Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Модульний контроль 2 страница



Зазначеним ІНКД суб’єкти, на які поширюється його дія, зобов’язані розробити та прийняти локальні Методики охорони навколишнього природного середовища та відтворення природних ресурсів, Інструкції з охорони навколишнього природного середовища та відтворення природних ресурсів, нормативи та норми охорони навколишнього природного середовища та відтворення природних ресурсів.

Міністерство юстиції України відмовило у проведенні державної реєстрації ІНКД.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Чи відповідають положення ІНКД чинному екологічному законодавству? Чи є правомірною відмова Міністерства юстиції України у проведенні державної реєстрації ІНКД?

Чи є правовідносини між зазначеними міністерствами щодо проведення державної реєстрації ІНКД екологічними?

Вирішити справу.

Задача 8

Державна екологічна інспекція в Чернівецькій області підготувала та передала на затвердження голові Чернівецької облдержадміністрації (далі – ОДА) Правила охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів і забезпечення екологічної безпеки в області. При погодженні проекту Правил головний державний санітарний лікар області заперечив проти розділу, в якому були визначені заходи щодо охорони життя і здоров’я людини від проявів надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру, вважаючи, що такі заходи повинні здійснюватись на підставі регіональної програми охорони здоров’я населення „Здоров’я Буковини” та санітарно-епідемічного законодавства України.

Не зважаючи на позицію санітарного лікаря, Правила були введені в дію розпорядженням голови Чернівецької ОДА. Санітарний лікар оскаржив зазначене розпорядження до обласної ради.

Визначити види правовідносин, які виникли. Чи виникли в даному випадку екологічні правовідносини?

Чи відповідають положення даної Програми та процедура її прийняття вимогам чинного законодавства? Чи підлягає скарга санітарного лікаря задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 9

ВАТ „Херсонхімпром” (далі – ВАТ) звернулось до Херсонської райдержадміністрації (далі – РДА) з клопотанням видати дозвіл на захоронення та знищення відходів хімічного виробництва, які знаходяться на відстані 15 км від обласного центру.

У відповідь на звернення РДА прийняла рішення про виділення 20 га земель для захоронення і утилізації промислових відходів та надання їх у користування ВАТ.

Начальник Державної інспекції сільського господарства України в області, встановивши зазначений факт надання земель ВАТ, виніс постанову про притягнення голови РДА до адміністративної відповідальності. Ця постанова була скасована заступником голови Державної інспекції сільського господарства України як така, що не відповідає вимогам чинного законодавства.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Чи є правомірним рішення РДА про виділення 20 га земель ВАТ?

Чи правомірні дії заступника голови Державної інспекції сільського господарства України?

Вирішити справу.

Задача 10

Спільне підприємство у формі ПП „Нові матеріали і технології” (далі – ПП) здійснює підприємницьку діяльність щодо імпорту на територію України вторинної сировини з країн Близького Сходу та Азії з метою її подальшої реалізації українським підприємствам та фізичним особам-підприємцям.

Алчевська міська рада (Луганська область), на території якої функціонує ПП, прийняла рішення про заборону його діяльності, оскільки вона суперечить чинному законодавству в частині ввезення в Україну екологічно небезпечних відходів.

ПП оскаржило вказане рішення міської ради до суду, вимагаючи його скасування. Таке рішення, на думку керівництва ПП, обмежує господарську діяльність ПП та порушує принципи здійснення господарської діяльності.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Чи підлягає вимога ПП щодо скасування рішення міськради задоволенню? Чи дотримується ПП в даному випадку принципів екологічного права?

Вирішити справу.

Задача 11

Первомайська райдержадміністрація Миколаївської області (далі – РДА) прийняла рішення, відповідно до якого оголосила через ЗМІ про проведення першого конкурсу із відчуження у власність та в оренду земельних і лісових угідь строком до 40 років.

Заступник начальника державної екологічної інспекції в області звернувся до голови РДА із пропозицією не виставляти на конкурс земельну ділянку культурно-оздоровчого призначення розміром 8,32 га, оскільки в гумусному шарі ґрунтів, як свідчать факти перевірок, виявлено перевищення нормативів вмісту важких металів в 35 раз.

