Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Модульний контроль 4 страница



Асоціація виробників хімічної продукції України оскаржила Указ до суду, вказавши, що: 1) РНБО не має права давати будь-які завдання правоохоронним органам України, які їй не підпорядковуються; 2) до компетенції Генеральної прокуратури України, СБУ та податкової міліції не віднесено здійснення контролю за нарахуванням та сплатою плати за спеціальне використання природних ресурсів; 3) даний Указ створює додаткові обмеження у здійсненні підприємницької діяльності порівняно із чинним законодавством, що є неприпустимим.

Представники Президента України та РНБО України в суді проти позову заперечили, вказавши на те, що даний Указ повністю відповідає чинному законодавству, адже Президент України є гарантом Конституції.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи відповідає Указ Президента України нормам чинного екологічного законодавства України? В чому полягають особливості здійснення екологічного контролю й нагляду правоохоронними органами?

Надати правову оцінку позиції Асоціації виробників хімічної продукції України.

Вирішити справу.

Задача 6

Під час перетинання державного кордону України на залізничній станції „Хутір Михайлівський” працівниками служби екологічного контролю на кордоні (далі – Служба) оглядався вантаж двох вагонів з продуктами харчування рослинного і тваринного походження для діабетиків, які перевозились із м. Самари львівському підприємству „Здорові продукти”.

Працівники Служби вимагали надання спеціальних дозволів, які б підтверджували законність добування деяких рослин та тварин, з яких виготовлено відповідні продукти.

Представники львівського підприємства-імпортера заперечували проти вказаної вимоги, наголошуючи, що єдиним необхідним документом на продукцію є сертифікат якості, виданий лабораторією в м. Самарі.

Начальник Служби заборонив ввезення продуктів в Україну, а зібрані по справі матеріали передав органам прокуратури для вирішення питання про кримінальне переслідування керівництва компаніїї-імпортера.

Підприємство „Здорові продукти” оскаржило дії Служби до суду.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Який порядок здійснення екологічного контролю в пунктах пропуску через державний кордон передбачений чинним законодавством та які посадові особи уповноважені його здійснювати? Чи відповідають дії Служби нормам чинного екологічного законодавства України?

Надати правову оцінку позиції підприємства „Здорові продукти”.

Вирішити справу.

Задача 7

До територіального органу Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України (Держгірпромнагляду України) звернулась іноземна фірма із заявою про надання у користування ділянки надр для будівництва та експлуатації підземних споруд.

Начальник територіального органу Держгірпромнагляду України відмовив у задоволенні заявлених вимог, вважаючи, що іноземній фірмі слід звернутись безпосередньо до Держгірпромнагляду України.

У Держгірпромнагляді представникові іноземної фірми пояснили, що видачею відповідних дозволів з 2011 р. займається Державна служба геології та надр України, до якої фірмі слід звернутись із заявою та подати перелік усіх необхідних документів.

Іноземна фірма оскаржила дії Держгірпромнагляду до суду.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи відповідають чинному законодавству дії начальника територіального органу Держгірпромнагляду України? Про які дозвільні документи йдеться в даному разі?

Вирішити справу.

Задача 8

Під час проведення моніторингу стану довкілля в області комплексною комісією з представників Мінприроди, Держводагенства, Держлісагенства було винесено рішення про тимчасову заборону (зупинення) діяльності державного підприємства лісового господарства, що спеціалізується на заготівлі, реалізації та переробці деревини. Діяльність підприємства проводиться з грубим порушенням вимог природоохоронного законодавства: в процесі виробничої діяльності здійснюється забір підземних вод для виробничих та господарсько-побутових потреб без дозволу на спеціальне водокористування.

Вжиті заходи щодо припинення правопорушення (приписи щодо отримання відповідних ліцензій, притягнення до адміністративної відповідальності) не призвели до усунення виявлених порушень, тому було прийнято рішення тимчасово заборонити (зупинити) діяльність державного підприємства лісового господарства, пов’язану із забором підземних вод.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Дати характеристику функцій управління в галузі екології, які мали місце в даному разі.

Визначити правові підстави формування зазначеної комплексної комісії правомірність дій членів комісії.

Вирішити справу.

