Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Модуль 1. Донецький національний університет економіки



МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донецький національний університет економіки

І торгівлі імені Михайла Туган – Барановського

Кафедра товарознавства і експертизи продовольчих товарів

Н.О. Попова

Курс лекцій з дисципліни

Інструментальні методи дослідження якості продовольчих товарів

ДонНУЕТ

Донецьк

Вступ

Мета дисципліни полягає в оволодінні студентами-товарознавцями професійними знаннями та навичками обґрунтування та визначення сучасних інструментальних методів досліджень продовольчих товарів, які необхідні в подальшому освоєнні їх кваліфікації.

Завданням дисципліни є набуття студентами практичних знань про методи дослідження товарів, принципи роботи сучасних приладів, визначення загальних закономірностей, що лежать в основі дослідження якості товарів.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати: систематику, сутність, можливості та особливості застосування методів інструментального дослідження; спектр методів, що використовуються у митних експертних лабораторіях.

вміти: виконувати експериментальні інструментальні дослідження; проводити розшифровку та обробку експериментальних результатів, що одержані; здатності проводити оцінку якості товарів за результатами хімічних, біохімічних, фізико-хімічних та фізичних властивостей товарів.

В результаті опанування дисципліни студент набуває компетенції щодо сучасних методів дослідження якості споживчих товарів, принципів застосування методів дослідження товарів у діяльності товарознавців-експертів.

Дисципліна викладається після вивчення студентами фундаментальних навчальних дисциплін, що для них є базовими, а саме: неорганічна і аналітична хімія, органічна хімія, фізична і колоїдна хімія, біохімія та фізіологія харчування, теоретичні основи товарознавства.

Програма дисципліни складається з чотирьох взаємопов’язаних розділів: підготовка проб до проведення досліджень, фізико-хімічні методи дослідження товарів (фотометричні, електрохімічні, хроматографічні та спектральні), фізичні методи дослідження товарів, хімічні та біохімічні методи дослідження товарів.

Методи оцінки якості продтоварів, що використовують вимірювання здійснюються фахівцями з допомогою спеціальної апаратури, установок із застосуванням приладів, хімічного посуду, реактивів, а також відповідної техніки проведення вимірювання називаються інструментальними.

З допомогою інструментальних методів вивчаються різні властивості продовольчих товарів, що є показниками їх якості, та процесів які в них відбуваються, впливу на них пакування, умов зберігання, транспортування, екологічних умов на всьому протязі їх життєвого циклу (від поля до споживання).

Позитивною рисою інструментальних (вимірювальних) методів дослідження якості товару є:

1. об'єктивність;

2. значну, а іноді надзвичайно високу чутливість;

3. вимірювання показників, які не можуть реєструвати органи чуття людини;

4. можливість неодноразового відтворення отриманих результатів;

5. можливість різноманітного моделювання та експериментування.

До недоліків вимірювального методу слід віднести

1. необхідність наявності апаратури;

2. складність (іноді);

3. спеціальну підготовку персоналу аналітиків;

4. довготривалість багатьох визначень;

5. необхідність руйнування зразків товару, у деяких випадках, що робить проведення аналізів дорогими.

Інструментальні методи широко використовуються для встановлення хімічного складу, структури, хімічних, фізико-хімічних і фізичних показників споживних властивостей товару а також їх впливу на організм і здоров’я споживачів.

Інструментальні методи, якими ви будете користуватись для визначення якості продовольчих товарів різних груп можна також класифікувати:

1. за складністю апаратури: на такі, що не потребують складного або спеціального обладнання та складні спеціальні методи;

2. за складністю виконання на прості, що виконуються не потребують спеціального фаху та навичок й складні, для виконаня яких потрібна спеціальна підготовка;

3. за частотою виконання - рутинні та спеціальні

4. за часом – довготривалі, середньо тривалі 24-48 годин та експрес методи від 10хв до 1-ї години.

5. за сутністю на фізичні, хімічні, фізико-хімічні біохімічні, біологічні й товарознавчо-технологічні методи.


Модуль 1





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 358 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...