Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання 1. Від центра живлення А (вузол 4) по замкнутій мережі, схема заміщення якої приведена на рисунку, одержують електроенергію підстанції



Від центра живлення А (вузол 4) по замкнутій мережі, схема заміщення якої приведена на рисунку, одержують електроенергію підстанції, що підключаються до вузлів 1, 2, 3. Напруга центра живлення U4, опори ділянок мережі Zj, j = 1...5 і розрахункові навантаження підстанцій Si, i = 1, 2, 3.

Потрібно розрахувати усталений режим для заданої ділянки мережі, тобто визначити апруги у вузлах приєднання навантажень, струми віток, потужності на початку і наприкінці кожної вітки і сумарні втрати потужності в мережі. Задачу варто розв’язати методом вузлових напруг.

 
Дані
 
   
:

Рис.1 Схема замещения замкнутой сети
 
   
   
 
 
   
   
   
 
 
   
 
   
 
 
 
 

UA, кВ Z1, Ом Z2, Ом Z3, Ом Z4, Ом Z5, Ом S1, МВА S2, МВА S3, МВА
                 

 
 
 
 
   
 
 

Таблиця1

jZ1 = 50° jS1 = 50°

jZ2 = 48° jS2 = 48°

jZ3 = 64° jS3 = 64°

jZ4 = 30°

jZ5 = 70°

1 Формування системи нелінійних алгебраїчних рівнянь вузлових напруг у формі балансу струмів.

Система нелінійних алгебраїчних рівнянь вузлових напруг у формі балансу струмів у матричному виді:

(1)

Yy – комплексна матриця вузлових провідностей порядку n=3

– матриця-стовпець невідомих між фазних напруг вузлів;

J () – матриця-стовпець нелінійних джерел струмів, залежних від напруг;

– матриця-стовпець взаємних провідностей між балансуючим і іншими вузлами;

– міжфазна напруга базисного вузла, що співпадає з балансуючим.

=Uб=U4; d б = 0.

Складаємо діагональну матрицю опорів віток схеми і знаходимо обернену їй матрицю -1 , тобто матрицю провідностей віток .

.

Знаходимо матрицю вузлових провідностей :

.

При збігу базисного і балансуючого вузлів матриця симетрична щодо головної діагоналі, кожен її діагональний елемент дорівнює сумі провідностей віток, зв'язаних з к-м вузлом, а кожен недіагональний елемент дорівнює узятій зі знаком мінус сумі провідностей віток, що з'єднують i-й і j-й вузли схеми.

(2)

Підставимо в (1) згідно (2), , а також і , де - матриці стовпці дійсних і мнимих складових напруг вузлів і джерел струмів.

. (3)

Система рівнянь (3) у розгорнутому виді:

= .

 
 


Одержуємо:

(4)

Підставляємо в (4) значення активних і реактивних складових провідностей, активних і реактивних потужностей вузлів, що розраховуються по вихідним даним завдання за формулами: ,

Складаємо першу матрицю з’єдрань:

.

Транспонована матриця з’єдрань:

.

Складаємо діагональну матрицю опорів віток схеми:

.

Опори віток:

Ом;

Ом;

Ом;

Ом;

Ом.

Матриця опорів віток має такий вигляд:


Знаходжу обернену їй матрицю тобто матрицю вузлових провідностей Yb:

.

Вираховую провідності віток та складаю матрицю вузлових провідностей:

Знаходжу матрицю вузлових провідностей Yy за формулою

.

Розділяю матрицю вузлових провідностей на дві матриці, активних та реактивних провідностей по формулі :

;

, .

Також вище приведена матриця вузлових провідностей може бути складена без виконання операцій множення зазначених матриць безпосередньо за схемою заміщення мережі з урахуванням провідностей її віток. При збігу базисного і балансуючого вузлів матриця симетрична щодо головної діагоналі, кожен її діагональний елемент дорівнює сумі провідностей віток, зв'язаних з к-м вузлом, а кожен недіагональний елемент дорівнює узятій зі знаком мінус сумі провідностей віток, що з'єднують i-й і j-й вузли схеми. У матриці вузлових провідностей для даних умов усі діагональні елементи і додатні, а недіагональні , - від’ємні. При розрахунках елементів матриці вузлових провідностей не слід робити занадто грубих округлень, зберігаючи для значень g і b до п`яти значущих цифр.

Таким чином можна не складати першу матрицю, не проводити перетворення та розрахунки, не застосовувати складний математичний апарат, не використовувати обчислювальну техніку, а головне заощадити час.

Розраховую матрицю - стовбець Ykb взаємних провідностей віток між балансуючим і іншими вузлами та розділяю на матриці активних Gkb і реактивних Bkb складових:





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 355 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...