Задача 9

Державне підприємство „Дельта-Л.” розробило робочий проект створення глибоководного суднового каналу Дунай-Чорне море на українській ділянці дельти та отримало висновок державної екологічної експертизи щодо оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС) зазначеного проекту.

Голова громадської організації „Екоправо-Львів” подав позов до суду про визнання недійсним висновку державної екологічної експертизи, який надало Мінприроди України.

Позивач просив суд:

1) зобов’язати Державне підприємство „Дельта-Л.” провести публічні слухання або відкриті засідання з метою врахування громадської думки з питань ОВНС робочого проекту та забезпечити позивачу можливість взяти участь у проведенні повторної державної екологічної експертизи цього проекту в складі державних еколого-експертних комісій;

2) визнати висновок державної екологічної експертизи щодо робочого проекту „Створення глибоководного суднового ходу „Дунай-Чорне море на українській ділянці дельти, 1 етап” недійсним.

Визначити види правовідносин, що склалися.

В чому полягають особливості процедури ОВНС? Який порядок проведення державної та громадської екологічних експертиз передбачений чинним законодавствоми?

Чи слід вважати вимоги „Екоправо-Львів” законними і чому?

Вирішити справу.

Задача 10

Інспекцією по контролю за благоустроєм та санітарним станом м. Хмельницького було виявлено факт забруднення ВАТ „Катіон” території міста шляхом влаштування звалища будівельного сміття площею 20 кв. м, що зафіксовано у протоколі.

Інспекцією подано до суду позов про відшкодування збитків у сумі 340 грн. за забруднення довкілля за фактом порушення ВАТ „Катіон” вимог постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони”, а також в сумі 600 грн. за порушення законодавства про рослинний світ згідно з Постановою Кабінету Міністрів України „Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктах”.

Хмельницьким міжрайонним природоохоронним прокурором оскаржено дії Інспекції в судовому порядку.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Які органи наділені повноваженнями обчислювати шкоду за порушення вимог екологічного законодавства та розглядати справи про адміністративні правопорушення в цій сфері?

Вирішити справу.

Задача 11

До господарського суду Черкаської області надійшла позовна заява мешканців одного з багатоповерхових будинків до ТОВ „Мобільні системи”.

У заяві мешканці вимагали відшкодування збитків та демонтування передавачів мобільного зв’язку з даху їх жилого будинку та прилеглих будівель. На думку позивачів, дане обладнання спричиняє потужне електромагнітне випромінювання, що шкодить здоров’ю. Крім того, дозволу на його розміщення жоден з мешканців не давав.

Проведена громадська екологічна експертиза також підтвердила наявність шкідливого випромінювання.

У якості відповідача було залучено Мінприроди України, бездіяльність якого призвела до можливості розміщення мобільного обладнання.

Мінприроди України заперечило проти позову, вказавши, що: 1) до компетенції Мінприроди України не віднесено здійснення контролю за випромінюванням засобів передачі сигналу мобільного зв’язку; 2) спеціальних дозволів на розміщення такої техніки не потрібно, оскільки відповідно до інструкції по експлуатації обладнання, воно не потребує отримання дозволів, а також не спричиняє шкідливого впливу на стан здоров’я людей.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Проаналізувати викладену ситуацію і з’ясувати, які види екологічного контролю здійснює Мінприроди України.

Які аргументи можуть бути наведені кожною зі сторін у судовому засіданні в обґрунтування своїх позицій?

Вирішити справу.

Задача 12

У зв’язку з незадовільним станом збереження природних ресурсів Донецької області обласною радою було прийнято рішення, яке передбачало:

1) тимчасову заборону полювання у межах мисливських угідь області;

2) заборону спортивного та любительського рибальства у межах області;

3) заборону купання у визначених рішенням водоймах загального користування (згідно з їх переліком);

4) обов’язок промислових підприємств проводити озеленення прилеглих до них земельних ділянок;

5) запровадження збору з суб’єктів господарювання на поліпшення стану природних ресурсів;

6) створення на території області 3-х регіональних ландшафтних парків із поширенням на них обмежень у використанні природних ресурсів, що випливають з необхідності забезпечення їх правового режиму.