Вказана пропозиція була відхилена і зазначена земельна ділянка за наслідками конкурсу була продана у власність ТОВ „Житниця”, яке збудувало на ділянці літній комплекс відпочинку для своїх працівників. Під час першого ж сезону відпочинку виявилось, що більшість відпочивальників скаржились на погіршення здоров’я під час перебування в зоні відпочинку. З огляду на вказане ТОВ „Житниця” звернулось до суду із позовом про визнання конкурсу і договору купівлі-продажу земельної ділянки, укладеного за його наслідками, недійсними, оскільки їх об’єктами стали екологічно небезпечні землі.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи є правовідносини, що виникли в даному разі, екологічними?Чи є об’єктом екологічного права екологічно небезпечна земельна ділянка? А гумусний шар ґрунтів?

Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішити справу.

Тема 2: Екологічні права та обов’язки громадян в Україні

Практичне заняття 1. Екологічні права та обов’язки громадян в Україні (4 год.)

1. Поняття та види екологічних прав громадян.

2. Характеристика окремих екологічних прав громадян.

3. Обов’язки громадян у галузі охорони навколишнього природного середовища.

4. Гарантії реалізації екологічних прав громадян та додержання екологічних обов’язків.

5. Правові форми та способи захисту екологічних прав громадян.

Задача 1

Громадська екологічна організація „Екосвіт” звернулась із заявами до Мінприроди України та до найбільших забруднювачів атмосферного повітря району з проханням надати інформацію щодо обсягів викидів у повітря шкідливих речовин та їх хімічного складу. Метою отримання інформації було проведення громадської екологічної експертизи впливу хімічного виробництва ТОВ „Хімтекс” на мешканців району.

Мінприроди України відмовило у наданні інформації, пояснюючи відмову відсутністю такої інформації. Підприємства, що здійснюють викиди шкідливих речовин і до яких зверталась громадська організація, взагалі не відреагували на звернення.

ТОВ „Хімтекс” звернулося до суду з позовом до громадської екологічної організації „Екосвіт” з вимогою про припинення дій, спрямованих на розголошення ноу-хау виробництва шляхом намагання з’ясувати формул хімічних речовин та методики їх синтезу. ТОВ „Хімтекс” також звернулося до суду з позовом і до Мінприроди України, вимагаючи заборонити надавати подібну інформацію громадській екологічній організації “„Екосвіт”.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які екологічні права громадян намагається захистити громадська екологічна організація “Екосвіт”? Якими мають бути у даному випадку її дії, спрямовані на збір необхідної для проведення громадської екологічної експертизи інформації, та подальше проведення цієї експертизи?

Проаналізувати правомірність дій кожного з учасників ситуації, що склалась.

Вирішити справу.

Задача 2

Під час проведення чергового рейду із здійснення контролю за додержанням екологічного законодавства на території регіонального ландшафтного парку державним екологічним інспектором Петренком Д. було накладено адміністративне стягнення на громадян, які розташували намети, розводили вогнища, збирали гриби та ягоди, здійснювали рибальство та купалися у заповідній зоні.

Громадянин Міщенко В. у протоколі заперечив проти накладення стягнення. Він не вбачав у своїх діях ніяких порушень чинного законодавства, оскільки має право на відпочинок відповідно до Конституції України, рибальство здійснював незабороненим способом, а по завершенні відпочинку вогнища збирався загасити.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Дати характеристику екологічних прав та обов’язків громадян, про які зазначено в даній ситуації.

Розглянути варіант вирішення задачі, коли зазначені дії відбувалися у приміській зеленій зоні.

Вирішити справу.

Задача 3

У процесі проектування будівництва сталеливарного заводу в м. Біла Церква Київської області ініціативна група на чолі з хіміком Олексієм Іваницьким звернулась до виконкому Білоцерківської міської ради з пропозицією провести громадську екологічну експертизу матеріалів розміщення вказаного заводу. На думку громадян, експлуатація даного заводу може суттєво погіршити екологічну обстановку в регіоні та викликати зростання захворюваності місцевого населення.

Виконком міської ради відмовив О.Іваницькому у задоволенні цієї пропозиції, мотивувавши свою відмову тим, що відповідна проектна документація вже була об’єктом комплексної державної експертизи, а тому відсутня потреба у проведенні громадської екологічної експертизи. Отримавши відмову, О.Іваницький за підтримки місцевої екологічної організації почав вимагати проведення прилюдного обговорення матеріалів будівництва заводу, а також оскаржив вказану вище відмову виконкому до суду.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Надати характеристику екологічних прав, про які йдеться в задачі.

