Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завершення української національно-демократичної революції, її наслідки та уроки



Останні фронти

Проте розгромом військ Денікіна громадянська війна в Ук­раїні не закінчилася. Утративши всіляку надію са­мостійно вирішити питання встановлення своєї влади, Петлюра пішов на вимушений союз з Поль-

Щею. У квітні 1920 р. він уклав з поляками політичну та воєнну конвенцію для боротьби проти більшовиків. Польський уряд визнавав Директорію верховною владою в Україні, Директорія Погоджувалася на відновлення кордонів Польщі в межах 1772 р. Це була спроба шляхом тяжких поступок продовжити боротьбу за незалежну Україну в обмежених кордонах, адже до складу Польщі відійшли б Східна Галичина, частина Волині й Поліс-Ся — територія площею понад 100 тис. кмг і з населенням близь-к0 10 млн чол. Права польських землевласників відновлюва­лись у межах самої У HP. Керівництво військами У HP та заліз-



Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ


ницями переходило до командування Польщі. Погоджуючись на існування України, необхідність якого вони спочатку запере­чували, поляки сподівалися створити між собою та Росією схід­ноукраїнську буферну державу.

6 травня 1920 р. польсько-петлюрівські війська чисельніс­тю 65 тис. чол. поляків і 15 тис. українців оволоділи Києвом. Повернення польських панів, до яких традиційно неприязно ставились українські селяни, остаточно підірвало авторитет Петлюри. Знову ситуація різко змінилася. У червні 1920 р. ра­дянські війська перейшли в контрнаступ. 12 червня Київ було звільнено, 9 липня взято Проскурів (Хмельницький). У сер­пні — вересні Червона армія спробувала взяти Варшаву, але невдало, оскільки цього разу на захист своєї столиці і незалеж­ності піднявся значний загал польського населення. У березні 1921 р. було укладено мирний договір між РСФРР і Польщею, за яким до Польщі відійшли західноукраїнські землі.

У більшовиків в Україні тепер залишався фактично лише один суперник — генерал Врангель, який отаборився в Криму. Врангель намагався використати український повстанський рух проти більшовиків за допомогою декларування «відродження Запорозького козацтва» й визнання прав України на автономне управління на засадах загальноросійської федерації. Проте біль­шовики діяли рішуче і не залишили Врангелю суттєвих шансів. У серпні 1920 р. було створено самостійний Південний фронт на чолі з М. В. Фрунзе. Більшовики прийняли пропозицію Н. І. Махна про спільні дії проти Врангеля. У листопаді 1920 р. Червона армія прорвалася в Крим, розбивши врангелівські вій­ська. 16 листопада 1920 р. Південний фронт було ліквідовано. Після цього за наказом керівництва більшовиків частини Чер­воної армії розправилися зі своїми колишніми союзниками — махновцями. У тому ж листопаді 1920 р. Червона армія розгро­мила війська УНР на Поділлі, які перейшли кордон Польщі, погодившись на інтернування. Так закінчилася громадянська війна в Україні, війна за її незалежність і державність, змагання революції й контрреволюції.

Підсумки революції

Після розвалу Російської та Австро-Угорської імперій бага­тьом народам, навіть невеликим (естонці, латиші тощо), вдалося створити свою державність, а 30-мільйонному українському народу — ні. Це пояснюється насамперед тим, що українці не змогли зорганізу­ватися як нація, їх керівники припускалися прикрих помилок у соціально-економічній сфері (земельне питання тощо), прак­тичних справах. Національна ідея не зустріла широкої підтрим­ки. Велике значення мав і зовнішній фактор — пряме втручання



Модуль 3. Новітня історія України

в українські справи Радянської Росії. Національно-демокра­тичним силам довелося воювати на два фронти: проти росій­ських більшовиків і російських білогвардійців. Негативну роль відіграла міжпартійна і внутріпартійна боротьба, особисте су­перництво серед керівників УНР. Більшовикам вдалося вико­ристати у своїх цілях прагнення широких мас народу до нового життя, змін, послідовніше і організованіше здійснювати свою політику. У результаті дій певних чинників самостійна Україна опинилася фактично без підтримки демократичних держав За­хідної Європи.

Контрольні запитання

1. Охарактеризуйте особливості політичного становища в Ук­раїні в березні 1917 р.

2. У чому значення І Універсалу Центральної Ради?

3. Назвіть основні причини поразки Центральної Ради.

4. Визначте досягнення та прорахунки гетьмана П. Скоропад­ського?

5. Якими були результати Акту злуки (соборності) України?

6. Охарактеризуйте основні напрямки внутрішньої політики ЗУНР.

7. У чому полягав утопізм та антигуманний характер політики «воєнного комунізму», яку проводила партія більшовиків?

8. Якими були наслідки національно-демократичної революції для України?

9. Чому українському народу, на відміну від латишів, естонців та інших, не вдалося створити власної держави після розвалу Російської імперії?





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 501 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...