Спілка підприємців Донецьої області не погодилась із запровадженням збору з суб’єктів господарювання на поліпшення стану природних ресурсів та звернулась за роз’ясненнями до Донецької обласної ради.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Проаналізувати законність даного рішення.

В якому порядку і ким можуть бути запроваджені кожне з перелічених обмежень? Яку відповідь слід надати Спілці підприємців Донецької області з огляду на відповідні статті джерел екологічного права та Податкового кодексу України?

Підготувати відповідь у формі роз’яснення Донецької обласної ради.

Тема 6: Економіко-правовий механізм у галузі екології в Україні

Практичне заняття 1. Економіко-правовий механізм у галузі екології в Україні (2 год.)

1. Поняття і зміст економіко-правового механізму в галузі екології.

2. Особливості економічних правовідносин у галузі екології.

3. Правові форми платежів (зборів) у галузі екології.

4. Правовий режим страхових фондів, фондів охорони навколишнього природного середовища.

5. Правове стимулювання екологічно спрямованої діяльності.

Задача 1

На сесії Хмельницької обласної ради розглядалося питання про виділення коштів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на фінансування робіт із забезпечення екологічно безпечного зберігання, перевезення, оброблення та знешкодження непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин та тари від них.

Головний санітарний лікар у своєму виступі доповів про стан забруднення сільськогосподарських земель в області. Тільки на території фермерського господарства „Подільські зорі” (Дунаєвецький р-н) зафіксовано ряд випадків отруєння худоби, яка випасалась поблизу складів підприємства „Сільсьгоспхімія”. Населення неодноразово зверталось до керівництва підприємства, державних органів, місцевої і районної рад з вимогою про вивезення хімічних засобів з території села.

У відповідь на це голова обласної ради зазначив, що роботи із знешкодження й вивезення хімічних засобів захисту рослин та інших отрутохімікатів на території Хмельницької області проводяться ще із серпня 2012 р., для цієї мети з Державного та обласного фондів охорони навколишнього природного середовища на поточний рік виділено 10,2 млн гривень, що у чотири рази перевищує обсяг фінансування за попередній рік. До того ж, виконавцями зазначених робіт є не лише українські, але й зарубіжні підприємці, наприклад, „С.І. Груп Консорт ЛТД” (Ізраїль). До вивозу вже підготовлено більше 440 тонн непридатних або заборонених засобів захисту рослин, а 283 тонни уже вивезено з Білогірського, Теофіпольського, Полонського, Славутського та частково з Волочиського й Чемеровецького районів, 117 тонн вивезено зі складу колишнього заводу „Лотос” у м. Славута.

Голова місцевого осередку Всеукраїнської екологічної організації „Громадський правозахисний центр” Овсієнко С.В. стала вимагати від обласної ради обнародувати звіт про використання коштів зазначених фондів та кошторис витрат на проведення рекультивації земель, забруднених хімічними засобами рослин, пестицидами й агрохімікатами.

Визначити коло суспільних відносин, що склались.

Хто є розпорядником коштів Державного та обласного фондів охорони навколишнього природного середовища? Чи є цільовим використання коштів зазначених фондів у даному випадку і чому? В чому полягають особливості планування використання коштів зазначених фондів на екологічні цілі та інформування про це?

Вирішити справу.

Задача 2

Закарпатська облдержадміністрація (далі – ОДА) звернулась із позовом до суду, в якому просить скасувати наказ Державного управління охорони навколишнього природного середовища (далі – Управління) в області, яким дозволено використовувати кошти Державного фонду охорони навколишнього природного середовища, які виділяються для регіону, на преміювання працівників Управління.

В суді представники Управління пояснили, що оскаржуваний наказ видано на виконання наказу Мінприроди України аналогічного змісту, яким територіальним органам міністерства дозволено на місцевому рівні регламентувати порядок преміювання своїх працівників за рахунок даного Фонду. Таким чином, оскарження наказу Управління неможливе без попереднього визнання незаконним наказу Мінприроди України. Крім того, ОДА не наділена правом звернення до суду з відповідними вимогами.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Якими є призначення та порядок використання коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища?

Проаналізувати законність наказів Мінприроди України та Управління.

Надати правову оцінку позиції ОДА.