Проаналізувати позиції О.Іваницького та виконкому міськради.

Які екологічні права громадян можуть бути захищені за наслідками проведення громадської екологічної експертизи? Чи підлягає скарга задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 4

Група осіб, які постійно проживають в зоні посиленого радіологічного контролю, звернулась до суду із позовом до НАК „Енергоатом” про відшкодування шкоди, заподіяної їх здоров’ю та майну внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Суд відмовив їм у задоволенні позовних вимог, посилаючись на те, що державою вживаються заходи щодо зниження захворюваності населення у відповідній зоні, а мешканцям такої зони надаються пільги та гарантії, які закріплюються в законодавстві. При цьому вказані пільги та гарантії повною мірою компенсують завдану відповідним особам шкоду.

Група осіб оскаржила рішення суду в апеляційному порядку.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Надати характеристику екологічних прав громадян, про які йдеться в данову випадку.

Проаналізувати позиції групи громадян.

Проаналізувати позицію суду, викладену в рішенні.

Вирішити справу.

Задача 5

Громадянин Ваколюк Д. звернувся до прокуратури Запорізької області із скаргою на головного державного санітарного лікаря області, який, на його думку, винний у приховуванні та перекручуванні екологічної інформації. Зокрема, в інтерв’ю місцевій газеті лікар охарактеризував екологічну ситуацію в обласному центрі як цілком сприятливу для проживання.

Однак, як стало відомо із повідомлень місцевих громадських організацій, один лише завод „Запоріжсталь” через застарілість обладнання та технологій щоденно здійснює викиди 22 небезпечних речовин, які перевищують граничнодопустимі концентрації майже в 100 разів. Аналогічні факти наводились також у даних, оприлюднених Мінприроди України.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Надати характеристику екологічних прав, про які йдеться в даній ситуації.

Чи мають місце порушення права громадян на безпечне для життя та здоров’я довкілля, інших екологічних прав громадян? Яка відповідальність встановлена законодавством за їх порушення?

Вирішити справу.

Задача 6

У процесі проведення перевірки дотримання вимог екологічного законодавства громадський інспектор з охорони довкілля виявив порушення екологічних вимог фермерським господарством „Лан” (далі – ФГ). Зокрема, господарські споруди ФГ, які використовуються як склад отрутохімікатів, знаходяться на відстані 15 м від урізу води рибогосподарського ставу, а вирощені овочі зберігаються в одному приміщенні із паливно-мастильними матеріалами. Крім того, виявлено, що ФГ не має відповідної проектної документації та екологічного обґрунтування на зведені ним житлові будинки. Водночас, сільська рада проігнорувала звернення ініціативної групи місцевих мешканців щодо проведення громадської екологічної експертизи вказаних складу та будинків.

Вважаючи ФГ таким, що порушило свої обов’язки в галузі екології, громадський інспектор з охорони довкілля виніс постанову про заборону діяльності ФГ.

Зазначена постанова як незаконна була оскаржена ФГ до суду.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Надати характеристику екологічних обов’язків, про які йдеться в даному разі.

Проаналізувати викладені в задачі факти на предмет виявлення порушень чинного законодавства ФГ.

Вирішити справу.

Задача 7

Громадянин Єпіфанов Д. звернувся до суду із позовом до споживчого товариства „Світанкова зоря” (далі – СТ) із вимогою про відшкодування шкоди, завданої його здоров’ю та особистому майну. В обґрунтування своїх вимог Єпіфанов Д. зазначав про те, що СТ здійснює вирощування сільськогосподарських культур, зокрема, рапсу, для підвищення родючості яких використовує технічні пристрої для зрощування полів. При здійсненні зрошення СТ використовує різноманітні пестициди і агрохімікати, які, поширюючись у навколишньому середовищі, зумовили отруєння та загибель двох корів та трьох поросят Єпіфанова Д. Через тиждень після вказаної загибелі сільськогосподарських тварин отруївся і сам Єпіфанов Д., внаслідок чого не міг працювати і не зміг отримати прибуток від ведення особистого селянського господарства.

