.

Хід виконання роботи

Студенти переносять зображення топооснови (рисунок 9.1) на формат А4. На топооснову наносять точку з відомими елементами залягання згідно свого варіанту з таблиці 9.1. Умовно вважається, що ця точка знаходиться на покрівлі шару породи. За допомогою графічних побудов треба встановити:

1 величину закладання;

2 положення покрівлі шару на топооснові; знаючи товщину шару встановити положення підошви шару породи.

На формат А4, крім власне карти з побудованими границями покрівлі і підошви шару, переносять допоміжні побудови, за допомогою яких встановили закладання нахиленого шару.

Робота оцінюється за правильністю виконання побудови.


Рисунок 9.1 – Топооснова для побудови виходу

нахиленого шару

Таблиця 9.1 - Варіанти для побудови виходу нахилено залягаючого шару

№ варіанту Точка виходу Азимут падіння Кут падіння, α Товщина шару, м
  А Б В Г Д Е Ж З І К Л Ж К Г А Б В Д Е І      




Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 422 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...