Вирішити справу.

Задача 3

ВАТ „Ферросплав” (далі – ВАТ) звернулось до ДПА в Харківській області із заявою про зменшення вдвічі розміру екологічного податку (до недавнього часу – ВАТ сплачував збір за скиди та викиди забруднюючих речовин в навколишнє природне середовище та збір за розміщення відходів у навколишньому природному середовищі). В обґрунтування заяви ВАТ зазначило, що ним вживаються заходи щодо запровадження екологічно безпечних технологій, у зв’язку із чим обсяги скидів та викидів зменшено вдвічі, а мінімальні обсяги відходів взагалі дозволяють відмовитись від потреби у їх розміщенні.

Розглянувши заяву ВАТ, в.о. голови ДПА видав розпорядження, яким в порядку експерименту зменшив ставку екологічного податку в 1,75 рази. Прокурор області опротестував розпорядження в.о. голови ДПА як незаконне.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Яким є порядок встановлення та зміни розміру екологічного податку?

Проаналізувати законність розпорядження в.о. голови ДПА.

Надати правову оцінку протесту прокурора.

Вирішити справу.

Задача 4

За рішенням Маріупольської міської ради Донецької області металургійному комбінату в якості субвенції із міського бюджету було виділено 1,5 млн. гривень для проведення природоохоронних заходів.

При перевірці правильності використання наданих коштів міськрадою було виявлено, що 45 % виділеної суми використано на будівництво житлового будинку для працівників комбінату, капітальний ремонт бази відпочинку, 5 % акумульовано в фонді реагування на надзвичайні ситуації підприємства, і лише 50 % спрямовано за призначенням – на закупівлю фільтраційного обладнання та приладів контролю скидів та викидів.

Міськрада звернулась до суду із позовом до комбінату про повернення коштів, які були використані не на ті цілі, на які надавались.

Комбінат проти позову заперечив, вказавши, що чинним бюджетним законодавством не передбачено повернення коштів, наданих на правах субвенцій.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Які заходи із наведених в даному разі є природоохоронними і чому?

Який порядок надання коштів місцевих бюджетів для фінансування природоохоронних заходів передбачений чинним законодавством?

Проаналізувати позицію міськради, викладену в позові.

Надати правову оцінку позиції комбінату.

Вирішити справу.

Задача 5

При в’їзді на особистому автомобілі „Деу-Ланос” до м. Львова гром. Діденко В. був зупинений інспектором ДАІ для перевірки вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах автомобіля і шкідливого впливу їх факторів на навколишнє природне середовище.

За результатами проведених замірів було зафіксовано значне перевищення встановлених нормативів, за результатами чого Діденка В. було притягнуто до адміністративної відповідальності та заборонено йому використовувати автомобіль до приведення його у відповідність до вимог екологічного законодавства.

Діденко В. оскаржив вказані дії інспектора, вказавши на те, що: 1) автомобіль проходить регулярні техогляди на фірмових СТО, а також пройшов державний техогляд, а тому жодного правопорушення в його діях не може бути; 2) автомобіль допущений до продажу та серійного виробництва в Україні, а тому насправді повністю відповідає вимогам щодо вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Розкрити особливості правового регулювання застосування платежів за забруднення навколишнього природного середовища автотранспортними засобами.

Проаналізувати правомірність дій інспектора.

Надати правову оцінку позиції Діденка В.

Вирішити справу.

Задача 6

В якості експерименту селищною радою прийнято рішення про запровадження на території смт. Коцюбинське Київської області плати за погіршення якості природних ресурсів, для чого розроблено відповідні нормативи, затверджені рішенням ради. В преамбулі рішення зазначалось, що так як чинне законодавство не містить будь-яких вказівок на порядок встановлення нормативів відповідної плати, однак згадує про її наявність, саме селищна рада як представницький орган місцевого самоврядування, який представляє та захищає права та законні інтереси місцевої громади, має право встановити відповідний порядок. Крім того, радою наголошувалось, що отримані в якості плати кошти будуть використані виключно для покращення екологічних умов роботи та відпочинку місцевих жителів, а саме: буде покращена якість робіт із утилізації побутових відходів та розширено мережу місцевих зелених рекреаційних зон.