Представник споживчого товариства проти позову заперечив, вказавши, що завдані Єпіфанову Д. збитки відшкодовані, адже споживче товариство передало йому таких самих тварин замість загиблих. Що ж до компенсації шкоди, завданої здоров’ю Єпіфанова Д., то, по-перше, причинно-наслідковий зв’язок між діями споживчого товариства та отруєнням Єпіфанова Д. не доведений. По-друге, впродовж усього часу непрацездатності Єпіфанов Д. отримував компенсацію за рахунок коштів фонду соціального страхування.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Надати характеристику порушених екологічних прав Єпіфанова Д., про які йдеться в задачі.

Проаналізувати правову позицію споживчого товариства. Чи дотримувалось споживче товариство „Світанок” вимог екологічної безпеки?

Вирішити справу.

Задача 8

Члени громадської організації „Чиста Волинь” Короленко Ф. та Безбородько П. звернулись до Луцької міської ради із вимогою про припинення діяльності трьох автозаправних станцій ТОВ „Західнафта”, розташованих в м. Луцьку. В обґрунтування вказаної вимоги Короленко Ф. та Безбородько П. зазначили, що діяльність вказаних АЗС, які розміщені на території житлової забудови на відстані 30 м від багатоповерхових будинків, становить екологічну загрозу, а тому порушує право на екологічну безпеку громадян, які проживають у зазначених будинках.

Додатково до вказаного у зверненні Короленка Ф. та Безбородька П. наводились факти витікання паливно-мастильних матеріалів із резервуарів АЗС, що викликало необхідність виклику пожежників для запобігання вибухам резервуарів з пальним.

Міська рада відмовила у позитивному вирішенні питання, зазначивши, що прийняття відповідного рішення не входить до її повноважень, та висловила сумнів щодо наявності підстав для прийняття такого рішення взагалі.

Громадяни Короленко Ф. та Безбородько П. оскаржили таку відмову до суду.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Дати характеристику екологічних прав громадян Короленка Ф. та Безбородька П. та проаналізувати їх правову позицію. Проаналізувати правову позицію міської ради.

Визначити основні та запропонувати альтернативні способи захисту прав громадян, які проживають неподалік АЗС.

Вирішити справу.

Задача 9

Громадянин Василик В. звернувся із позовом до громадянина Рябеки П. про усунення перешкод у здійсненні екологічних прав і законних інтересів.

У позові Василик В. зазначав, що вони з Рябекою П. проживають як сусіди в м. Судак Автономної Республіки Крим. Декілька місяців тому Рябека П. облаштував на своїй земельній ділянці на межі із ділянкою Василика В. автомийку. При проведенні миття автомашин залишки мийних засобів потрапляють на ділянку Василика В., зокрема, на плантацію полуниці та місце для сушіння одягу після прання. Крім цього, високодецибельні шумові ефекти, які створює устаткування для автоматичного миття, впливають на Василика В. та членів його родини, які відчувають постійні головні болі. На підставі викладеного Василик В. просив суд заборонити Рябеці П. здійснювати миття автомобілів на його земельній ділянці.

У судовому засіданні Рябека П. пояснив, що він дійсно є приватним підприємцем та надає послуги з миття та хімічної чистки легкових автомобілів. Водночас, Рябека П. має всі необхідні дозвільні документи, а тому його діяльність є правомірною та не може бути обмежена судом.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Проаналізувати правову позицію громадян Василика В. та Рябеки П.

Про які екологічні права та інтереси йдеться в даній ситуації? Чи дотримується громадянин Рябека П. вимог екологічного законодавства?

Вирішити справу.

Задача 10

Для екологічної оцінки проекту будівництва об’їзної дороги навколо м. Києва до чемпіонату Європи з футболу 2012 року Мінмолодьспортом України було залучено групу біологів з м. Бровари на чолі із кандидатом біологічних наук О.Терещенком.

Розглянувши подані матеріали щодо частини дороги біля міст Бориспіль та Бровари, група зазначених фахівців внесла ряд пропозицій щодо суттєвого зменшення негативного впливу будівництва на місцеві флору та фауну. Однак зазначені пропозиції не були враховані у кінцевому варіанті проекту.

