Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ефект Комптона, його пояснення



Корпускулярні властивості світла найяскравіше виявляються в явищі, яке набуло назви ефекту Комптона. Усі особливості ефекту Комптона можна пояснити, якщо розглянути розсіювання як процес пружного зіткнення рентгенівських фотонів із практично вільними електронами (вільними можна вважати електрони, що найслабше зв'язані з атомами, енергія зв'язку яких є значно менша за енергію, яку фотон може передати електрону при співударі). Нехай на нерухомий вільний електрон падає фотон з енергією та імпульсом . Із законів збереження енергії та імпульса, врахувавши, що , можна знайти , де Величина має назву комптонівської довжини хвилі тієї частинки, маса т якої мається на увазі. У нашому випадку - комптонівська довжина хвилі електрона. Підставивши значення , m та с, одержимо для електрона = 0.0243 А.

2. Період, частота коливань. Зв’язок між ними.

Період коливань Т – найменший проміжок часу, після якого значення усіх фізичних величин, що характеризують ці коливання, повторюються (або майже повторюються). Іншими словами, період коливання Т – це час, за який відбувається одне коливання. Частота коливань – це число повних коливань за одиницю часу. Частота коливань обернено пропорційна періоду:

3. Дати визначення імпульсу сили.

Імпульс сили є добуток сили на час її дії на тіло: Fdt. Одиницею вимірювання величини імпульсу є H*c.

4. Швидкості - м/с. Сили - Н (Ньютон).

5. Описати метод вимірювання термоелектрорушійної сили термопари.

Отдельно на листке.
Білет





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 589 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...