ТОВ „Білецький ДОК” оскаржило рішення ради до суду, зазначивши, що таким рішенням підприємство, яке займається переробкою деревини та виготовленням меблів, зобов’язане сплачувати платіж, не передбачений на рівні законів України. В той же час, плата за погіршення якості природних ресурсів буде законною та обов’язковою лише тоді, коли порядок та підстави її сплати будуть регламентовані саме законом.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Чи передбачається чинним законодавстом правове регулювання порядку встановлення та справляння платежів за погіршення якості природних ресурсів?

Проаналізувати правомірність рішення селищної ради. Надати правову оцінку позиції ТОВ „Білецький ДОК”.

Вирішити справу.

Задача 7

За розпорядженням начальника Державної екологічної інспекції в Сумській області (далі – Інспекція) встановлено наступний порядок розподілу коштів, отриманих в якості адміністративних штрафів за порушення екологічного законодавства:

а) 50 % коштів – на преміювання працівників Інспекції;

б) 20 % коштів – на покращення матеріально-технічної бази Інспекції;

в) 30 % коштів – на придбання службових автомобілів для керівництва Інспекції.

Даним розпорядженням було передбачено також, що право на щорічні премії в розмірі 10 посадових окладів мають державні інспектори, які виявили 50 і більше порушень екологічного законодавства за рік.

Факт прийняття вказаного розпорядження було виявлено під час перевірки Інспекції КРУ в області, яка передала документи до прокуратури.

Заступник прокурора області вніс подання щодо усунення допущених у даному розпорядженні начальника Інспекції порушень чинного законодавства, вважаючи його незаконним, а також порушив питання про застосування до нього кримінальної відповідальності.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Чи має право КРУ проводити перевірку діяльності Інспекції та з яких питань?

Надати оцінку правомірності розпорядження начальника Інспекції. Дати правову оцінку позиції заступника прокурора області.

Вирішити справу.

Задача 8

На розгляд Верховної Ради України одним із народних депутатів внесено Проект Закону „Про внесення змін до Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища” (далі – Законопроект) в частині упорядкування нормативного регламентування порядку обчислення та сплати екологічних платежів, а також визначення розміру заподіяної навколишньому природному середовищу шкоди”.

В пояснювальній записці до Законопроекту зазначалось, що вказані платежі є обов'язковими платежами, а тому їх регулювання, з огляду на положення законодавства про систему оподаткування, може здійснюватись виключно на рівні закону. Водночас, всупереч вказаному, всі відповідні питання регламентовані на підзаконному рівні, переважно – на рівні постанов Кабінету Міністрів України, що є незаконним. З огляду на це, пропонується закріпити на рівні Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища” норму, якою б заборонялось врегульовувати питання відповідних платежів та розмірів шкоди на підзаконному рівні, а також одночасно уповноважити Кабінет Міністрів України в двомісячний строк кодифікувати всі підзаконні акти відповідного спрямування, об'єднавши їх у проекті Закону України „Про екологічні платежі”.

До участі в опрацюванні Законопроекту та надання висновків щодо нього профільним комітетом Верховної Ради України були залучені представники наукових установ.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Охарактеризувати стан чинного нормативного регулювання порядку обчислення та сплати екологічного податку, інших екологічних платежів, а також визначення розмірів заподіяної навколишньому природному середовищу шкоди.

Надати правову оцінку Законопроекту. Чи визріли передумови для розробки та прийняття Закону України „Про екологічні платежі”?

Підготувати відповідь у формі науково-експертного висновку, який мають надати представники наукових установ.

Задача 9

Під час проведення перевірки діяльності ВАТ „Алчевський сталеливарний завод” (далі – ВАТ) територіальним органом Держгірпромнагляду України в Луганській області було виявлено відсутність чинного договору страхування цивільної відповідальності суб’єктів господарювання за шкоду, яку може бути заподіяно пожежами та аваріями на об’єктах підвищеної небезпеки. На підставі вказаного начальником територіального органу Держгірпромнагляду України було прийнято рішення про заборону діяльності ВАТ до укладення вказаного договору.