Вважаючи вказане неврахування думки науковців неприпустимим та протизаконним, О.Терещенко разом із місцевими активістами „зелених” громадських організацій влаштували 10-денне пікетування будівництва дороги, чим було паралізовано як рух транспорту, так і проведення будівельних робіт.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи правомірним є неврахування пропозицій групи біологів щодо проекту?

Наскільки правомірним є пікетування будівництва дороги? Які форми участі громадськості у процесі прийняття екологічно важливих рішень передбачені чинним законодавством?

Вирішити справу.

Тема 3: Право власності на природні ресурси в Україні

Практичне заняття 1. Право власності на природні ресурси в Україні (2 год.)

1. Поняття та особливості права власності на природні ресурси.

2. Форми права власності на природні ресурси.

3. Суб’єкти та об’єкти права власності на природні ресурси.

4. Зміст права власності на природні ресурси.

5. Підстави виникнення, зміни та припинення права власності на природні ресурси.

6. Форми і методи охорони та захисту права власності на природні ресурси.

Задача 1

Громадянин О. Петренко звернувся до суду із позовом про повернення сім’ї левів (двох дорослих особин та трьох левенят), затриманих органами внутрішніх справ при переміщенні їх через державний кордон при в’їзді на територію нашої держави.

У позові О. Петренко зазначив, що придбав левів за кордоном, в одному із зоопарків Кенії, де перебував на запрошення кенійських вчених та брав участь у міжнародному науковому симпозіумі з проблем охорони біологічного різноманіття. Рішення органів внутрішніх справ про примусове вилучення тварин, на його думку, не можна вважати правомірним, оскільки тварини придбані у власність за межами України.

В Україні Петренко О. планує розмістити левів у приватному зоопарку ТОВ „Вир”, директором та засновником якого він є.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості права власності на диких тварин передбачені чинним законодавством? Чи правомірним є вилучення тварин у гр. Петренка?

Проаналізувати правову позицію гр. Петренка, зазначену ним у позові.

Вирішити справу.

Задача 2

Сільськогосподарський кооператив „Світанок” звернувся до суду із позовом про скасування рішення сільської ради про передачу у власність громадянину Радченку С. 125 га земель сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства.

У позовній заяві зазначалось, що Радченко С. ніколи не працював у сфері сільського господарства, проживає у райцентрі, а не в селі, кілька років тому обіймав посаду заступника начальника відділу сільського господарства райдержадміністрації. Зазначена земельна ділянка площею 125 га, яка була передана Радченку С. у власність, становить більшу частину орних земель, які перебували раніше у користуванні місцевого колективного сільськогосподарського підприємства, правонаступником якого є кооператив. У користуванні кооперативу, в якому працюють 53 особи, після прийняття вказаного рішення залишається всього 117 га земель, тоді як у складі переданих Радченку С. земель знаходиться також ставок, який кооператив використовує для розведення риби та відпочинку працівників.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості набуття права власності на земельні ділянки для ведення фермерського господарства передбачені чинним законодавством?

Чи є правомірною передача земель у власність гр. Радченку C.? Чи має значення в даному разі уточнення розміру даної земельної ділянки?

Проаналізувати правову позицію сільськогосподарського кооперативу „Світанок”.

Вирішити справу.

Задача 3

Співробітниками Державної екологічної інспекції в Херсонській області затримано групу осіб – мешканців м. Херсон, які на одному із островів неподалік східного узбережжя АРК здійснювали видобування піску та глини, що використовувались для виготовлення сувенірної продукції.

Окрім притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності, Державною екологічною інспекцією було подано позов до суду про відшкодування заподіяних державі незаконним видобуванням корисних копалин збитків, адже корисні копалини – власність держави.

Усі затримані інспекцією особи проти позову заперечували, вважаючи, що їх діяльність здійснювалась за межами територіальних вод, а тому видобуті ними корисні копалини не є власністю України.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості права власності на природні ресурси виключної (морської) економічної зони встановлені чинним законодавством?

Чи правомірні дії Державної екологічної інспекції?

Чи обґрунтовані заперечення громадян на позов?

Вирішити справу.

Задача 4

До ботанічного саду імені академіка Фоміна звернулись представники науково-дослідного підприємства „Край” (м. Туапсе, РФ) з пропозицією здійснити обмін саджанців пірамідальної тополі на саджанці сакури, для чого укласти відповідний договір.