ВАТ оскаржило дії та рішення територіального органу Держгірпромнагляду України до суду, вказавши, що: по-перше, цей орган не має права перевіряти відсутність або наявність укладених договорів страхування; по-друге, він не має права зупиняти діяльність підприємств за відсутності укладених договорів страхування; по-третє, ВАТ взагалі не зобов’язане укладати відповідний договір страхування, так як воно не є об’єктом підвищеної небезпеки.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Охарактеризувати стан чинного нормативного регулювання порядку та умов обов’язкового екологічного страхування.

Надати правову оцінку діям та позиції територіального органу Держгірпромнагляду та ВАТ.

Чи буде в даному разі відсутність укладеного договору обов’язкового екологічного страхування підставою для зупинення діяльності даного підприємства?

Вирішити справу.

Задача 10

Українсько-німецька фірма „Квалітед аус Метал” (далі – Фірма) звернулась до Мінприроди України із заявою про надання дозволу на ввезення в Україну 20 тонн відходів, які містять сполуки міді та срібла, з метою їх використання в якості вторинної сировини.

У відповідь на звернення Фірми зазначалось про те, що для вирішення питання щодо надання відповідного дозволу зазначені відходи повинні пройти державний екологічний контроль у пункті пропуску через державний кордон України. Для цього у відповідності до встановленого порядку Фірма повинна попередньо сплатити вартість проведення вказаного контролю та його лабораторного забезпечення.

Директор Фірми заперечив проти вказаної вимоги, оскарживши її до суду. В обґрунтування своєї позиції ним було зазначено, що чинним законодавством не передбачено внесення плати за проведення екологічного контролю, в тому числі і його лабораторного забезпечення, який фінансується за рахунок державного бюджету.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Охарактеризувати стан чинного правового регулювання порядку фінансування проведення екологічного контролю в пунктах пропуску через державний кордон України. В якому порядку здійснюється фінансування заходів екологічного контролю на державному кордоні України?

Надати правову оцінку позицій Мінприроди України та даної Фірми.

Вирішити справу.

Задача 11

Під час проведення контролю за дотриманням чинного законодавства Виробничим об’єднанням „Кристал” (далі – ВО) районною прокуратурою встановлено, що фактичні скиди забруднюючих речовин в р. Дністер суттєво перевищують звітні дані ВО. При цьому платежі за понаднормові скиди не сплачені, а використані на оплату впровадження безвідходного устаткування іноземного виробництва, а також приладів для контролю за джерелами викидів.

Вважаючи такі дії неправомірними, прокурором району внесено подання ВО про негайну сплату екологічного податку за вказані скиди, а також надано вказівку Державній екологічній інспекції в області підготувати відповідний позов до суду про стягнення вказаного податку в разі відмови ВО від його сплати в добровільному порядку.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Охарактеризувати стан чинного правового регулювання порядку нарахування та стягнення екологічного податку, в тому числі й за понаднормативні скиди забруднюючих речовин.

Надати правову оцінку діям та позиції прокуратури та ВО.

Вирішити справу.

Задача 12

Фізична особа-підприємець Соколов Д. з метою вирощування рапсу на умовах оренди використовував 25 га земель сільськогосподарського призначення у Прилуцькому районі Чернігівської області.

По завершенні строку оренди землі з’ясувалось, що вміст корисних речовин у ґрунті земельної ділянки значно зменшився, через що її родючість знизилась в 4 рази. За висновком Державної інспекції сільського господарства в Чернігівській області (далі – Інспекції) причиною вказаної ситуації стало порушення Соколовим Д. технології вирощування рапсу як культури, яка значно виснажує ґрунти. З огляду на зазначене, Інспекцією подано позов до суду про стягнення із Соколова Д. суми коштів за погіршення якості землі.

У відзиві на позов Соколов Д. проти нього заперечив, зазначивши, що: 1) законодавством України, включаючи Податковий кодекс України, не передбачено платежу за погіршення якості природних ресурсів; 2) технологія вирощування рапсу не закріплена на рівні норм права, а тому не є загальнообов’язковою; 3) до компетенції даної Інспекції не віднесено здійснення перевірок дотримання технологій вирощування сільськогосподарських культур, а тому вона перевищила свої повноваження.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 702 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.022 с)...