У відповіді директора ботанічного саду зазначалось, що пропозиція є цікавою, однак потребує додаткового вивчення з огляду на наступне. Майно ботанічного саду, в тому числі – всі дерева та їх саджанці, є державною власністю, здійснювати розпорядження якою ботанічний сад самостійно, без узгодження із Кабінетом Міністрів України та Мінприроди України, не має права.

Для уточнення процедури укладення договору міни директор ботанічного саду звернувся за роз’ясненням до юридичної служби Кабінету Міністрів України.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості права власності на природні ресурси ботанічних садів передбачені чинним законодавством?

Яка відповідь повинна бути надана директору ботанічного саду юридичною службою Кабінету Міністрів України?

Скласти проект такої відповіді.

Задача 5

Директором державного підприємства „Меліорація” (далі – ДП) з метою створення умов для розміщення складу агрохімікатів прийнято рішення про часткове знищення деревних насаджень – 25 дубів та 3 беріз, які зростали на території автобази підприємства в м. Яготині Київської області.

За фактом вирубки дерев прокуратурою району було розпочато розслідування, адже така вирубка, на думку прокурора, є нічим іншим, як знищенням державного майна. До того ж вирубанні дерева знаходяться на земельній ділянці державної власності, наданій ДП у постійне користування.

Директор ДП оскаржив дії районної прокуратури до суду.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості права власності на дерева, які були вирубанні ДП „Меліорація”, визначені чинним законодавством?

Надати правову оцінку позиції прокуратури.

Надати правову оцінку позиції директора ДП щодо оскарження дій районної прокуратури до суду.

Вирішити справу.

Задача 6

Вчений-біолог В.Петренко звернувся до сільської ради із заявою про надання йому в оренду земельної ділянки площею 0,25 га для дослідницького розведення видів рослин, занесених до Червоної книги України. Надлишки вирощених рослин В.Петренко планував реалізовувати науково-дослідним установам та приватним особам.

Сільська рада відмовила В.Петренку у задоволенні його заяви з огляду на те, що занесені до Червоної книги України рослини є об’єктами виключно права державної власності, а тому будь-які дії з ними, в тому числі вирощування та реалізацію, приватна особа не має права здійснювати. У зв’язку із наведеним голова сільської ради рекомендував В.Петренку отримати від держави в особі відповідного уповноваженого органу довіреність на вчинення дій щодо зазначених рослин, після чого повторно звернутись до ради із заявою про надання земельної ділянки в оренду.

Не погоджуючись із рішенням ради та вважаючи його незаконним, В.Петренко оскаржив його до суду.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості права власності на рослини, занесені до Червоної книги України, встановлені чинним законодавством?

Чи існують обмеження стосовно їх набуття у приватну власність з метою вирощування, реалізації, створення ботанічних колекцій?

Надати правову оцінку позиції сільської ради.

Вирішити справу.

Задача 7

Громадянин Волошин К. подав до суду позов до ЖЕКу № 4 у м. Умані, в якому просив зобов’язати ЖЕК усунути перешкоди у реалізації ним права власності на собаку породи вівчарка. В обґрунтування своїх вимог Волошин К. зазначав, що він проживає в будинку № 2 по вул. Літній. У дворі будинку працівниками ЖЕКу вже другий рік ведуться ремонтні роботи, внаслідок яких непридатним для використання (перекопаним) виявився майданчик, спеціально призначений для вигулу собак. Внаслідок зазначеного Волошин К. позбавлений можливості повноцінно реалізовувати своє право власності на собаку, так як не може вигулювати її у дворі.

У запереченнях на позов ЖЕК зазначив, що: 1) право власності на тварин за обсягом правомочностей не є тотожним праву власності у його загальноцивілістичному розумінні, а тому Волошин К. не має права посилатись на порушення його права користування собакою; 2) тварина як жива істота, не є майном, а тому користування нею взагалі не є можливим; 3) вигул собаки є не реалізацією права на неї Волошиним К., а сприянням тварині у реалізації її природної потреби у прогулянці, а тому Волошин К. не є належним позивачем по справі.

Визначити види правовідносин, що виникли.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 1479 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.033 с)...